Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Is wijn proeven gezond ? We gingen het vragen aan Dokter Wijnaerts .

Gepost op 25/10/2014 om 00:21 door Carl in de rubriek algemeen.

Wij zijn eens in het archief gedoken van onze wijnblog, toen nog in het prille begin 6 jaar geleden. Is dit nog steeds waarheid? Alvast dit waren de echte studies. Wij posten, de nieuwe studies en ontwikkelingen 2014. Nog nooit onze archief bezocht ? Meer dan 1000 thema's zijn al behandeld. Veel succes.


Is het proeven van wijn gezond? Heeft dit nadelen? Wat mogen we verwachten van het proeven van wijn? We gingen het vragen aan Dr. Wijnaerts .

Op het ogenblik zijn de Belgen, de grootste wijnproevers in Europa, laat dit onze fierheid reeds in goede banen leiden. Fransen daarentegen nemen hun Franse klassiekers , maar de populariteit naar nieuwe wijnlanden zoals Chilie, Australië en Zuid-Afrika groeien steeds maar.

Vijf jaar langer leven door een slokje wijn ! Wijn is de melk van volwassenen, zeggen de Italianen. Ola , dat is echt
de moeite waard om te horen, ga verder dokter...


Wetenschappelijk onderzoek heeft vastgesteld dat zowel rode als witte een reeks van belangrijke stoffen, vitamines en mineralen bevat. Behalve aan vitamine B6 is wijn ook rijk aan vitamine C, calcium, koper, magnesium, mangaan en ijzer. Al deze vitaminen en mineralen spelen een stuk een belangrijke rol bij talloze processen in je lichaam. Berekend is dat als je een glas rode wijn drinkt, je vier procent vitamine B6, acht procent magnesium, vijftien procent vitamine C , tien procent calcium, twaalf procent koper, elf procent mangaan en acht procent ijzer naar binnen krijgt.

Vooral rode wijn bevat belangrijke stoffen zoals tannine, quercetine, resveratol en de natuurlijke antioxidanten polyfenolen. Eén van de belangrijkste antioxidanten is proanthocyanidine die vijftien keer sterker is dan vitamine C en dertig keer sterker dan vitamine E.


Verder bevat wijn een reeks van natuurlijke zuren waaronder wijnsteenzuur,appelzuur, melkzuur en ethylzuur.


Nog verder dokter ? Vooral voor de sterkere botten , en eveneens daalt je cholesterol , te danken aan de saponinen (suikerverbindingen) die meer in rode dan witte wijn voorkomen. Het eten van vis verhoogt de omega-3-vetzuren. Het dagelijks drinken van wijn verhoogd deze vetzuren in je lichaam.

Een mindere kans op dementie, van het dagelijks proeven van twee glazen rode of witte wijn, vermindert het risico met de helft. De wijnstof resveratol zou namelijk ophoping van eiwitten in de hersenen tegengaan en zo de kans van dementie tegengaan.

Minder risico op galstenen , door dagelijks drie glazen wijn te drinken.

Het aantal hartinfarcten is het laagst in wijnproducerende landen tot zelf vijftig procent. Noem het maar een verjongingskuur door rode wijn te drinken, worden de bloedvaten groter.


Twintig procent minder herseninfact, en het verkleinen van nierstenen tot veertig procent. Minder kans tot goedaardige prostaatvergroting.

Ook diabetetes zitten goed met het proeven van witte wijn. Als je echt twee glazen wijn per dag drinkt loop je in de wintermaanden minder kans tot verkoudheid.

WAPEN JE TEGEN KANKER

Amerikaanse studies van de universiteit van Virgina in Amerika hebben ontdekt, dat het afsterven van kankercellen een prima medicijn is tegen borstkanker. Ook dikkedarmkanker , eierstokkanker en longkanker.

Uit een grootscheeps Brits bevolkingsonderzoek waaraan 12.300 artsen aan deelnamen , wie dagelijks een glas wijn drinkt vijf jaar langer leven als een geheelonthouder.

HEILZAME WIJNEN

Beaujolais : vanwege de stof tannine en last van diarree, ook keelpijn of een lichte verkoudheid. Dit door zijn sterke antibiotische werking.

Bordeaux : Verhoogd de weerstand tegen virussen en bacterien. Bevat een hoog ijzergehalte en is de wijn bij uitstek tegen bloedarmoede.

Bourgondie: is rijk aan ijzer en andere mineralen. De kaliumgehalte helpt je bloeddruk laag houden. Bovendien bevat Bourgognewijn vrij veel calorien , en helpt je gewicht wat opvijzelen.

Champagne : is rijk aan kaliumtartaat , dewelke je spieren soepel maakt. Daarnaast versoepeld Champagne je zuurstoftoename.

Chablis: een wijnsoort die onder meer helpt bij artritis of gewrichtsontsteking)en eveneens als je in een diepje zit.

St Emilion : bevat veel calcium en is een aanrader bij broze botten of klachten in de menopauze.

Médoc : bevat heilzame stoffen die bronchitis verlichten en een einde maken aan je neerslachtigheid, gebrek aan eetlust. Keelontsteking en vermoeidheid is eveneens ontdekt. Een genezingsproces van een ontstoken dikke darm, zou dan ook dit alles bevorderen.

Mag dit alvast een goed voornemen zijn, het proeven van wijnen.
Kan ik een briefje krijgen voor 3 Wijn boxen , een fles Champagne, Chablis, Bourgondie ?

Mogen wij er ook op wijzen natuurlijk, dat té veel wijn drinken elke dag, echter toch schadelijk voor de gezondheid zou betekenen. Zwangere vrouwen houden het liefst netjes .
Dank u dokter Wijnaerts . Toch wel de beste dokter die ik heb !


*Ontvingen wij van een wijnton.be surfer, M.D. volgende prachtige mededeling, betreffende de wijnen uit Gascogne, Plaimont,Gers enz...

Een therapeutische specialist Professor Hr. Roger Cordier zou met overtuiging ontdekt hebben dat de wijnen uit Gascogne rijk zijn aan tannienes , en bijzonder goed voor de gezondheid. Ze zouden verder een anti-oxydant hebben, voor : anti-trombose,en een verbetering voor hartlijders. In deze regio komen ook vast te staan, dat meer dan het dubbele 90 plussers , dan de rest van Frankrijk te vinden zijn.

www.plaimont.be

* In het Laatste Nieuws zaterdag 8 aug. 2009 konden we het volgende lezen: Meer kanker bij bierdrinkers dan bij wijndrinkers.

Zware wijndrinkers bleken nooit getroffen te zijn door kanker, dat is de zogenaamde French Paradox volgens Jaak Jansens , professor aan het Limburgs Oncologisch Centrum en voorzitter van de European Cancer. Die Pardox slaat op het feit dat Fransen minder aan hartkwalen lijden hoewel ze vetrijke voeding eten, iets wat verklaard kan worden doordat ze zoveel rode wijn drinken. In wijn zitten antioxidanten, en die beschermen tegen kanker. Daardoor zijn mensen die helemaal nieks drinken er vaak zelf slechter aan toe zijn, dan mensen die maar één glas wijn per dag proeven. Erg opmerkelijk.Overdaad schaadt , laten we echt daar bij blijven.De nieuwe ontwikkelingen 2014Een nieuwe Europese studie heeft aangetoond dat een alcoholverslaving niet alleen in je hoofd zit, maar ook in je darmen. Dat meldt de Franstalige krant 'La Dernière Heure'. Door de alcohol zijn de bacteriën in de darm aangetast, waardoor ze schadelijke stoffen zouden afscheiden en zo een depressie veroorzaken. De darmflora helpen herstellen zou dus een efficiënte manier zijn om het verlangen naar de fles te verzwakken.


Nathalie Delzenne, professor aan de 'Université Catholique de Louvain', en Philippe de Timary, psychiater aan het academische ziekenhuis 'Saint-Luc', zijn de eersten die gingen kijken naar het verband tussen alcoholisme en aantasting van de darm. In het verleden werd al bewezen dat het veelvuldig gebruik van alcohol bepaalde overdrachtsstoffen in ons lichaam kan aantasten, maar uit dit onderzoek bleek dat bij alcoholische patiënten vooral de samenstelling van de darm beschadigd wordt.

Onze darm wordt bewoond door 100.000 miljarden bacteriën die werken in functie van ons organisme en informatie uitsturen naar de hersenen. Bij mensen die veel alcohol drinken echter, zijn de darmbacteriën aangetast: ze zijn veranderd van samenstelling en ze functioneren anders. Daardoor worden er toxische stoffen geproduceerd die het bloed kunnen binnensijpelen omdat de darm ze niet kan tegenhouden. Wanneer deze giftige stoffen in het bloed terechtkomen, kunnen ze een depressie veroorzaken. Daardoor wordt het verlangen naar sterke drank groter of blijft het terugkeren, zelfs na verschillende behandelingen.

Volgens Nathalie Delzenne is dit een belangrijke stap in de strijd tegen alcoholverslaving. 'Dat alcoholverslaafden' zich depressief voelen en willen blijven drinken, kan dus verklaard worden door hun verstoorde darmflora. Ervoor zorgen dat de darmflora herstelt door bepaalde voedingsstoffen te geven zou kunnen helpen om de verslaving tegen te gaan. Niet alleen een puur psychologische behandeling is nodig, ook een aanpak van de voeding kan helpen.’


Deca okt 2014 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese