Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Champagne Doyard - Mahé Vertus in Côte des Blancs

Gepost op 08/03/2017 om 08:16 door Carl in de rubriek algemeen.

Er even tussenuit ...en we begaven ons 'au Moulin d'Argensole' in Vertus en Champagne. In het hart van de prestigieuse Côte des Blancs , zal je een charmant dorpje vinden, met een knipoog naar de Middeleeuwen. De bekendheid onstond toen een Middeleeuwse schrijver Eustace Dechamps heerlijke verhalen in zijn boek neerpende De wijngaarden zijn één vlakte, met enkele heuvelruggen - daar vinden we onze champagneboer.

Het champagnehuis is sedert 1889 een opeenvolging van drie generaties kennis van vader op zoon. Nu verwerkt Philippe zijn wijnoogst met dezelfde passie als zijn grootvader Maurice en zijn vader Jean. De wijnstokken bestaan uitsluitend van witte druiven de chardonnay, die kenmerkend is voor fijnheid en elegantie. Verwerkingsproces en wijnbereiding gebeurt nog steeds op een traditionele wijze.

Côte des Blancs

De Côte des Blancs is een wijngebied in Noord-Frankrijk. Het is geen Appellation d'Origine Contrôlée maar maat deel uit van de A.C. Champagne.

De Côte des Blancs is een Noord-Zuid lopende heuvelrug van krijt en kalksteen en steekt ongeveer 250 meter boven het omliggende land uit. De strook is 20 kilometer lang en omvat 3,313 hectare wijnbouw. Daarvan is 90% met chardonnay beplant. De chardonnay geeft de champagnes 'elegantie, lichtvoetigheid en verfijning'. De druiven van de Côte des Blancs worden geteeld op de wijngaarden van de champagnehuizen of door contractboeren als fruit verkocht aan diezelfde huizen. Ze brengen veel geld op want ze zijn voor de assemblage van de vintage champagnes en veel van de cuvées de prestige van die huizen onontbeerlijk.

De op het oosten gerichte wijngaarden liggen op de krijtgrond van de 'coteaux au Sud d'Épernay'. Op deze kammen wordt vrijwel uitsluitend het druivenras chardonnay, met witte druiven, verbouwd. Het is daarom dat de krijtrug tussen Cramant, Avize, Oger en Le Mesnil-sur-Oger de 'Côte des Blancs' wordt genoemd.

De gemeenten op de heuvelrug staat op de lijst van grand cru-gemeenten van de Champagne. Dat betekent dat alle druiven uit de wijngaarden binnen deze gemeenten, ongeacht de bodem en de ligging, een 'grand cru' champagne leveren. Het gaat om Avize, Chouilly, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Oger en Oiry.

Ieder van de terroirs rond deze gemeenten draagt volgens het wijnhuis Boizel iets bijzonders bij aan de champagnes; Chouilly (bloemen), Le Mesnil-sur-Oger (mineralen), Cramant (kracht en elegantie) ,en Vertus (fruit).

De met vooral blauwe, de Fransen zeggen 'zwarte', druiven van de rassen Pinot Noir en in mindere mate Pinot Meunier beplante heuvelrug tussen Ay en Trépail wordt wel de 'Côte des Noirs' genoemd.

De krijtgrond heeft bijzondere eigenschappen die de kwaliteit van de druiven begunstigen. De krijtgrond raakt niet snel uitgedroogd en heeft eveneens goede waterafvoerende eigenschappen. De wortels van de druivenstokken moeten ver in de krijt doordringen en dat komt de kwaliteit van de druiven ten goede. Druiven van wijnstokken die het moeilijk hebben zijn van betere kwaliteit dan de druiven van stokken die op plaatsen staan waar de stok niet voor zijn leven moet vechten. De witte bovengrond reflecteert het zonlicht wat in een zo noordelijk gelegen wijnstreek als de Champagne geen overbodige luxe is.

De wijnboeren van de noordelijke en onbeschut liggende Côte des Blancs worden soms met nachtvorst in het voorjaar geconfronteerd. Omdat de chardonnay vroeg uitbot is deze variëteit daarvoor juist kwetsbaar.

Op de krijtgronden komen verschillende beschermde dieren voor, waaronder vleermuizen en bidsprinkhanen.Hun flessen


Brut Millésimé : uitsluitend goede wijnjaren komen hier in aanmerking. Fijnheid, rijpheid, en aroma's de ideale aperitief.

Carte d'Or BRUT : Onze huisstijl met fijnheid en evenwicht. Aperitief

Carte d'Or Extra Brut : minst suikergehalte die een zeevruchtenschotel of met egrilde vis zijn natuurlijke frisheid bewijzen.

Carte D'Or DEMI SEC : Twee jaar gerjpt in onze kelders heeft deze wjnoogst een delicaat karakter met frutge aroma's. Dessert s aanbevolen.

Vertus Rouge : Coteau Champenos 100 % pnot nor gerjpt n eiken vaten met aroma van rode vruchten. Fijne vleeswaren, wit vlees en kaas kunnen perfect.

Bouteuille Champenoise :omhulsel van fijne zwarte chocolade met Marc (400 gr)

Zeer oude Marc de Champagne : dstllatie van druiven, 5 jaar gerijpt in eiken vaten.

Ratafia : aperitef op bass van mout van de druven en pure alcohol.

Oude fine de la Marne : distillatie van wijn, 5 jaar gerijpt in egen vaten.

Wij beschikken van een grote tuin en buiten terras, ontvangstzaal.

Moulin d'Argensole 51130 VERTUS - GESLOTEN op zondag. Elke dag van 10-12 en 14-18 uur.

DECA Maart '17Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese