Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Bordeaux, afspraak met kwaliteit! Hemelse Wijnton.be Items, met bezoekadressen. (1)

Gepost op 10/05/2009 om 09:50 door Carl in de rubriek algemeen.

Bordeaux werd in juni 2007 door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het was de eerste keer dat zo'n groot gebied deze eer te beurt viel: 1810 ha ofwel de helft van de stad.

Wie in Bordeaux aankomt, wordt onmiddelijk verleid door een rijke en gevarieerde cultuur, die haar wortels heeft in een eeuwenoude traditie. Naast de unieke architecturale rijkdom valt een ware cultus van het genieten van het leven op, wat uiteraard het best tot uiting komt in de tot ver over de grenzen befaamde gastronomie en de wereldvermaarde wijnen.

Aan de poorten van de stad strekt zich een weelderig natuurgebied uit, waarin wijngaarden en ongerepte wouden elkaar afwisselen. Deze laatste bieden eindeloze ontspanningsmogelijkheden.Wijn Kasteel Latour

Het département Gironde is 500.000 ha woud rijk, heeft 110.000 ha wijngaarden, 3500 km rivieren en 126 km stranden. De kustlijn is bijna volledig gevrijwaard van bebouwing en wordt beschermd door een duinengordel, waarvan de duin van Pilat in de baai van Arcachon de bekenste is. Alles is er betoverend: de hemel, het water en de vegetatie. De baai is een zalig vakantieoord met een onweerstaanbare natuurpracht en een paradijs voor fijnproevers.

En zeggen dat de Entre-deux-Mers zijn naam eigenlijk dankt aan de twee rivieren die het domein omringen, de Dordogne en de Garonne. Libourne en enkele kilometer verder het unieke Saint-Emillion zijn dan weer verplichte halteplaatsen voor elke rechtgeaarde toerist die de Gironde bezoekt.

Bordeaux en de Gironde genieten niet enkel wereldfaam om hun wijnen maar ook om hun gastronomie (1000 restaurants). Of ze nu komen uit de zee, de baai van Arcachon, het estuarium van de Gironde en zijn zijrivieren of van de rijke landbouwgronden...de Gironde vormt een schatkamer aan overheerlijke ingrediënten, om fijnproevers uit de hele wereld te doen watertanden.
De klassiekers:

Lamprei a la Bordelaise: deze riviervis wordt in een ragout bereid, in eigen bloed met toevoeging van een stevig wijntje en wat prei. Een vleugje chocolade maakt het gerecht in veel gevallen helemaal af.

Entrecôte op de wijze van Bordeaux: gegrild boven smeulende wijngaardranken en geserveerd met sjalotjes. Het Bazadaiseras, net als de Blonde d' Aquitaine genieten de voorkeur.

De oesters uit de baai van Arcachon, die jodiumhoudend stuifwater in zich dragen, schaaldieren en verschillende vissoorten als baars, goudbrasem en tong...

Witte garnalen uit het estuarium, zacht en krokant, geparfumeerd met anijs.

Ragout van paling met look en peterselie.

Meivis, steeds zeldzamer, wordt gevist van april tot juni en gegrild boven houtskool van wijnranken ! Het vlees van de steur smelt in de mond.De beste WIJNADRESSEN

Bordeaux en Entre-deux-Mers:
* Chat. Perayne a 33490 St. André du Bois
www.chateau-perayne.com

* Chat. de Lisennes a 33370 Tresses
www.lisennes.fr

* Clos Jean a 33410 Loupiac
www.vignoblesbord.com

* Chateau du Grand Mouëys a 33550 Capian
www.grandmoueys.com

Médoc: La Winery a 33460 Arsac en Médoc wijntourisme uniek in de hele Bordeauxstreek met zijn wijnkelder met meer dan 2000 referenties. (rond point des Vendangeurs) www.lawinery.fr


Met onze oprechte dank Thalys/TGV N.M.B.S. Ontdekkingen in het zuiden
www.nmbs.be

Tot volgend deel 2 BORDEAUX

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese