Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijntaal spreken ! (2)

Gepost op 07/05/2009 om 20:26 door Carl in de rubriek algemeen.

Appellation: een wijngebied. In Frankrijk waar het woord vroeger verklaarde dat een wijn van bepaalde druiven en volgens een bepaalde methode was gemaakt, gegarandeerd ' appellation contrôlée dat de wijn uit een streek komt die op het label staat.

Domaine: een Cave in Bourgondië

Négociant: Franse term voor een handelaar of expediteur die wijn koopt en aansluitend zelf verwerkt, laat verouderen, botteld en verkoopt, ook wel négociant-éleveur genoemd

Oude wijnstokken: Wat de kwaliteit betreft, geldt: hoe ouder een wijnstok, hoe beter.

Phylloxera: de druifluis is de pest van de wijnwereld. Hij vrat in de 19e eeuw door de wortels van bijna alle wijnstokken in Europa. Sindsdien zijn de Europese druivenrassen geënt op resistente Amerikaanse onderstammen.

Rendement: Ofwel opbrengst. Medebepalend voor de kwaliteit van de wijn. Hoe minder druiven er aan een wijnstok gangen, hoe geconcentreerder de wijn zal zijn.

Terroir: Franse verzamelnaam voor het bodemtype, het klimaat en de ligging van de wijngaard.

Zwavel: Wordt gebruikt om productiemiddelen te desinfecteren of over versgeplukte druiven te strooien om oxidatie tegen te gaan. Met zwaveldioxide wordt gisting gestopt of vertraagd.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese