Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Hartendieven bij druiven variëteiten. Onze keuzes !

Gepost op 21/01/2016 om 12:09 door Carl in de rubriek algemeen.

Wijnkenners kennen hun wijnen, maar dan moet je zekerlijk veelvuldig zijn in uw keuze. Een Romeinse wetenschapper Plinius, schreef eens 'In vino veritas' of in de wijn ligt de waarheid. Voor de dranken van de wingerds is dit zekerlijk het geval. Ze kunnen allerhande stijlen van geuren en kleuren, smaken bezorgen. Ze groeien niet op dezelfde plaats, terroir of wijnstreek, omdat het theoretisch niet kan. Sommige variëteiten vragen 'warme voeten' of andere houden van ziltische straalstromen. Dit maakt het zo boeiend, even ons geheugen opfrissen. Geen chardonnay, sauvignon blanc, riesling, merlot, surah, cabernet sauvignon, ......maar ze zullen u behagen.


Witte wijnen

Aligote : zekerlijk bekend voor de kir liefhebbers, die een aperitief met cassis willen. Populair omdat deze allochtone wijn een goede zuurgehalte bezit. Thuisbasis is Bourgogne, maar ook Oost-Europa. Verwacht hier geen complexe wijnen, maar een dagdrinker.

Vermentino : wie het eerder eotisch zoekt, met een goed pallet van geuren zou ik deze levendige wijn uit Lanquedoc-Roussillon aanbevelen. Ook in de Provence, Sardinie, Ligurie, Corsica is deze geurige druivenstok aangeplant.

Silvaner : bij sommigen benaamd als lelijk eendje in de reeks, maar zeg dat niet, voor zijn hoedanigheid. Naast zijn vegatale verschijning van vooral citrustonen, is deze variëteit een minerale snoeper. Zeer goede resultaten in de Moezel van Luxemburg, Elzas, Oostenrijk (topper), Frankrijk, Duitsland (Franken). Een dagelijse verbruiker op een warm terras.

Verdejo : het vermoeden van Spaans getint, en dit is hij ook. We rekenen hem als een kwaliteitswijn met een bewaarpotentieel. Eenmaal kennis gemaakt, en de smaak laat je niet meer los. Een partner zoals Sauvignon blanc is nog beter. Thuisbasis is Rueda. Geurig, groen, nootachtig en genieten van volle teugen.

Torrontes : in de reeks van zonneklopper is hij vooral kenmerkend voor de muskaatliefhebbers. Noord-west Spanje, maar ook in Argentinie . Frisheid in Galicie, en je zal verwonderd zijn.

Welschriesling : je mag deze druif met drie kwaliteiten vergelijken : frisse, uitmuntende en geurige wijnen. De beste wijnen komen uit Noord-Italie, midden en oost Europa.

Catarratto : een zonneklopper uit Sicilie die vooral gebruikt wordt voor marsala en gewone tafelwijn. Komt de laatste jaren in grote belangstelling.

Cortese : de naam zal de herkomst niet vermoeden, maar is een Italiaan. De druif achter Gavi , een wijn uit Piemonte, en daar kan een hoog prijskaartje achter zitten.

Macabeo : zou iedereen moeten kennen, is werkelijk de belangrijkste Spaanse druif voor de Cava industrie en Cathalonie. Moet je echt eens onder handen nemen zonder zijn partners, waar hij graag aanwezig is. Bloemen en kruiden zijn de kenmerken. Vroeg oogstklaar en droog. Fruitig en levensgenieter van warme voeten.


Rode wijnen

Zweigelt : een Oostenrijker die u meer dan 10 maal zal boeien, zekerlijk in de richting als pinot noir, maar stukken beter. Kers dus, dokerrood, fruitig, soepel, vol en mineralig. De genen zijn te vinden bij blaufrankisch en St-laurent. Ook voor deze laatste, is dit een volle wijn, die ook in Slovakije opduikt. Echt een topper.

Touriga Nacional : topper voor de Port industrie met blauwe bessen, die donker gekleurde wijnen voortbrengen. Portugese topdruif met kwaliteiten : geurig, rijke volle wijn, krokante tannines. En toch... eens in de schappen van de supermarkt kijken bij Australie- jawel ! Een buitenlander die smaakt in deze 2 grote wijngebieden, en onze top 5 binnenkomt.

Mavrodaphne : een Griek puur sang. En bezitten ze in Griekenland een ganse reeks druivensoorten, die verbazend leker zijn, dit is een buitenbeentje. Komt veel voor als zoete, versterkte wijn.

Bonarda : vooral in Argentinie de belangrijkste wijn, maar leer hem kennen in Noord- Italie. Sappig, lichtrode wijnen die een dagelijkse verbruik vragen. Zonneklopper en fruitig, pasta's klaar ?

Baga : voor liefhebbers van bessengeur, dan zal je met dit ras op het goede spoor zitten. Zeer fruitig, volle wijn en hoe komt dit ? Bezit een dikke schil, vol plezier voor uw glas wijn. Komt uit Portugal, en deze komt voor ons de top 3 binnen.

Tannat : moet het soepel wijn worden met body, geurig en een glas vol bramboos, braam en veel fruit? Tanninerijk, en zonnig fruit. Zuid-west Frankrijk, maar ook Uruguay . Onze topper voor 2 de plaats.

Negroamaro : onze topper ! Een Romein van het laarsland Italie. Zwartbittere druif , diep gekleurde stevige wijntypes met geuren van kriek, bittere chocolade, gepofte kastanjes. Pasta, maar ook voor een goed stuk vlees, gegrild. Genre Gigondas, maar hier in de pure vorm. Ohlalla .


Graag gedaan DECA Januari ' 16 ©


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese