Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnen een feest ......altijd en overal : Prettig Kerstfeest & Gelukkig Nieuwjaar !

Gepost op 19/12/2011 om 19:08 door Carl in de rubriek algemeen.

In naam van de directie, medewerkers van de siteblog WIJNTON.BE , bieden wij u allen , uw familie, vriendenkring , een Prettige Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar 2012 !Geniet van deze citaten, en allerhande wat is wijn ! We hebben er ook nog een filmpje bijgevoegd, veel plezier hiermede ! (onderaan)
WIJN

* Een les die ons de Zondvloed biedt:
De waterdrinkers deugen niet !

J.A. Alberdingk Thijm


* Daar 's niets zo overtuigend , baasje , als 't vierde , vijfde en zesde glaasje wijn.


*Toen 't water wegweek , t' allen kanten, ging Noach d'eedle wijnstok planten !Een Franse wijnbouwer: Elian de Ros , schrijft het al op al zijn wijnetiketten : wijnen een feest , helaas 2011 met de wet Evin moet ook geschreven worden : gebruik met mate.

Al eeuwenlang zoeken journalisten, schrijvers, zangers, poëten om het onbeschrijfelijke genot van een goed glas wijn weer te geven. Wijn is een cultuurproduct dat inspireert, gelukkig maakt en de gedachten vrijmaakt. We denken met ons eens te zijn of niet ...

Wijn doet verbroederen en dat merken we als we wijn serveren bij lekkere gerechten. De harmonie van een glas wijn dat een gerecht begeleidt , in goed gezelschap , zorgt voor een intens gevoel van welbehagen en geluk. Is wijn niet de enige drank die door de eeuwen heen - altijd op een belangstelling mocht rekenen ?

WIJN IS ZOVEEL MEER DAN GEGIST DRUIVENSAP !


Geen drank heeft meer variëteiten , soorten smaken en nuances - in een labyrint aan kleuren en smaken. Een groepsproeverij , telkens zijn de omstandigheden anders die een invloed hebben op proefbevindingen. Toch blijft het uitgangspunt dat de proever iets over de wijn wil leren door met aandacht om te gaan met de geserveerde wijn.


Eeuwen geleden

Een gezonde ziel , kan niet leven in een droog lichaam schreef François Rabelais in de Loirestreek rond 1600 na Christus - Horatius was nog vroeger , beinvloed door een Griekse filosoof Epicurcus en hield van een verfijnde levensstijl : Color - Odor - Sapor (kleuren -geuren - smaken ). Wijn proeven is anders dan wijn drinken ! Wijnen een naam geven met onze zintuigen- heeft het niet een toegevoegde waarde aan het genot van een glas wijn.


Snobisme ?

Het proeven van wijnen is gebaseerd op onderzoeken, analyseren , beschrijvingen , definiëren , beoordelen en klasseren. WIJN IS VLOEIBAAR poezië - met het proeven duiken we de geschiedenis in , leren we landen en streken kennen , maken we kennis met verfijnde gastronomie !


Wijnen geven ons veel kwaliteiten ...

Fris & fruitig

In de zomer bij witte (droge) = minst suiker wijnen , zullen de wijnen dorstlessend zijn. Kenmerkend zijn vooral de zuren van een appel = appelzuren.

Vol en rond

Prachtige zuren , in evenwichtigheid met de fruitigheid , zullen mondvullend zijn, en denk dan eens aan een snoepzuurtje. Deze wijnen passen goed bij vis en wit vlees en goed bij sausen.
Zoet

Zoete wijnen zullen vooral uw mond achteraan raken , honing en allerhande lekkers , moeten dan ook met tegenovergestelde gerechten of zoute gerechten ten dienste staan.

Krachtig en kruidig

Een wijn met body , power zeg maar en een droge afdronk, heeft een zachte smaak in de mond , zoals boter (Chardonnay) , vis, wit vlees en romige kazen.


Rosé

Echt onderschat , en men denkt beter te zijn in de zomer, echt eens proeven in de winter om de zomer in uw mond te hebben. Meestal zongerijpt , dorstlessend met veel sappigheid , of veel smaak. Charcuterie, pizza's allerhande, en waarom niet een aperitief .


Soepel en fruitig

Kleine vin- de- Pays wijnen , met weinig tannienes , dorstlessend, fruitigheid de boventoon.
Vol en stevig

Grote zongerijpte wijnen , soms houterig , fruitig , stevigheid zijn wijnen voor de grill en vleesgerechten

Krachtig en intens

Een grote hap fruit, houterig , kruidigheid , uitgesproken smaken kunnen het best met vleesgerechten , belegen kazen .


En als het gaat schuimen met Champagne !

*Vrijwel alle jaargangen die eindigen met 9 , waren goede Champagnejaren : '59 , '69 , '79 , '89 , '99 nog eventjes wachten voor 2009

*Champagnestreek bestaat uit 319 dorpen en gemeenten. De Regio Champagne maakt slechts 3 % van het Frans wijngebied.

*Wettelijk minimum voor Brut (sans année) = 15 maanden , voor een millésieme is dat 3 jaar.

Champagne rosé , door zijn natuurlijke aciditeit past niet als dessertwijn.

Belgen zijn niet alleen baksteen (verzamelaars) - maar ook hoogste Champagne verbruikers , met méér dan 10 miljoen flessen. In totaal met Cava , Italië ( Prosecco ) , en Crémants kraken we 36 miljoen flessen. De populairste Crémants zijn deze van de Elzas. En wil je nog een buitengewone schuimer leren kennen , proef dan eens een ' Blanquette de Limoux' Zuid West Frankrijk met Chardonnay en Mauzac ! Onze persoonlijke hints naar Crémant de Jura en Bourgondië , ook Loire !

Nieuwkomers in ons land zijn ook Sprankling wine uit Australië en Chili , een bijzonder indruk zal ook de 'Vonkelwijn' zo genoemd in Zuid Afrika opleveren . Wij kunnen maar zeggen : laat het knallen en gezondheid !


En onze schuimers ?

Naast Meerdael is Ruffus , onze grootste trots van België. De wijngaard bevindt zich in het gehucht ' Les Agaises' op het grondgebied van Haulchin (deelgemeente van Estinnes vlakbij Binche en dit op een kalkrijk terein dat vroeger ' Les Terres Blanches' werd genoemd. De wijnstokken werden er op een uitzonderlijke bodem en op een zuiderlijke helling geplant , waardoor deze zich ten volle kunnen ontplooien . In het totaal van meer dan 140.000 wijnstokken is de Agaises wijngaard de grootste wijnmaker van België. De gebruikte druivenrassen zijn : Chardonnay , Pinot Noir en Pinot Meunier ( dezelfde als Champagne).

Cuvées: Blanc de Blancs, Brut Sauvage , Rosé

Vinoble des Agaises
Rue Lefébure 18 7120 HAULCIN

WWW.RUFFUS.BE

De wijnkeuze van onze landgenoten

Belgen kiezen opnieuw vaker voor klassieke Franse , Italiaanse en Spaanse wijnen. De zogenaamde wereldwijnen , van landen met een jongere wijntraditie , moeten wat aan populariteit inboeten. Maar voor de schuimers zijn we WERELDKAMPIOEN . 2011 ook in het vormen van een regering , zijn we wereldkampioen, of dit met schuimers is gefeest geweest, is ons niet nader gekend !


PRETTIG KERST - NIEUWJAAR !

Een extraatje .......
Het vrolijk nieuws van WIJNBOUWERS UIT HEUVELLAND !

DECA Copyricht eigendom WIJNTON.BE Dec 2011

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese