Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kvanchkara Tbilvino (Belra)

Gepost op 16/06/2009 om 11:12 door Jeffrey in de rubriek algemeen.

Dit is misschien de bekendste halfzoete Georgische wijn.
Deze wijn is traditioneel gegist met wilde gist die het wijnbedrijf heeft ontwikkeld om een unieke gistingssmaak aan de wijn te geven. De gisting gebeurt in open eikenhouten vaten van speciaal hout die ervoor zorgen dat de druivenschillen zinken tijdens het gistingsproces. Op de juiste tijd wordt de wijn gescheiden van de schillen en alleen de most die vrijkomt wordt afgevoerd en gebruikt voor deze exclusieve wijn.

De wijn wordt vervolgens gekoeld en er wordt SO2 toegevoegd om de gisting te stoppen en om ervoor te zorgen dat het vereiste suikergehalte gehandhaafd blijft.

Druiven: De druivenrassen Alexandrouli en Mujuretuli worden verbouwd in het district Ambrolauri van de regio Racha in West Georgië.

Kleur: De wijn is mooi rood.

Geur: De neus vertoont een karakter van licht gekruide kersen en er verschijnt iets van een vleugje wilde gist wanneer de wijn wordt uitgeschonken.

Smaak: De smaak is zacht, deze vertoont krachtig, zuiver fruit en de delicate structuur van tannine. De rijke, zoete fruitsmaak die wordt vervolledigd door een vleugje eikenhout ontwikkelt zich tijdens het gistings- en rijpingsproces. Een wijn met een uitgebalanceerde fruitsmaak die lang blijft hangen tegen het gehemelte.

Rijping: Gedurende het verouderingsproces veredelt het fruitaroma van de wijn en krijgt meer een kruidige smaak waarvan de restsuiker steeds beter tot zijn recht komt.

Alcohol: het alcohol percentage bedraagt 11,5% vol.

Met dank aan belra voor het ontvangen van dit artikel.
Bezoek zeker ook eens www.belra.be.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese