Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De wijnen uit de regio van de Graves : Pessac-Léognan

Gepost op 30/08/2009 om 20:09 door Carl in de rubriek algemeen.

We blijven fruitig wijnnieuws, hoogstaand bij jullie on-line thuis te bezorgen. Een bijzondere wijnregio uit Bordeaux bezoeken, aan te kopen en te proeven,het is, en blijven bijzondere wijnen.

Pessac-Léognan , grote cru's classé's , met een micro-klimaat,een matige regenval,bijzondere terroirs met grote keigelagerde, diepgegronde mineraliteit.500 ha voor rood en een 120 ha voor witte wijnen.
De voorwaarden zijn er met een plantafstand van 7000 tot 10.000 stokken per ha te beplanten, zich met lage productie te verrijken, om klasserijke wijnen voort te brengen.


We volgen eens een beroemdheid zoals Château Haut-Bailly. De o.a. Cabernet Sauvignon leverde bijzonder wijnen op rond 1986, en de vraag naar de wijnen, kwam hoog te liggen.
1990 leverde dan wel echter nog betere bessensap, zodat de wijnen , een aroma verspreiden van een doos dikke sigaren. De diplomatique wijnen kregen van dit kasteel zéér hoge, en verder erkenningen. 1982, 83,85,86,87,88,89,92,93,94 waren eveneens buitengewone wijnjaren.

80.000 flessen met een handelswaarde van top cuvées , 46-76 euro/fles,vlot gaan ze de wereld rond. In ons land eveneens goed te verkrijgen, echter bij goede wijnhandels.

Haut-Bailly :

Firmin Le Bailly was in de XVII de eeuw de eerste eigenaar. Er volgde een beroemde vrouw , die dit kasteel en zijn wijngaarden, grote waarde gaf. Heden bestuurd eveneens met een hoge Dame in wijnkennis Veronique Sanders, de wijnen van de Graves zijn lekker.

Er zijn meer dan 100 jarige druivenstokken te vinden in deze wijngaard. Het bewaren van de wijnen, in een indrukwekkende mooie moderne echter op gelijkvloers kelder, voorziet jaarlijks 30 % nieuwe houten tonnen. Thermo gekoeld,en een voortdurende luchtverversing in de kelder rijpen de wijnen er bijzonder.

Cabernet Franc vertegenwoordigen 10%, Merlot 25%, Cabernet Sauvignon 65 %

Specialiseren ze echt op het kasteel voor rode wijnen, enige rosé flessen zijn er ook aan te kopen.In de omgeving zijn eveneens de witte wijnen, buitengewoon van kwaliteit,in gans de wereld gekend.

Véronique Sanders is met haar Vlaamse krachten (Ieper) reeds lang vertrouwd met dit prachtig gerestoreerde kasteel,wijngaarden (27ha), en de opvolging van de wijnen. Een Vrouw hoogstaand met erkenning en haar gulle sympathie.Présidente zijn : Des union des crus classé , die een waarde van 40.000.000 euro handelswaarde van de wijnen vertegenwoordigen, het is haar met de beste onderscheiding echt toegewenst. Financiële injecties dienen te worden voorzien, en de een Amerikaanse bankier Robert G. Wimers nam in 1998 de financiële last over, en is nu huidige eigenaar. Véronique blijft, waken , voor de grote waarde van deze wijnen, en dit kasteel en is er alom tegenwoordig.
Er zijn bijzondere grote kastelen, in en rond deze beroemdheid zoals : Château Haut-Brion , Château Pâpe-Clement, Domaine de Chevalier, Château La Mission Haut-Brion , Château Smith-Lafitte , beroemde Malartic-Lagravière, beroemde Château Carbonnieux, Château De Fieuzal, Château Latour-Martillac, Château Olivier, Château Couhins-Lurton, Château-Bouscaut. Wonderlijk mooie sprookjeskastelen, dewelke grote 'GRAVES' wijnen vertegenwoordigen.

Naast cuvée Haut- Bailly, zijn er tweede cuvées zoals 'La Parde de Haut-Bailly, dewelke voor het eerst in 1953 het licht zag. Met een echte aanvaardbare prijsklasse, het is echt wonderlijk deze bewaarwijnen in huis te bezitten. Het dégusteren zal eveneens hoog overkomen, en mag echt tot grote feestwijnen worden aanzien.

Zéér strenge selecties, vooraf van de in de pers gaande bessen, zelf met een rolband en personeel die selectief nakijken.Kleine opbrengst,van het fruit dewelke ze beogen ,de grote plaatsruimte tussen de wijnstokken, om de zon optimaal de kans te geven. Kwaliteit komt er achteraf duidelijk.

Proefnota's zoals het zien van zéér fijne traanvorming van de alcohol aan het glas, een subtiele neus, rokerig,mineralig, de finesse, délicatesse, een mond gestructureerde fruitigheid, diepe achtergrond, lange afdronk,in goed gerijpte schittering van kersrode wijnen. De 'Graves' algemeen zullen dit weergeven. Het zijn bijzondere wijnen.

Zijn we ,er een tweetal keren geweest,een derde ontmoeting ligt zekerlijk aan de orde, wij prijzen dit ten hoogste aan. Een voorafmelding is en blijft topprioriteit.

Is Mister Parker, de Amerikaanse beroemde wijnneus, er eveneens erg benieuwd, hoe de wijnen evolueren, zijn puntenscores waren steeds hoog, toen dit echter voor een goed wijnjaar niet juist was weergegeven, heeft Mevrouw Véronique Sanders, eens echt de vinger naar de poort verwezen, met de melding : géén wijnen te maken, voor Mijnheer Parker, en dit echter wél voor de clienten. Dergelijke berichten lezen, is géén aardigheid, met deze wijngoeroe.

* Een kleine kennis van de Engelse taal, zal de eigenaar van dit kasteel, véél mede sympathie opleveren. Belgium is hem echt goed toevertrouwd, en snel gaat je 'you are Welcome' horen.

DECAChateau Haut-Bailly
rue de Cadaujac 103
33850 Léognan

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese