Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een prettig Kerst-en Nieuwjaar 2013-2014 ! Spécial editie Wijnton.be

Gepost op 20/12/2013 om 14:28 door Carl in de rubriek algemeen.

Beste wijnvrienden,

Geen mooier familiale feestdatums dan de kerst-en Nieuwjaarsperiode : een afscheid van het voorbije jaar, het begin van een nieuw kalenderjaar en in oeno- en vinologie een nieuw wijnjaar .

Kerstperiode maakt het naar Katholieke oorsprong meer intiemer , met een decor van een groene den en plaatsing van een stal met beeldaanwezigen naar de legende van 2013 jaar geleden. Voor beide feestdagen gaat men feestelijk culinair genieten.

Het fruit van de vitis viniferastokken zijn dan al getranformeerd in wijnen en waren er al bij van bij de schepping. Een ganse evolutie doorkruist de vinificatie van droog tot zoet, schuimers, wit rosé en rood.

Ik las onlangs in een medisch tijdschrift dat ieder gezonde persoon bijzonder goede zintuigen bezit. Om geuren waar te nemen kan zelfs onze neus ongeveer vierduizend geuren van elkaar waarnemen of onderscheiden. Vaak is een geurconcentratie van 0,1 promille al voldoende. Voor het ontdekken van smaken zitten we ook goed bvb de test van suiker : een concentratie van 0,5 en 4 gl/l is voldoende voor een prikkeling op de tong. Voor keukenzout is dit reeds vanaf 0,1 en 1 gl/liter. Waarom nog wachten om wijnen te herkennen ?

Keren we terug in de tijd met grote dichters en schrijvers zoals François Rabelais : een gezonde ziel kan niet leven in een droog lichaam. Wijn is in het beste geval de beste van alle dranken. Een goed glas wijn gaat samen met een bepaalde sfeer : je tipt ervan, je raakt langzaam bedwelmd en tenslotte raak je helemaal in de ban van Bachus ! : " loves the sweet lies that Bachus tells you " ( hou van de zoete leugens die Bachus u vertelt!). Geniet ervan ! Een prettige surf voor kerst-en Nieuwjaar 2014. Wij danken u , beste surfer, blogger, wijnliefhebber voor uw vertrouwen, ons team samenstelde dan ook deze extra spécial .Een gans jaar hebben wij dit gedaan met een flinke dosis werkkracht , dit beloven we terug voor 2014 en nog méér nieuwigheden ...

Voor de nieuwsgierigen , delen we mede dat onze proeverij tijdens de feesten naar de ontdekkingen van Champagne Lenoble en zijn volledige gamma gaat , alsook de top 5 van de beste caves Crémants premier Cru Luxemburg. Voor de witte stille wijnen : Loire (Sancerre) en voor rood Chateuneufs. Proefnota's zullen we van deze wijnen posten op onze blog.

Deca Heer Carl Devriese eindredacteur/ topmaster World & European enologist
Redactie Wijnton.be

Jeffrey Santy Technisch suport Topmaster Wijnton.be


Tips voor de (huis) SOMMELIER !

*Start steeds met bubbelwijnen of mousserende wijnen , indien het kan in een koeling van een ijsbad. Een korte 6 uren koeling kan dan ook. Laat witte wijnen niet te koel koelen zodat ze niet kristallen.

*Jongere wijnen komen voor oudere wijnen of jaargangen.

*Lichte wijnen komen voor krachtige , stergere wijnen.

*Witte wijnen komen voor rode wijnen .

*Rode wijnen komen voor zoete wijnen (tenzij de witte wijnen geschonken werden als aperitief of een voorgerecht als foie gras).

*Wijnen uit dezelfde regio moeten worden geschonken in volgorde van hun jaargang : de jongste eerst , de krachtigste en complexere wijnen worden verbruikt op het einde.

*Indien wijnen gebruikt worden voor sauzen , is het maar normaal dat men ze ook op tafel zet.

Chique & etiquette 'sang cravate' !
Het is een buitengewoon belang , dat men propere glazen gebruikt, die NIET met detergenten, citroen of zouten behandeld werden in een machien. Een pluisvrije handdoek en een licht verwarmde kraanwater is de beste oplossing. Alcohol is de vijand van detergenten en zouten of citroenen, zodat er geen traanvorming kan teweeg gebracht worden - een ritueel voor wijnen.

Flûteglaasjes gebruikt men voor mousserende wijnen en vul ze tweemaal na een eerste poging en de wachttijd tot de witte mousse is verdwenen. Een vol glas mag (1 cm) van de rand is normaal. Neem het glas vast aan het steeltje of het voetje - schuimers opwarmen is geen goed idee!

Indien men start met stille witte , roséwijnen is het hoffelijk een half glas uit te schenken of te vullen. Een tweede keer bijvullen kan na bediening bvb van toastjes , schelpdieren enz... Aan tafel is het de gewoonte een 1/4 glas te vullen, nadien terug , idem voor zoete wijnen .

*Oudere jaargangen die men met de feestdagen gaat openen, zet men best vooraf een paar dagen rechtop. Het aanwezige bezinksel kan dan bezinken tot aan de grond van de fles. Verluchten in een karaf is aangeraden zodat 'muffigheid' of 'rokeregheid' kan verdwijnen.

*Kies de koelste plaats in uw wijnruimte voor rode wijn - warmte versterkt de zoetheid en alcohol en beinvloed de smaken.

*Kies voor uw schuimers of mousserende wijnen liefst de minst suikertoevoeging ! Brut zero, Brut nature ....koel ze maximum 10 ° C

De Sommelier van dienst is dan ook de persoon om uitleg te verzorgen aan uw tafelgenoten. Het etiket tonen is een noodzakelijkheid en boeiend voor uw gasten. Bezorg hen een korte uitleg over de druivenrassen, terroir, land van herkomst, jaargang en de hoedanigheid : cru, premier Cru, Grand Cru. De ommezijde is minder belangrijk van een etiket.

Het openen van een fles is eveneens een ritueel die veel 'klasse' meebrengt, probeer het in de onmiddelijke omgeving van uw tafelgenoten. Voor mousserende wijnen is er enig voorzichtheid nodig! Alle mousserende flessen hebben bijna een 5 kgbardruk. Stoerheid voor knalgeluiden zoals op autorally's is gevaarlijk. Met een sentueel zuchtje openen is de allerbeste manier. Het ijzerwerk openen is al 85 % de kans dat het kurk eruit wil, daarom richt de fles altijd omhoog en weg van uw persoonlijk gezicht. Draai het kurk en de fles met beide handen in tegenovergestelde richting en blijf druk op het kurk uitoefenen. De rest zal vanzelf gaan.


DE BACHUS - KOEL - WETTEN voor wijnen


We degusteren wijnen veel te koud of te warm. De reden hiervoor is dat de confortmogelijkheden erop zijn voruitgegaan. Wijnen zijn complexe dranken en geen snobisme komt hier vanpas. Voor enkele euro's kan je een wijntermometer kopen - veel degustatiegenot zal je terugkrijgen. We helpen jullie voor een fijn degustatiegenot. Wijnmakers (boeren) hebben zelf een balans en harmonie gevinifieerd en daarom kijk op het etiket of er een schenktemperatuur is gemeld.


DE TABEL


Rode wijnen

-Licht fruitige wijnen 14-16 ° C

-Krachtige rode wijnen 16-18 ° C

-Grote, dure wijnen kunnen hogere temperaturen aan (max 20° C)


Rosé

Beste koeling : 6-10 ° C

Mousserende wijnen :

Champagne , Cava, Zuid Afrikaanse Vonkelwijn, Duitse Sekt, Crémants, Prosesso ..... 6-10 ° C


witte wijnen

-Complexe droge wijnen 10-14 ° C

-Licht witte droge wijnen 8-10 ° C

-Zoete witte wijnen 6-8 ° C

-Complexe zoete wijnen 8-10 ° C

Wijnen bevatten : fruit , zuren, restsuikers, tannines , dit verstoren door te warm of te koud opdienen zal onverbiddelijk nefaste gevolgen meebrengen.Vakmaatschap degusteerd men met aandacht !


Onze referenties voor Spanje en Portugal
Amor Vini (Meise) BrusselCava Duque Egmond Brut Penédes D.O. is in ons land verkrijgbaar. Laten we eens de proefnota's bekijken !

CAVA (Brut) = minst suiker Pénedés waar hij gemaakt is , het grootste hart in Catalonië en productie) D.O. = een erkende status.

*Sublieme , droge en volle Cava van topkwaliteit.

*Lichtgeel van kleur , krachtige witte mousse, uitbundige geur , kruidig en fris met hinten van banaan, abrikoos en appel.

* Frisse smaak , fruitig van geel fruit , perfect in balans met aciditeiten.

* Lange afdronk , fris en kruidig .

* Rassen : Macabeo- Xarello en Parellada

* Kostprijs : 5,95 euro zonder vervoerskosten .

invoerder : www.wijnvoordeel.be
Wijnlegendes
De bekendste heilige van het Loiredal is St Maarten de bisschop van Tours. (316-397) . Geschiedkundige geschriften bewijzen dat hij wijnstokken meebracht uit Hongarije en deze in Touraine heeft geplant. Zijn persoonlijk vervoermiddel was samen met een ezel die een grote aandeel aan de beroemdheid van de Loire heeft bezorgt. De ezel was een verstokte wijnstok-bladeter. Deze stokken bleken later de grootste opbrengsten te bezorgen , sindsdien snoeit met de wijnstokkenDigestieven en aperitieven


Contreau (Loire)

De bruinplatte fles uit Angers produceert zo'n 30 miljoen flessen naar een gelijknamig likeur. De distilleerderij werd opgericht in 1849 door de broers Cointreau. Het was één van de broers die het geneeskundig recept creeerde op basis van sinaasappelschillen.

MOJITO Coctail

Hoe klaarmaken ?

5 cl Bacardi superior

12 verse muntblaadjes
1/2 limoen
2 cl rietsuikersiroop
soda of bruisend water
citroen

***Neem 12 muntblaadjes met 1/2 limoen en stamt het fijn en breng het in een groot coctailglas. Voeg er 2 cl rietsuikersiroop toe. Het glas vullen met gebroken ijs. 5 cl Bacardi superior toevoegen en vullen met soda (of bruisend water). Goed omroeren en versieren met een schijfje limoen , muntblaadje en citroen.Nieuwe aperitiefhapjes : Crispy worms of springhanen


De pers melde de aankomst in ons land van de paketten luchtledige geplasticiceerde worm crisp of langwerpige gedroogde larven van springhanen. Duidelijk geen smakelijk zicht , maar ze zijn voedzaam en lekker. De worms zijn een 3 cm lang en bruinkleurig met veel zichtbare lijfringen. Smaken naar garnalen en champignons . Er is nu al een bbq , chocolade, puur,exotische versie. Wie durft ?

www.bugsinmugs.com

Wijnen vragen aandacht

Straks gaat men culinair tafelen en daar horen wijnen erbij. Is het dan niet het moment om eventjes stil te staan : wat proef ik ? We denken van wel : de wijnboer transformeerde druiven tot wijnen. Een kunst, een techniek een stiel ...van een familiale traditie , waar terroir, gisten en vinificatie van het fruit aan de stokken een wijn opleverde. Het bottelen mag dan wel een industrieel productie zijn, de ziel van de natuur en werkkracht is het eindproduct van de wijnbouwer.

Nooit kan een wijn dezelfde zijn als het jaar tevoren. Wijnen zijn wispelturige dranken die nooit hun geheim vrijgeven. Wijnen vragen aandacht, discutie, en de de gezelligheid krijgt men erbij. Duizenden jaren geleden brachten narren de kelken naar een feestelijke tafel, zoveel jaren erbij en nieks is veranderd. Wijnen hebben altijd in arme streken een doel bereikt : een economie. Nu zijn ze niet meer ondenkbaar in ons voedsel.


Magische kleuren, geuren en smaken

Mousserende wijnen , witte mousse, parels - stille wijnen die glinsteren naar goudgele kleuren - rode dakpan wijnen met paarse tinten is dit niet betoverend ? De wijnen bezorgen reeds in hun kleurenpalet hun eerste jeugdigheid of hun zonovergoten terroir (Spaanse - Italiaanse wijnen ) Hebben de wijnen al een rust of lagering ondergaan ? De wijnspiegel zal het vertellen.

Wals een glas zodat er lucht bijkomt, na een eerste ontdekking bij het inschenken (stille periode) En zie ...twee verschillen : ofwel zullen de geuren gesloten zijn of niet - ofwel krijgt men het dubbele terug van een verbazend palet parfums. Hoe fruitig is mijn wijn bij de geuren , het antwoord is al visueel en nu proeven. Neem een slokje met een zuurstofhap, sluit de mond en laat de wijn schuren langs de mondholte. Het bewijs zal nu geleverd worden : het concentraat van fruit en de zuurkracht. Een ganse diagram scheikundige verbindingen tegenover het alcohol : wat is er in mijn glas aanwezig. Geniet ik ervan en hoelang ? Start de conversatie over de wijn. Het is de moeite waard : iedereen heeft gelijk , en wat hebben we geproefd? Iedereen spreekt recht en heeft het juist ! Deca


Mousserende wijnen uit Lanquedoc - Roussillon en Savoie


Blanquette de Limoux of Crémant de
Limoux zijn vermoedelijk de alleroudste mousserende wijnen van Frankrijk. Dit zullen ze niet graag horen in de Champagneregio en schuiven ze Dom Pérignon als uitvinder. Ze gebruiken in Lanquedoc (Limoux) het locale ras 'MAUZAC' hoewel er altijd Chardonnay aanwezig is. Voor de Crémants kan het met beide en meestal ook met Chenin. Nooit twijfelen te kopen , zeer kunstige wijnen.

Ook Seyssel een klein wijngebied in Savoie bezit drie droge wijnen met rassen zoals Rousette en Molette. Seyssel Mousseux is gebaseerd op het ras MOLETTE en moet wettelijk 10 % bedragen. Een zeer goede exporteur is VARICHON & CLERC. Proef ook het witte ras Jacquére en is een eigenaardigheid. Aanrader te kopen .
Haiku's over wijnen
Lege wijnflessen
vol hernneringen wachtend
op de vuilniskar


Met lik-lipjes van schuim
proeft de zee aan het strand ;-
het smaakt goddank te zoet


Een rijpe druif,-
zo gedijde zijn wijsheid.
Wij drinken de wijn


-'Werd ik niet geperst,
dan was jij niet beroemd',
zei de druif tot de wijn


Veertigjarig gelaat
karmijnrode lippen
een nieuw jaarbegin 2014

Laat de stal nog staan :
misschien komen de herders
terug naar het Kind.


Je merkt het niet:
ieder jaar wordt de scheerkwast
een jaartje korter.


Vruchtgroenten: AVOCADO


Het is voor velen een onbekende vrucht, en toch is dit een lekkere vrucht om eens te proeven. Als men hem in de rekken van de supermarkten meebrengt, heeft hij reeds een lange reis als tropische vruchtgroente afgelegd. Wereldwijd bestaan er een 500 gekweekte variëteiten.

Oorspronkelijk komt hij uit Midden - Amerika en het Caraïbisch gebied waar vooral Mexicaanse en Guatemalteekse variëteiten erg in trek zijn. Ze komen als vorm voor als een groene peer, die na rijping zwart zal worden en dan pas gecunsumeerd kan worden.

Een nootachtige smaak, gladde en vettige textuur. Bevatten een hoog gehalte van mono-onverzadigd vetzuur (goede soort) , kalium (zoals banaan) en oplosbare vezels als appels. Koop ze vooral rijp of laat ze rijpen en niet in de frigo. De steenpit in de avocado is niet bruikbaar.


Rassen

Fuerte met een gemakkelijke variëteit en een milde smaak , lichtgeel vruchtvlees dat goed in plakjes te snijden is.

*Sharwill : middelgroot met kleine pit en nootachtige smaak met een vet vruchtvlees en een gemakkelijke spreidbare textuur.

Hass: is de enige variëteit dat het ganse jaar kan verkregen worden. Goed voor diepsauzen en spreads. Romige vlees en zijdezacht , smaakt heerlijk rijk en nootachtig. Komt volledig zwart als hij rijp is.

Culinair: parmaham, gedroogd rundsvlees , garnalen, tomaten , mango , ananas , roomijs, soep , salades .


RIOJA Crianza of reserva ?


Termen die je op etiketten van Spaanse wijn aantreft en die te maken hebben met de rijpingsperiode van de wijn. Dus niet noodzakelijk met de kwaliteit ervan !

Er zijn vier categoriëen :


Joven: jonge wijn, die geen of enkele maanden houtrijping erop heeft.

Crianza: 2 jaar rijping waarvan 6 maanden op vat.

Reserva : 3 jaar rijping waarvan 1 jaar op vat.

Gran Reserva: 5 jaar rijping waarvan 2 jaar op vat.

Kan men wijnflessen serveren met schroefdoppen ?


Jawel, en wat is daar mis mede ? Het zal voor de huissommelier zelfs een gemakkelijke en prettige opening worden.
Het is niet dat velen onder ons nog altijd een voorkeur geven aan kurk, dat het bottelen onder een schroefdop of vinlock een minderwaardige fles is. De populariteit vinden we veel terug voor de wijnen uit de nieuwe wereld en zij garanderen de aroma niet verandert. De bewijzen zijn er ook dat er nog geen negatieve nadelen hieraan verbonden zijn. Voor bewaarwijnen verliezen ze hun voordeel ten opzichte van kurk. Het is dus opgepast geblazen voor oudere flessen.


Andere Sommelier tips


Wil je volgens de regels van de kunst , de perfecte geur-analyses waarnemen, dan zijn de regels éénvoudig:

-Gebruik steeds kelkglazen en vul het glas met 10 cl witte- of rode wijn. Minstens 40 cl vrije ruimte. (glazen mogen dus iets groter zijn dan de gebruikelijke A.O.C. - glazen.)

-Voor Champagne-Crémant- en andere bubbelflessen is het natuurlijk aangewezen bij opening , een dopsluiter te gebruiken als de fles geopend is . Zo verliest de fles niet het festival van bubbelkracht. Het is echt een fabeltje om met een zilveren lepel te roeren om meer bubbels te verkrijgen en het is zelf giftig (zuren en zilver/zink oxidaties). Zelf bij caviaar is dit giftig , gebruik een houten lepeltje . Gebruik ook nooit een drukpompje die bestaan , om extra druk te cieëren , dit is zeer gevaarlijk.

Succes !
Het kleinste wijnland van Europa ?


We kunnen ons nog gelukkig achten, niet te behoren tot de kleinste wijnregio van Europa. Het vorstendom LIECHTENSTEIN (oosten van Zwitserland en Oostenrijk) zal dit vermoedelijk wel zijn ! Sinds 1719 een prinsendom en opgericht door de Heren Van Vaduz en Schellen-berg bezit dit grondgebied slecht 15 ha wijngronden en wijngaarden.Hoofdzakelijk in bezit van graaf Hans Adam II . Zijn domeinkelders, de hofkellerei des Füsten von Liechenstein in Vaduz, staat bekend om zijn Chardonnay en Pinot Noirwijnen. Qua stijl en structuur lijken ze op die van Duitstalig Zwitserland.


Bio- en natuurlijke wijn


*Opgelet koop slechts jonge wijnen - beperkt houdbaar.

Er zijn tal van centificeringslabels voor de biologische landbouw.

In Frankrijk spreekt men vooral van de AB-normen (staat voor Agriculture Biologique) , Ecocert, Demeter, enz..

In Italië certificeerd men met het label 'Controllo Biologico' , Garanzia AIAB, enz...

In Spanje onderscheidt men biologische producten met de vermelding : Agricultura Ecologica.

In Portugal met de term 'Agrobio'.Rood en IJSKOUD opdienen !Weg met het fabeltje dat rode wijn op kamertemperatuur moet worden geschonken. Het Californische huis Gallo pakt uit met een rode blendwijn op basis van zinfandel, pinot noir, barbera en grenache. Ijskoud schenken is een must : zo komen de fruitaroma's van kers, granaatappel en framboos het best tot hun recht. Gezondheid .

Cijfers en records !


*Het wijnareaal van Portugal bedraagt ca 250.000 ha . Ze zijn ook recordhouder van de grootste diversiteit aan druivenrassen (500).

* Spanje bezit een wijnplas van 1,2 miljoen ha, maar niet de hoogste oogstopbrengst die gaat naar Italië.

*Italië bezit 2000 km veelzijdige verschillende gronden , microklimaten, snoeivormen, zelfs vulkanische grond goed voor 900.000 ha. Ze zijn dus ook recordhouder onder deze noemers.

*Lanquedoc Roussilon met hun 300.000 ha zijn ook wereldrecordhouder van grootste aaneengesloten wijnopervlak.

*Frankrijk heeft een wijnoppervlakte van 1.000.000 ha verdeeld over 300 wijnregio's of wijnbouwgebieden.


Wijnweetjes


Wijnbouw vindt wereldwijd plaats tussen de 51 en 36 ste breedtegraad

Druiven verzamelen de meeste suikers van alle fruitplanten ter wereld. Dit kan onder de vorm van fuctose en glucose die ze in hun vruchen opslaan. Restsuikers zijn onvergiste suikers, die na de gisting in de wijn achterblijven.

Voor de bereiding van Champagne mag van 4000 kg druiven niet meer dan 550 liter most worden geperst.
Voor Cava zijn de rendementen vastgelegd op 100 liter per 150 kg druiven.

Zijn wijnen een investering ?
Het veilinghuis Christie's in Londen telde 28,7 miljoen Engelse pond meer of 120 % dan het verleden jaar voor verkoop van grote wijnen.


Met dank : het volledig team WIJNTON.BE : technische en redactieploeg , fotolaboploeg & promotie , onze mobiele Sommeliers , sponsors, bedrijven, wijnhandelaars , - alle leden - U surfer Wijnton.be . Tot volgend .....waar we terug met volle kracht tegenaangaan.

Deca eigendomsrechten Wijnton.be productions Dec . 2013Nog geen lid van de grootste wijnfamilie van Vlaanderen ? Het is gratis en éénvoudig (knop bovenaan voor inlogging) - vergeet NIEUWSBRIEF met 'ja' niet aan te duiden voor het allereerste nieuws.

verder....

*Onze diensten bij uw mailcontacten en vragen
*Onze posting van gratis digitale inkomskaarten : beurzen, proeverijen, ...
*Deelname aan onze eigen proeverijen, events, Champagne- ruil-vergaderingen, gratis documentatie wijnlanden en regiokaarten.
*Recepties en banketuitnodigingen
*Gadget demonstraties door firma's
*Vanaf maart 2014 : digitale familiekaart voor kortingen bij 85 bedrijven met lijst.
*Nooit commerciële doorsturingen van uw lidmaatschap aan bedrijven.
*Mogelijkheid als jurylid in te schrijven voor wijnfeesten en speciale blindproeverij- opdrachten.
*Onze correktheid en sympathie.

Italiaanse & wereld kerst-en nieuwjaarswensen
Carissimi!


Vi auguriamo di trascorrere un buon Natale e di passare un felice e sereno 2014.
Un sincero augurio a voi e a tutta la vostra famiglia.

Joyeux Noël et bonne année

Buon Natale e Felice Anno Nuovo

Feliç Any Nou

Fröhliche Weihnachten und ein gutes neues Jahr

Geseënde Kersfees en 'n voorspoedige Nuwejaar

Merry Christmas and a happy new year

Feliz Navidad y próspero año nuevo

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese