Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

La Bella Italia : Valpolicella Ripasso - wat kan wijn drinken zo lekker zijn.

Gepost op 03/04/2016 om 20:16 door Carl in de rubriek algemeen.

Italie is een facinerend wijnland, behoort tot de grootste wijnplas ter wereld. Helaas, lastig te begrijpen en hun twintig regio's waar wijn wordt gemaakt is groot en gevarieerd en soms niet onoverzichtelijk. Hun indeling is een echte hersenspinsel van DOCG's, DOC's, IGT's, Classico, Superiore, Riserva dat men een winkelder goed moet in het oog houden. Het is al twintig jaren dat ik dit nauw opvolg, en toch vind ik onbegrijpelijke doolhoven. Onze wijnblog is er om u goed in begrijpelijke taal informatief te informeren. In ons archief kan je fantastische zaken vinden, van onze aanwezigheid bij hun wereldtour van Gambera Rosso, de vereniging van wijnbouwers & topwijnen in Italie. Ze strijken elk jaar neer in Hilton te Brussel, waar ik tot vijf maal toe, herkeur. Werkelijk kan je onbeschrijfelijke flessen vinden. Italianen hebben geen goede faam, als het over foefelen gaat, en staan elk jaar in de wijnpers vol ongeloof. We kunnen dit niet veralgemenen, als het steeds over enkele personen gaat maar toch kunnen we het niet wegsteken. Het laarsland met vooral autochtone druivenrassen - typisch 'tipica' of karakteristieke wijnen. Doe zelf de proeven met hun culinaire keuken, en verbluffend zal je feestelijk tafelen. Veneto (Noord -Italie) mag dan wel tot de wereldtop behoren, toch het ultieme moment van alle regio's onderzoeken .

Cijfers

Totale oppervlakte van de wijngaarden : 625.000 ha. De wijnproductie die wij van de officiele statistieken konden vinden (2013) 45,2 miljoen hectoliter. Maar 2015 is een wereldrecord gebroken, met 46,8 miljoen hl. maar deze cijfers nuanceren we voor dranken zoals Martini en andere degustieven zoals Grappa. Kwaliteitsproductie : 35 % kwaliteitswijn, verdeeld over 74 DOCG's,en 330 DOC'S, 39 % IGT's (naar Frans model landwijnen), 26 % tafelwijn. Ook Europees gezien, vinden wij de Franse concurentie niet rechtvaardig. Een loef uitsteken, is de Franse bedoeling. Om de haverklap zijn er nieuwe regio's herkend.

Verdeling : rode/rosé en witte wijn 53% tegenover 47%.
-De meest voorkomende druivenrassen (autochtoon of mono cépages)

Witte wijnen : trebbianco toscano, catarratto, chardonnay, glera (voor mousserende wijnen = Prosecco), pinot grigio, malvasia, moscato

Rode wijnen : sangiovese, montepulciano, merlot, barbera, nero d'avola, lambrusco, cabernet sauvignon, negro d'Avola, aglianico.


Wijntaal
DOG : gecontroleerde oorsprongsbenaming

DOCG : gecontroleerde en gegarandeerde oorsprongsbenaming

IGT : typische geografische aanduiding (landwijnen)

Dolce : zoet

Enoteca : wijnbar

Ettolitro : hectoliter

Frizzante : licht bruisend

Maturato : gerijpt

Imbottiglianto all'orgigine : gebotteld bij de producent

Liquoroso : met alcohol versterkte wijn. Volgens de Italiaanse wetgeving minimaal 16 en maximaal 22 procent.

Methodo Classico : mousserende wijn die wordt gemaakt door middel van tweede gisting op de fles.

Millesimato : spumante van één oogstjaar

Muffia nobile : edele rot (zie Frans model Sauternes)

Martinotti : mousserende wijn die wordt gemaakt door een tweede gisting in stalen tanks. (!!!!!)

Novello : primeurwijn (zoals Beaujolais nouveau)

Passito : zoete wijn gemaakt van ingedroogde druiven.

Riserva : wijn die minstens één jaar langer gerijpt dan de wijn uit dezelfde categorie

Rosato : rosé

Rosso : rood

Secco : droog (!!!!)

Semisecco : halfzoet, gebruikt voor mousserende wijn

Spumante : mousserende wijn met een minimaal drie bar -voor Champagnes is dit 5 bar.

Superiore : wijn met minstens één procent meer alcohol dan wijn in dezelfde categorie. Bovendien voldoet de wijn aan hogere kwaliteitseisen. In Bordeaux bezit men dit eveneens.

Tipicita : eigenheid, kenmerkend voor streek.

Uva : druif

Vendemmia : oogstjaar

Vendemmia tardiva : latere oogst

Vigna : wijngaard = bij DOCG ook een aanduiding voor de beste wijngaard van de wijnmaker.

Vignaiolo : druiventeler - veel gebruikt men ook de term viticolore

Vitigno : druivenras

Vignaiolo : druiventeler

Vivace : levendig, bruisend .

GRAPPA : alcoholische drank gedistillerd uit geperste en gefermenteerde druivenschillen.


ValpolicellaWijngaarden

De regio Valpolicella
De provincie Verona in de grote regio Veneto


Valpolicella is een wijnbouw zone van de provincie Verona, (Italië), ten oosten van het Gardameer . Het heuvelachtige landbouw- en marmeren delfstoffen gebied van kleine bedrijven ten noorden van de Adige is beroemd om wijn productie. Valpolicella gelederen net na Chianti in een totaal Italiaanse Denominazione di Origine Controllata (DOC) wijnproductie.

De rode wijn die bekend staat als Valpolicella wordt meestal gemaakt van drie druivensoorten: Corvina Veronese , Rondinella en Molinara . Een verscheidenheid van wijnstijlen wordt geproduceerd in het gebied, met inbegrip van een Recioto dessert wijn en Amarone, een sterke wijn gemaakt van gedroogde druiven . Meest elementaire Valpolicellas zijn licht, geurige tafelwijn geproduceerd in een nouveau -stijl, vergelijkbaar met Beaujolais Nouveau en bracht slechts een paar weken na de oogst . Valpolicella Classico is gemaakt van druiven geteeld in de oorspronkelijke Valpolicella productie zone. Valpolicella Superiore is verouderd ten minste één jaar en heeft een alcoholgehalte van ten minste 12 procent. Valpolicella Ripasso is een vorm van Valpolicella Superiore gemaakt met gedeeltelijk gedroogde druivenschillen die zijn overgebleven uit vergisting van Amarone of Recioto.

Geschiedenis

Wijn maken in de regio bestaat al sinds ten minste de tijd van de oude Grieken . De naam 'Valpolicella' verscheen in charters van het midden de 12e eeuw, een combinatie van twee valleien eerder gedacht om zelfstandig. De etymologie is onbekend; het zou kunnen voortvloeien uit een Latijn en Grieks mengsel voor 'Vallei van Cellars.' Vandaag Valpolicella en de economie is sterk gebaseerd op de wijnproductie. De regio, in de volksmond de 'parel van Verona', heeft ook een voorkeurslocatie voor landelijke vakantievilla's geweest. Zeven comuni componeren Valpolicella: Pescantina , San Pietro in Cariano , Negrar , Marano di Valpolicella , Fumane , Sant'Ambrogio di Valpolicella en Sant'Anna d'Alfaedo . De Valpolicella productie zone werd uitgebreid tot de regio's van de omringende vlakten toen omvatten Valpolicella bereikt DOC-status in 1968. In december 2009, werden de productie van Amarone en Recioto dessertwijnen binnen de Valpolicella DOC kregen hun eigen aparte Denominazione di Origine Controllata e Garantita-status (DOCG).Geschiedenis van Amarone

In de late 20e eeuw, een piek in de populariteit van Amarone geleid tot meer aanplant in de Valpolicella zone.

Wijnbouw is gebruikt in de Veneto regio sinds minstens de tijd van de oude Grieken, hoewel de exacte periode van de teelt voor de Valpolicella gebied is niet precies bekend. De traditie van het gebruik van gedeeltelijk gedroogde druiven (gezien vandaag in de moderne Valpolicella wijnen van Amarone) werd bekend als de 'Grieks' of 'Griekse stijl' van de wijnbereiding, met zijn oorsprong waarschijnlijk dateert uit deze periode. In het 6e eeuw na Christus, de Romeinse schrijver Cassiodorus merkt op dat de zoete wijnen van het gebied waren favorieten voor de gerechten van de Ostrogotische Rijk van Italië zijn. Sinds de 8e eeuw na Christus, de Republiek Venetië was lang een belangrijke handelshaven in het Middellandse-Zeegebied , koppelen van het Byzantijnse Rijk met de rest van Europa. Merchants verslagen blijkt dat een van de items regelmatig verhandeld via Venetië was de lokale wijnen geproduceerd in de provincie Verona in de heuvels ten westen van Venetië. Tijdens de 15e en 16e eeuw, worstelt met de Ottomaanse Turken leidde tot frequente blokkades van de Venetiaanse havens, het beperken van de hoeveelheid beschikbare export wijnen uit de Griekse eilanden en in het buitenland. Deze verdere stimuleerde de ontwikkeling van de binnenlandse wijngaarden voor de Venetianen, die nog verder in de heuvels van Verona en de regio Valpolicella geduwd. Hoewel de exacte etymologie onbekend is, is het mogelijk dat de naam is afgeleid van een aantal Griekse en Latijnse zinnen die 'het dal van de vele kelders' betekende.

De 19e eeuw bracht een reeks van calamiteiten op de meeste wijnproducerende regio's van Italië, waaronder de phylloxera epidemie , Oidium, valse meeldauw en de politieke onrust van het Risorgimento. Volgens de 1889 geschriften van de Franse wijn historicus dr CB Cerletti, een van de weinige Italiaanse wijn regio's te voorschijn te komen uit deze periode relatief onbeschadigd was Valpolicella. In de jaren 1950, de 'Amarone' stijl van wijnmaken werd herontdekt. In 1968 ontving de regio Valpolicella officiële erkenning voor de kwaliteit van de wijnproductie, toen zij haar eigen DOC werd verleend. Echter, met DOC erkenning kwam ook een grote uitbreiding van de wijngaard gebieden die mochten Valpolicella DOC wijn te produceren, met inbegrip van land in de vruchtbare vlaktes van de rivier de Po, die de neiging hebben om te grote productie van de opbrengst van de druiven met verschillende kwaliteiten. Daarnaast is de druif samenstelling voor Valpolicella wijnen werden uitgebreid naar rassen van lagere potentiële kwaliteit zoals Molinara en Rondinella bevatten. Dit leidde tot een algemene daling van de kwaliteit, die een schadelijk effect hebben op niet alleen de reputatie van het gebied op de internationale wijnmarkt, maar ook op de verkoop en prijzen gehad. Aangezien wijnmaken minder winstgevend geworden, werden de wijngaarden in de meest arbeidsintensieve gebieden (zoals de heuvels in de classico zone) ontworteld en verlaten. Deze verschoof de bron van druivenproduktie nog verder van de betere kwaliteit produceren op hellingen naar de vruchtbare vlakte.

In de jaren 1980 en 1990, de Amarone wijnen van Valpolicella kende een piek in populariteit op 's werelds wijnmarkt. De productie van Amarone sprong van 522.320 US gallons (19.772 hectoliter ) in 1972-1200000 gallons (46.500 hl) van 1990. Tegen 2000 Amarone productie groeide tot meer dan 3,9 miljoen (148.000 hl). Door dit punt, de prijs voor de druiven die bestemd zijn voor de productie van Amarone was bijna drie keer hoger dan wat een vergelijkbare hoeveelheid druiven zou halen voor basic Valpolicella productie. Dit leidde tot hernieuwde belangstelling voor het planten van de wijngaarden in de hoge hoogte heuvel locaties die lagere opbrengsten van de druiven beter geschikt voor de productie van Amarone geproduceerd. In de 21e eeuw, de reputatie van de Valpolicella wijnen verder uit te breiden op de wereld van de wijnmarkt, zoals ambitieuze wijnmakers begonnen om meer te investeren in geavanceerde wijnbouw en vinificatie technieken die een hogere kwaliteit wijnen te produceren. In 2003 werden de DOC regelgeving aangepast aan de verplichte bijmenging eisen voor sub-kwaliteit druiven zoals Molinara te elimineren. Aan het einde van 2009, de productie van zowel Amarone en Recioto dessert wijnen in de Valpolicella zone kreeg Italië de hoogste kwaliteit wijn aanduiding als DOCG zone.

Klimaat en geografie
Een wijngaard in Valpolicella


De regio Valpolicella heeft meestal een mild om af te koelen continentaal klimaat dat wordt beïnvloed door de nabijheid van twee omvangrijke lichamen van water- het Gardameer in het westen en de Adriatische Zee naar het zuidoosten. De coolste regio's in de Monti Lessini uitlopers naar het noorden, waar de koele winden waaien ten zuiden van de Alpen . Dit gebied is van oudsher geclassificeerd als de classico zone. Op weg naar het zuiden en oosten, het klimaat warmer wordt in de vruchtbare vlaktes van de rivier de Adige . [9] De gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen is meestal rond de 74,5 ° F (23,6 ° C), met een gemiddelde neerslag rond de 34 inch (860 mm ).

De wijngaard bodems van de regio variëren van morainic gravel in de buurt van het Gardameer meer dolomiet resterende grind met alluviale afzettingen in de vruchtbare centrale vlakte. Op weg naar het oosten en in de buurt van de Soave DOC zijn verschillende gebieden met vulkanische bodem . De meest gunstig gelegen wijngaarden liggen in het Monti Lessini uitlopers in de classico zone waar de druiven rijpen op een hoogte tussen de 490 tot 1.500 voet (150-460 meter).

Wijnstreken

Een fles en een glas Valpolicella DOC wijn

De Valpolicella zone grenst in het westen door de Bardolino DOC, gelegen langs de oevers van het Gardameer, die vergelijkbaar zijn wijnen produceert elementaire Valpolicella met behulp van veel van dezelfde druiven. Het historische 'hart' van Valpolicella wijnmaken is in de Monti Lessini heuvels gelegen ten noordwesten van de stad Verona. In 1968 werden de grenzen van de regio ver naar het oosten uitgebreid naar de DOC productie zone van Soave en zuiden naar de vlaktes van de noordelijke oever van de rivier de Po en haar zijrivier de Adige.

Vandaag is de oorspronkelijke zone staat bekend als Valpolicella Classico zone en kunnen behoorlijk genoteerd op de wijnetiketten van wijnen volledig geproduceerd van druiven geteeld in dit gebied. Vandaag de dag meer dan 40% van alle wijnproductie in Valpolicella vindt plaats in de classico zone, met een geschatte jaarlijkse productie van 12,2 miljoen gallons (460.000 hl). Een andere sub-zone die is toegestaan ​​om zijn naam te hechten aan de wijn is de Valpolicella Valpantena ligt in de vallei ligt net ten oosten van Verona.

Druiven en wijnstijlen

Alleen de rode wijn druiven zijn toegestaan ​​in de Valpolicella DOC wijnen.

Het merendeel van de producten die in Valpolicella DOC wijnen zijn rood en meestal bevatten een aanzienlijke hoeveelheid van de meest vooraanstaande druif van het gebied, Corvina . Andere druiven gebruikt bij de productie van Valpolicella wijn onder Molinara, Rondinella, Corvinone, Rossignola, Negrara, Barbera, Sangiovese en Bigolona . Een aantal producenten experimenteren met de heropleving van de inheemse druif Oseleta in Valpolicella. De wijnen worden geproduceerd in een breed scala aan stijlen, variërend van eenvoudige nouveau tafelwijnen, full-bodied rode wijnen, zoete dessertwijnen en zelfs sprankelende spumante. De meest fundamentele Valpolicella zijn licht-bodied en vaak geserveerd licht gekoeld. Ze hebben veel kenmerken vergelijkbaar met een Beaujolais en zijn vaak bekend om hun zure kersen smaak. Terwijl volle Recioto en Amarone stijlen bereiken alcohol niveaus van 15-16%, de meeste Valpolicellas hebben meer matige alcoholconsumptie niveaus rond de 11%. Voor wijnen die zijn geëtiketteerd Valpolicella Superiore wijnen moet minimaal één jaar in hout jaar oud zijn en tot een minimum alcoholpercentage van 12%.

De zoete Recioto dessertwijn is de stijl van oudsher geassocieerd met de regio geweest en kan zijn oorsprong te traceren tot wijnbouw technieken van de oude Grieken . De naam komt van het plaatselijke dialect recie betekenis oren . Dit verwijst naar het zich uitstrekkende lobben van een druif cluster, dat als 'oren' aan de bovenkant van het cluster weergegeven. De blootgestelde druiven op de 'oren' Meestal krijgen de meest directe zonlicht en word de rijpste druiven van de cluster. Historisch gezien deze zeer rijpe 'oren' werden afzonderlijk geplukt en gebruikt om zeer rijke, zoete wijnen te maken. Vandaag de werkwijze voor het vervaardigen Recioto is ontwikkeld om het gebruik van hele trossen omvatten. Druiven bestemd voor Recioto della Valpolicella worden vaak gekweekt in de ideale locatie hellingswijngaarden. De druiven worden genomen om speciale droogkamers waar mogen drogen , concentreren van de suikers in de druif.

Terwijl Recioto zijn meestal zoet, met een hoge mate van restsuiker, het moet kunnen worden toegestaan ​​volledig droog te gisten. Vaak producenten zullen deze wijn als Amarone bestempelen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om het te produceren als Valpolicella DOC wijn of zelfs een Indicazione geografica tipica (IGT) tafelwijn als ze ervoor kiezen om druiven blends gebruiken buiten de DOC eis. Sommige producenten experimenteren met internationale rassen en produceren droog Amarone stijl wijn van druiven zoals Cabernet Sauvignon .

Ripasso
Een Ripasso wijn uit Valpolicella

In de late 20e eeuw, een nieuwe stijl van de wijn bekend als Ripasso (betekent 'repassed') ontstaan. Met deze techniek, de draf overgebleven druivenschillen en zaden door vergisting van Recioto en Amarone worden toegevoegd aan de partij Valpolicella wijn gedurende langere maceratie . De extra voedingsbron voor de resterende fermenterende gist bij tot vergroting van het alcoholniveau en het lichaam van de wijnen tegelijkertijd uitlogen extra tannines, glycerine en sommige fenolen die bijdragen aan een wijn complexiteit, smaak en kleur . Omdat de productie van Amarone heeft toegenomen in de 21e eeuw, heeft zo ook de prevalentie van Ripasso stijl wijnen te zien zijn in de wijnmarkt, met de meeste Amarone producenten ook het produceren van een Ripasso als een soort 'tweede wijn'. Een alternatieve methode is om gedeeltelijk krenten plaats overgebleven afvallen, die minder bitter tannines en nog meer fenolische verbindingen bevatten.

De eerste Valpolicella producent commercieel op de markt een Ripasso wijn was Masi in de vroege jaren 1980. Toen de stijl voor het eerst populair in de late 20e eeuw werd, werd het zelden vermeld op het wijnetiket. Er was ook een debat over de vraag of het nog mocht worden opgenomen in DOC regelgeving. Als het helemaal niet werd genoemd werd verbannen naar de achterkant label wijn beschrijving notities. Vandaag is de term Ripasso is vrij toegestaan ​​om te worden gebruikt, met een aantal voorbeelden op de wijnmarkt bestempeld als gedaan in de Ripasso stijl. In het najaar van 2009, Ripasso della Valpolicella kreeg zijn eigen DOC benaming.

Amarone

Amarone wordt vaak gecombineerd met zware en robuuste gerechten.
Bolla was één van de eerste producenten om commercieel op de markt een Amarone wijn uit Valpolicella te maken. De Stijl van Amarone bestaan ​​in de regio al eeuwen, werd het zeer zelden gemaakt als een bewuste wijn stijl. Meestal werd geproduceerd in warm jaargangen bij batches van wijnen bestemd voor zoete Recioto onbedoeld mochten volledig droog te gisten. Het moderne concept van Amarone heeft zijn wortels in de vroege jaren 1950 toen producenten 'herontdekt' de stijl en begon bewust gebruik van gist stammen die kunnen de hoge niveaus van fermenteren suikers in de wijn volledig in alcohol. De eerste volledig droog Amarones die in de handel werden op de markt waren de 1.953 wijnen geproduceerd door Bolla en Bertani . In 2009, bereikte de productie van Amarone wijn in de Valpolicella zone bereikte DOCG-status. Tijdens de verzoekende proces, de wijnproducenten in de regio gevestigde verschillende kwaliteitscontrole regelgeving met inbegrip van de quota van de hoeveelheid druiven geteeld in de vruchtbare vlaktes die kunnen worden gebruikt bij de productie van Amarone. Een andere maatregel is het verwijderen van 2003 Molinara uit de lijst van verplichte bijmenging van druiven.
Amarone is uniek in de wijnwereld. Meestal erg alcoholische, volle en rijpe smakende wijnen worden geproduceerd in zeer warm klimaat regio's, waar de druiven zijn in staat op te bouwen van grote hoeveelheden suiker tijdens het rijpen van de wijnstokken . Voorbeelden van warm klimaat regio's zijn onder andere delen van Australië , Californië en Zuid-Italië. De regio Valpolicella wordt gekenmerkt als een 'cool klimaat regio', waar zuur niveaus worden meestal onderhouden en suiker build optreedt langzamer in de wijnstok. Druiven bestemd voor Amarone de laatste druiven Valpolicella wordt geoogst, krijgt zo rijp als ze kunnen voor schimmels en rot in. De suikers in de druiven dan middels een proces van uitdroging wanneer ze in speciale droogkamers gehouden voor overal van drie naar vier maanden. Gedurende deze tijd meer dan een derde van het water wordt verwijderd als de druiven verschrompelen in rozijnen . Deze methode (bekend als passito ) produceert meer geconcentreerde druiven die nog steeds het zuur te behouden saldo van een koele klimaat druif. Amarones verschillen van andere late oogst wijnen in dat de aanwezigheid van Botrytis cinerea is actief ontmoedigd, als wijnmakers proberen om de rokerige, beschimmelde smaken die bij vermijden botrytized wijn . Extra zorg wordt besteed in de wijngaard zodat de druiven droog worden gehouden en geoogst voor rot kan ontwikkelen.
De Amarones worden dan de leeftijd voor meerdere jaren, met vele premium voorbeelden zijn verouderd gedurende ten minste vijf jaar voorafgaand aan de release. Ze worden vaak gerijpt in grote houten vaten ofwel Slavonië of Frans eiken . Traditioneel worden de vaten zijn ouder en in wezen 'neutraal', in dat ze niet geven veel smaak of hout tannines, maar in de late 20e en vroege 21e eeuw meer Amarone producenten hebben geëxperimenteerd met het gebruik van kleinere nieuwe eiken vaten die meer eiken introduceren smaakstof aan de wijn. Amarones zijn rijke, volle wijnen met smaak en aroma noten die vaak worden vergeleken met de smaken van Port wijn . De wijnen hebben vaak noten van mokka, bitter-zoete donkere chocolade, rozijnen, gedroogde vijgen en aardse smaken. Bij restaurants sommeliers zullen vaak adviseren eten en wijn paringen voor Amarone met stevige, zware gerechten zoals vlees gebraad . Een klassiek after-dinner assortiment wordt Amarone gecombineerd met walnoten en Parmigiano-Reggiano kaas. Master wijn Mary Ewing-Mulligan merkt op dat goed gemaakte voorbeelden van Amarone van gunstige jaargangen meestal moet ongeveer tien jaar fles veroudering van de smaken volwassen, en hebben het potentieel om verder te ontwikkelen twintig jaar of meer.

Te onthouden :

Valpolicella

Is het eerst gemaakt door de Romeinen op de uitlopers van de Alpen, voor ze overgaan in de uitgestrekte Povlakte bij Verona. De wijnen zijn nu op hun best, na jarenlange arbeid.
- Amarone della Valpolicella en Regioto della Valpolicella hebben een DOCG- status verworven. De Valpolicella Ripasso wordt in zijn Eigen klasse eindelijk erkend als een historische wijn.

Volgende producenten maken goede tot uitstekende wijn : Stefano Accordini - Sergio Alighieri - Begali - Brunelli - Bussola - Catellani - Corteforte - Mazzi - Zenato - Roccolo grassi - La Salette

* Wat mag je algemeen verwachten ?
Naast fruitigheid, bittere kers + eventueel de andere smaken van de assemblage of samenstelling.


Onze top aanrader : wijnhuis Vanden bulcke Roeselare H.Verrieststraat 100

Valpolicella Ca Fiui 2O14

Druivensoorten : Corvina Grossa 50% - Corvina 30%, Rondinella 15% en Molinara 5%

Proef recessie medegedeeld

Na de spontane fermentatie in oude eiken foeders van 4000 liter, blijft de wijn nog 6 tot 10 maanden rijpen in dezelfde foeders. De wijn heeft veel rijp fruit maar blijft fris en subtiel. Met slechts 12% Alc. is hij breed inzetbaar bij charcurterie, pasta, wit vlees en bij gebakken of gegrilde vis. Bewaring 4 jaar. 12,95 € (normaal 14,25 €

Valpolicella Ripasso Superiore 'Campi Magri 2013

Druivensoorten : Corvina grossa 50%, Corvina 30%, Rondinella 20%.

De populariteit van de duurdera en krachtiger Amarone is de voorbije 20 jaren erg gestegen. Daar profiteert ook de Valpolicella Ripasso van. Bij de Ripasso-methode maakt men eerst een Valpolicella. De wijn krijgt dan een tweede rijping op foeders waarin zich nog de schillen en de pitten van de Amarone bevinden, nadat de wijn zelf werd afgetapt. Daarvoor krijg je een wijn die de subtiele frisheid van de Valpolicella combineert met de kracht en de volheid van de Amarone. Bij Corte Sant'Alda blijft de wijn ongeveer 6 dagen in contact met de Amaroneschilletjes. Daarna rijpt hij twee jaar op oude kersenhouten foeders. Het resultaat is een wijn met een indrukwekkende neus van cassis, braambes, tabak en specerijen. In de mond blijft het intense fruit toch krokant en in de afdronk is er een aangenaam bittertje. Deze ' baby Amarone' doet het goed bij stoofpotjes , rood vlees met sauzen, groot wild zoals everzwijn en bij nogal wat gerijpte kazen. Bewaren 8 tot 10 jaar . Kostprijs : 22.35 € , bij een kist 20,50 € . Te koop Wijnhuis Vanden Bulcke Roeselare

DECA © April 2016

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese