Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt : het beste - en snelste informatieve nieuws voor de wijnliefhebber !

Gepost op 15/01/2014 om 14:14 door Carl in de rubriek algemeen.

Vendage: bij de Franse wijnbouwers hanteren ze bij de woordenschat tweemaal de term 'vendages' . De term vendages verte & fruit. Met de vendages verte bedoelen ze het verwijderen van onrijpe trossen om overproductie te voorkomen. De overige druiventrossen kunnen dan optimaal ontwikkelen. Het fruit-vendage is natuurlijk het oogsten van het druivenmateriaal of de druiven.

Hevelen: een belangrijk moment voor het vervaardigen van de wijn. Met hevelen bedoeld men het overgieten van de wijn in een nieuw vat. Het bezinksel is er dan niet meer bij. Doordat er contact is met de lucht zal de wijn zachter worden.

Fermentatie: een crusaal proces waarbij de suikers worden omgezet in alcohol, met behoud van smaken en geuren. Temperatuur en snelheid van gisting worden dan nauwlettend gecontroleerd.

Rivieren: niet alleen de Gironde en Dordogne vloeien in Bordeaux-regio , maar ook de Isle, Dropt en Ciron en voeden de Gironde naar de Atlantische Oceaan. De wijngaarden errond genieten daar hul van.


Sattelieten: St-Emilion bezit 4 aparte regio's die de toevoeging 'St Emilion' mogen gebruiken. St Georges , Puisegguin, Montagne en Lussac. Normaal gezien minder prijzig , maar de weerslag is er ook te vinden in de afronding van de wijnen.

Pionier : Nicolas Joly (Loire) is één van de grondleggers van de biodynamische wijnbouw, een holisch systeem met een biologische teelt waarin de wijngaard als een compleet en zelfvoorzienend organisme wordt aanzien.

Wetenschappers: de wijnindustrie bezit indrukwekkende wetenschappers die baanbrekend werk verrichten op allerhande gebied. Louis Pasteur is nog steeds in de Jura (Fr) een overleden beroemdheid , waar hij zowel in het laboratorium de fermentatie en bacterieziekten in wijnkunde vastlegde.

Sommelier: Pieter Verheyde (37) als top sommelier van ons land verlaat 'Hof van cleve' , en ruilt dit voor een eigen zaak in een baanrestaurant aan de Frans-Belgische grens. Hij was zes jaar actief bij de beroemde Goosens.

Champagne: De Belgische voetbalbond dreigt met een rechtzaak , indien het Champagnehuis Bernard Devavry uit Champillon de cuvée : les diables rouge extra quality Brut op de markt brengen. Ook op de capsules prijkt de naam van onze nationale elftal. Zeer eigenaardig is ook de presentatie van de fles : rode omhulsel rond de flessenhals, zwarte fles en een etiket met rode- en gele kleuren -ook de naam van de cuvée is een eigenaardige keldernaam. De KBVB wil niet dat ze de rechten claimen van de voetbalbond . Dit feestje gaat niet door zonder de bikkelharde betaling van de rechten , lieten ze al schriftelijk weten aan het Champagnehuis. Gisèle Devavry eigenaares van het domein , liet weten van 'nieks' af te weten. Volgens haar mening verwijst de bijnaam van de inwoners van CHAMPILON , die sedert de 17 de eeuw 'les diables de Champillon' genaamd worden .

Daar kunnen ze mogelijks gelijk krijgen op een vonnis op de rechtbank, maar wat de rechters zullen oordelen is een andere zaak voor hun argumenten. Waarom was de cuvée niet eerder geproduceerd ? Hadden ze de cuvée : les diables' genoemd zonder 'rouge' was er nog een kans. Natuurlijk is het melden in de pers dat haar veelvuldige clienten Belgen zijn en de vraag nu al groot is. Tevens melden dat er nog een verkoopprijs te kennen vallen en hoopvol 'kassa - kassa' te verwachten naar de hype van onze helden is ook vreemd. Wij volgen dit zeer goed op.

Wist u , dat ook de Champagne-organisatie-vereniging , personeelsleden bezitten die als beroep hebben : alles in de wereld uit te pluizen , opvolgen en onderzoeken wij het merk 'Champagne' claimt. De vonnissen vallen direct in de bus , bij gelijk welk voorwerp , en het maakt niet uit wat voor een product die het woord deponeren voor hun voorwerp. Voor vele duizenden miljoenen euro's hebben ze in de Champagneregio dit velig gedeponeerd. Het is een verloren zaak een vonnis proberen te winnen. Het merk Coca Cola deed dit ook.

Deca copyricht Januari 2014

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese