Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnen bevatten veel wijnaroma's : les 3 leren proeven met Wijnton.be .

Gepost op 19/04/2015 om 11:22 door Carl in de rubriek algemeen.

Met onze zintuigen leren we wijnen ontdekken. Vooral met onze ogen kunnen we de frisheid gadeslaan, maar de neus of het ruiken is het tweede belangrijk onderdeel. Klaar voor de grondige studie op te nemen, goed te lezen en te begrijpen ? Het is zelf voor ons een opfrissing. Bijna alle variëteiten van wijnrassen bezitten geuren als kenmerken van hun ras. Een blindproef of geen flessen of etiketten zien, zal een groot talent opleveren dit onder de knie te hebben. Er zijn natuurlijk enkele voorwaarden, om de geuren goed waar te nemen.

-Zuurstofrijk lokaal, waar geen andere geuren te ruiken vallen. Geen tabak of bloemen of andere zaken.

-Open uw flessen met de juiste temperatuur. In de zomerperiode mag het iets koeler geserveerd worden, dit voor rood, en witte of rosé of zoete stijlen.

- De beste kansen zijn voor A.O.C wijnen of met de hoogste status voorzien. Land- en tafelwijnen zijn dus een grote moeilijkheidsgraad. Neem, indien het mogelijk monocépages of slechts één ras aanwezig in het wijnvocht. Voor assemblages zijn verschillende rassen aanwezig, en sommige variëteiten domineren zodat de andere moeilijk opspoorbaar zijn. Vele vragen gaan de richting van bio-of natuurlijke wijnen, de kans bestaat echt meer te ontdekken zonder scheikundige producten in de wijn aanwezig.

-Gebruik een A.O.C. wijnglas, die men overal kan kopen.

-Open de wijnfles, wacht een 15 tal seconden en schenk uit. (laat de wijn zich aanpassen met de zuurstof aanwezig in het lokaal waar men proeft.

Starten dan maar .......

Bloemenaroma's

- Vooral witte wijnen komen ze voor, dit voor alle wijnregio's, een goed voorbeeld is de Spaanse Reuda. (Verdegio). Maar ook jonge Duitse rassen in de Elzas, (Riesling) Duitsland, Luxemburg, Nieuw-Zeeland (sauvignon blanc) zijn ze duidelijk merkbaar in boeketten bloemen. Bordeaux rode wijnen leveren veel viooltjes (typisch voor Piemonte en Bourgognewijnen) en orchideeën. De meest voorkomende bloemenaroma's zijn : rozen, magnolia, vlier, perzik, witte meidoorn, pioenroos, viooltjes, anjelier, brem, kamille, linde, genarium, .....


Fruitaroma's

Toch wel opmerkelijk aanwezig in alle wijnen en zijn dus wel degelijk fruitsoorten. Frambozen, kersen, braambessen, aalbessen, groene kruisbessen, rijpe of onrijpe perziken, zwarte pruimen, kweeperen, mango's. Een topper zijn de gele citrusvruchten van sauvignon blanc. Veelvuldig kan ook een chardonnay groene appeltjes opleveren. Ook andere steenvruchten zijn te ontdekken zoals sinaasappels, abrikozen, vijgen, hazelnoten, amandelen, walnoten, kokosnoten. Nog andere zijn ananas, lychees, gemend fruit, gedroogd fruit, grapefruit, mandarijn, .....Ze behoren tot de fruitaroma's.

Plantenaroma's

Belangrijk om dit te ontdekken, dit zijn soms foute geuren die een oorzaak hebben bvb groene steeltjes of bladeren die in de gistkuipen zijn terecht gekomen, of onrijpe vruchten van de fruitbessen. Een witte wijn met kool, knoflook, varen, gras, groene paprika .....Sauvignon blanc zal wel veel positieve geuren van asperges bezorgen en daar is geen foute ontdeking.


Kruidenaroma's

Neem echt de tijd in het ruiken om ze te ontdekken. Zowel voor rode of witte wijnen kan het. Anijs, gember, kaneel, kruidnagel, drop, provenciaalse kruidenmengels, tym, laurier, marjolein, lavendel, munt, peper. Vooral de wijnen uit de Rhône, Lanquedoc en zuiderlijk is dit vrij normaal, en zelfs den, spar, olijf, .....Ook een chardonnay kan tot deze groep behoren, groeit overal en is niet vies van grillige geuren.


Gistaroma's

Zeer belangrijk voor de groep mousserende wijnen of bruisende wijnen. Klopt, achter de verwijdering van de gistprop voor een tweede gisting te laten gebeuren, samen met suiker kan nog iets achterblijven.
Maar ook bij jonge wijnen komt het voor, de rassen bezitten zelf gistingstoffen in de pel. Maar andere geuren kunnen ook : boter (chardonnay), melk (gamay en beaujolais of lactische tonen) , youhurt, zure deeg, diessolvant van een riesling, mostgeuren, azijn. Voor dit laatste is de wijn echter niet meer bruikbaar.

Houtaroma's

Dit moet ieder wijnliefhebber wel kennen, wijnen die opgevoed zijn op eiken vaten. De vanille natuurlijk. Rode wijnen kunnen ook veel potloodslijpsel, vochtig hout, groen hout bevatten zoals jonge Bordeaux. Bezit uw wijn de geuren van een sigarenkistje, dan heb je geluk voor een uitstekende wijn. Eik, spar en den nemen we dus ook bij deze geuren op.


Dierlijke aroma's

Vlees, wild, ledergeuren worden vooral bij rijpe rode wijnen aangetroffen. Maar bij witte wijnen zijn er ook vieze geuren van een kat die heeft geplast. Bezit je een sauvignon blanc die inderdaad zo een geur afgeeft, dan mag je spreken van toch wel een goede wijn. Zal veel voorkomen bij een gerijpte glas van dit ras. Muskus kan ook, maar dan vlug opdrinken. In vaktermen kan het eveneens de beschrijving van een natte hond die lichaamstemperatuur afgeeft, maar dit is al ver gezocht. Te onthouden : huid en leder. Bordeauxwijnen van goede klasse, dit is een positieve indruk.


Balsemaroma's

De zoete wijnen, dit zal u wel reeds gemerkt hebben. Edelzoete wijnen met honing, nectar, was, .....zoete drop, krenten. Natuurljke suikers van overrijpe oogst. Eucalyptus nemen we hier ook op. De dessertwijnen. Zon en natuur die hier de druiven tot grote suikervorming hebben bezorgt. Een ras bvb als gewurztraminer bezorgt indrukwekkende geuren, gaande van rozen tot noten,honing, nectar ....


Chemische aroma's

Indien dit met de bovenhand te ruiken vallen, is dit echter het negatieve van de zaak. Ook te veel alcohol, azijnzuur, zwavel, jodium, lijm ,kurk, en dit zullen de witte wijnen rap bezorgen, in slechte status. Spoelbak ermee. De oorzaak is meestal een bacterie en slecht onderhoud in de kelder. Ik hoop geen zeep te ruiken of chloor.







Geurenwiel

Bij de handelaars bijna overal verkrijgbaar, die een grafische voorstelling bezorgen.


Succes !

DECA April 2015


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese