Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Luxemburgse Moezel : wijnen & Crémants - het grote wijn dossier na 4 jaar bezoeken. Exclusief !

Gepost op 29/07/2015 om 12:08 door Carl in de rubriek algemeen.

Het gaat nog steeds zeer goed, bij de Luxemburgse wijnindustrie. Deze wijnen staan zelf onder grote Staatscontrole, die de kwaliteit bevorderd. Wij waren terug voor de 4 de maal op zoektocht, naar de nieuwigheden en onderzoek van hun wijnen. Vooral hun Crémants doen het zeer goed. Maar ook hun stille witte wijnen kregen mijn aandacht. Wij deden het grondig, per cruiseboot (zicht op de wjngaarden), per wijnbus en onze bezoeken en degustaties. Exclusief ons groot dossier, die wij uitschrijven met zeer hoge informatie.

Deel 1 een voorstelling van hun wijnregio.
De Luxemburgse wijnregio is vooral voor witte wijnen een opsteker. [/Kader]

Over een afstand van 42 km tussen Schengen (Drielandenpunt Lux. -Duitsland- Frankrijk), en Wasserbillig kronkelt de Moezel door de valeien die voor de wijnteelt een ideale voedinsbodem bieden : zonovergoten hellingen en heuvelruggen die her en der getooid worden met krijtrotsen.

Op de noordelijke hellingen spreiden de wijngaarden zich over een strook van zo'n 300 tot 400 meter breed. Daarvan bestaat de helft (vooral in het kanton Remich) uit diepe bodems die rijk zijn aan gele pleistersteen en mergel. Maar ook veel rode ijzerhoudende aarde is er te vinden, die mineralig een pluspunt van ronde, zachte wijnen opbrengen. Meer nog, neem ze als kenmerken van frisheid en finesse. Algemeen krijgt men fruit in de mond, met een groots palet van zuurkracht. Een zomers aperitief of een culinair visfestijn, je zal er veel plezier aan beleven. Meer nog .....? Spotgoedkoop aan te schaffen, want de btw-taxen zijn zeer laag ter plaatse aan te kopen. De Belgische Staat is een geldwolf geworden.

Hun traditionele druivenrassen

-Auxerrois : deze kleine bes varieteit, zal je herkennen met een witbloemige druivensoort, die soepel veel wit fruit en smaaknuances in een goed structuur bezorgen. Citrus, pompelmousse, knijp citoen, groene stekelbes zijn eigen aan de zuren, en brengen een groot bewaarpotentieel.

Tip : wees kieskeurig voor uw aankoop, want sommige kelders zijn specialisten van dit ras. Schengen en 'Markusberg' van de kelder Paul Legill, brengen monocépages van auxerrois op de markt die zeer gecorseerd, crémeux (romig), duidelijke agrumes en neiging van extotisch tot geroosterde aroma's bezorgen. De heuvelrug zit vol mineralen die een zuurpalet van rode pompelmousse, gember, abrikoos, mandarijn en citrus weergeven. Prijsvork is iets hoger rond 8 euro, maar dit is reeds 30 jaar, met de bekendheid van de Europese plaats van het verdrag van vrijheid van grenzen. Deels is eveneens de kleine wijngronden van deze eigenaar. Maar er zijn nog wijnboeren die naar ons land uitvoeren-binnenkort meer hierover.


-Pinot Blanc : loepzuiver is dit ras en ook in het glas, zijn genen neigen naar wat alle Pinots bezorgen : parfums van wit fruit, bloemig. Het fruitig kantje is iets beter, en is het een mutatie van Pinot Gris, het een opsteker voor asperges en finesse groenten en vissoorten.
* Tip : wijnstokken van rond de 40 jaar, bezorgen zelf in jonge jaargang roosgeuren tot confit fruit en lichte boskruiden.

-Pinot Gris : is de meeste popuaire, ook in ons land is hij een kaskraker. Relatief vroeg rijpend en herken hem als elegantie wijn. Wit klein fruit, harmonie van parfums, zelfs met een kruidigheid van een witte peper. Coriander, amandel, grassig en voor de liefhebbers 'rokerig' bij de beste flessen. Altijd fris in de mond, en behoort tot een fruitbommtje. Zuren of aciditeit gaat de richting uit van zeste citroen en mirabelle. Delicate gerechten en zalmschotels, vis en koude en warme gerechten. Het meest merkwaardig is hem erkennen als veel bessen in een tros en zelfs wit-grijs-naar lichte rode tinten.

-Riesling : de koningin van de witte druivenrassen, die toch een ideale terroir nodig heeft. Zonneklopper en moelijk te begrijpen geuren : petrol (is geen fout in de vinificatie) tot geel fruit en varianten van kruidigheden. Romig, violette bloemen, agrumes en dikwijls is er een munt te ondekken. Koop hem met het minst suikergevormde toestand, tand, want dan is de honingtoets erbij- een dessertwijn. Duitsland vinifieerd dit graag in deze hoedadigheid.

Proeven :volmondig,fruitigheid, soepel, maar is kieskeurig culinair : schaaldieren, vissoorten , gevogelte en een duidelijk goede aperitief. De zoete versies zijn uitstekende dessertwijnen o.a Asiatische schotels.

-Rivaner : steekt er uit als een muskusparfum, muskaatnoot en klein wit fruit. Een snelle wijngezel, die fijne zuren afleverd. Aperitieven naar hartelust, asperges , koude gerechten met vissoorten. Annanas, stekelbes, citrus , een frisse opsteker.

Elbling : het klein grillig zwart eendje genoemd, die deze druivenstok, als de zwakste van allen mag genoemd worden. Maar, hij kan toch voor veel wijnplezier bezorgen, frisheid, discrete toets en fruitexpressie voor een gezellig aperitief. Goede specialisten bestaan er, wij zullen de beste kelders na onze beoordeling bezorgen.

Gewurztraminer : de meest akelige naam voor een druivenstok. Behoort tot de zoete wijnen en dus een laatbloeier met natuurlijke suikervorming. Kruidig, honing, nectar in de mond - maar intens als parfum. Haal de kaas maar boven, een echt culinair festijn.

Chardonnay : steeds meer aangeplant in Luxemburg voor de Crémants o.a. jong zullen ze veel (groene) appelgeuren, bezorgen of wit fruit en soms nootachtig voorkomen. Oudere zijn dan wel iets boterachtig en vettig van smaak. Brioche en gebakken brood zijn eigen voor schuimers. Lekker en altijd fruit in de mond. Veelvuldig kan je culinair deze wijn serveren , van gevogelte, vis, koude- en warme gerechten van schaal-visdieren.


Pinot Noir : de enige blauwe druivenssoort die in Luxemburg voorhanden is, en erkend. Sankt Laurent duikt nu ook op het toneel, maar wettelijk nog niet aangenomen. Muscat Blue eveneens, en sommige wijnbouwers doen proeven met andere varieteiten die echt toekomstgericht een kans zullen krijgen. Binnenkort meer hierover. De pinot noir(s) zijn niet op Bourgogne niveau, maar delicaat aroma , met toch een karakter en structuur. Vooral froraal, animaal en fruitig expressie. Zacht, fruitig en genietbaar met vlees, kaas, en wit vlees. Geniet ervan.

Luxemburg maakt ook met specialisten : vin-de-paille, strowein, vin-de-glace en ijswijn. Mijn hoogachting gaat eveneens naar hun rosé. Terug informatie voor deel 2 & 3.


DECA Juli 2015 eigendomsrechten.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese