Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Shiraz : Australië versus Zuid-Afrika

Gepost op 26/07/2016 om 17:25 door Carl in de rubriek algemeen.

De donkerblauwe wijnbes is een populaire monocépage wijn in de wereld. In vele landen krijgt hij de naam syrah, die enig verwarring brengt. Volgens sommige bronnen werd de druivensoort tijdens de kruistochten vanuit Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Nu profiteert hij ook in Zuid-Australië en Zuid-Afrika volop van de zon. Uit een genetisch onderzoek blijkt echter dat shiraz voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuid-Frankrijk , dureza en mondeuse blanche.

Shiraz heeft veel zon nodig en levert in warme, droge klimaten zijn beste wijnen af, die bij voorkeur op grond niet té vruchtbaar is. De taaie rakker is immuun voor de meeste plantenziektes. Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt zo niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijke hoeveelheid tannines.

Australië

Met een maritiem klimaat en grondsoorten van rode klei en kalksteen levert dit goede resultaten af.
Is in Australie de populairste druif, bovendien wordt hij nergens meer geplant dan Down Under. Onder de goede zorgen van een bekende kelder Glenroy Siding McLaren Vale, levert de syraz een sappige en stevige wijn met zijdeachtige tannines, aroma's met een mix van donker fruit en chocolade. Bijzonder lekker bij rood vlees en gegrilde groenten. Schenken bij 14-16 C . Te koop bij Spar

Zuid-Afrika

We vonden een wijn uit de Coastal region met een zandige bodem. Mild zeeklimaat dat de shiraz goed doet consumeren. Eveneens is de regio een dagelijkse zonnestralen en toch is het klimaat koeler dan de andere gebieden die zo eerder zuiderlijk liggen. De clash van de koudere Atlantische Oceaan zorgt voor behoorlijk wat neerslag. Daarnaast zorgt wind vanuit de Atlantische Oceaan voor afkoeling. Ideale omstandigheden voor een krachtige shirazwijn. Verwacht een rijpe smaak met veel donker fruit en zachte tannines. Culinair een aanrader voor lams-en schapenvlees. BBQ, wild, lasagne en pikante gerechten. Succes

Juli '16 DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese