Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Domaine L& R Kox (Luxemburg) - het sharta akkoord als wijnbouwer.

Gepost op 30/07/2015 om 15:31 door Carl in de rubriek algemeen.

Jonge dynamische mensen, die de stiel als wijnbouwer ernstig nemen - zo zien we het graag. Een pionier mag je Laurent Kox en zijn echtgenote noemen, op zijn domein in Remich (Luxemburg). Eerst kwaliteit leveren en dan genieten van de inkomsten- een oprechtheid die hij ondertekende met een lastenboek. Een klein domein van amper 3 ha, op een mooie heuvelrug die ze goed in de hand kunnen houden. Productie van lage hl/ha onderhouden en uitsluitend fruitmateriaal gebruiken die optimaal voorhanden is. Dan maakt men goede wijnen, en de prijzenkast staat al vol met gouden en zilveren erkenningen. Hun specialiteiten zijn veelvuldig te noemen : Crémants produceren en vinificatie van stille witte & rode wijnen. Hun druivenrassen zijn o.a riesling, pinot gris, pinot blanc, auxerrois, chardonnay, Sankt Laurent, pinot noir en een proef met cabernet blanc. Ze bezitten 3 soorten 'barriques' of houten eiken vaten. Er is werk aan de winkel !


Een wijnkelder vol specialiteiten

Altijd bezig zijn, en als men ook strowein, vin de paille, zoete wijnen en schuimers maakt- dan is de kelderopvolging bijna dagelijks. Niet alle varieteiten zijn hetzelfde, en de assemblages moeten één geheel vormen. Hun receptenboekje houden ze goed achter de toog. De geheimen komen te voorschijn na proeverij en werkelijk een vreemd gevoel. Wat men niet zou verwachten, is een melange van gedurfd mengen. Maar het succes is ook te wijten aan hun ouderdom van sommige druivenplanten en kunnen ze nogmaals een vieille vigne cuvée toevoegen. Glimlachend, stralen ze met onze opmerking met een tussenpauze van gesprek. Als alles goed zit, voeren ze uit of mengelen ze met andere rassen die dezelfde kwaliteit vertonen. Geen minder kwaliteiten samenvoegen. Benieuwd !


Crémant Honnertst

Pinot noir, blanc, riesling en auxerrois is hun geheim. Pinot noir kreeg een korte lagering op hout en dat resulteert tot een gastronomisch geheel, voegen ze eraan toe.

Proeven :
Witte mousse met gisttonen en crémeux (romig), broodkruim en noten. Zeer fijne goudgele nuances ,pareling die terug de elegantie van hun werk afleveren. Zachtaardige aanzet in de mond met veel wit fris fruit, de bevestiging terug van romigheid en mineraliteit. Zuren die mooie citrus die vooral groene vruchten van zestes van citroen, stekelbes bezorgen. Lange afdronk en genieten. Gouden medaille voor een prijsklasse van 16.50 euro. Daar kan men geen Champagne voor kopen. 15 maanden rusttijd. Gastronomisch voor vis specialiteiten , aperitief puur sang. Booordeling 18,50/20

Riesling Vendages tartives 2011

Een dessertwijn met vooral diepgele kleuren, honing toetsen, mirabelle, boter, en krijg je automatisch terug in de mond - veel nectar, zelfs orangeschil zeste, en wat een snoepgenot. Prijsvork : 18.50 euro voor 50 cl. maar daar zit wel 5 stevige druiventrossen voor inhoud. Haal de beste fruitdessert boven. Beoordeling : 18/20
Ziver in medaille

Pinot Gris Stadtsbredimus Wolwergruef vieille vigne 2013

Buitengewoon nieuwsgierig naar hun vinificatie als 'droog' en weinig suikerresten. En de waarheid was er. Uiterst droog !

-Intense parfums van zeer vegetale vruchten, frisse vruchten van geel fruit, grassig, orangeschil. Goudgeel en toch groene schittering.
Mond brengt een soepele lichte verfijnde aanzet, die naargelang de tijdsduur beter wordt. Fruitbommetje die een mineralig en zelfs iets wit peperige afwerking vertoond. Halflange afdronk met mooi palet van zuurkracht. Beoordeling 15/20 voor een prijsvork van 9.52 euro. Zilver in medaille en gastronomisch van aperitief tot gerecht één geheel.


Pinot Blanc Enschberg Charta Privillége 2011

Briliante schittering met vooral gele kleuren, loepzuiver en fijne pareling van alcohol tranen. Geuren parfums van harmonieux overkomen van witte bloemen, vruchten in vooral vegetale vorm. Fijne roosextracten hou ik achter de hand. Ze zijn er. Mondvullend een fruit- citrus, stekelbes, en toch licht ziltig met pepertoets. Lange afdronk. Toch een verassing. Prijsvork 16,80 euro, toch een beetje overdreven. Maar hun werk van kieskeurig fruit is daaraan verbonden. Een grove selectie, met veel fruitverlies. Beoordeling 16/20.

Pinot Gris Schewbsingen Koltschberg 2013

Voorkomen met een diepgeel nuance, een duidelijke agrumes cuvée, met mooie geuren. Mond brengt raad met aanzet van duidelijke concentratie van fruit. Een venkel komt erbij en elegantie van samensmelten van zuren (aciditeit) - mooie evenwicht . Eenvoudig, maar goed gemaakt. Lange afdronk. 8,75 - beoordeling 15,5/20. Aperitief of vissoorten - lichte kazen.

Auxerrois 2011 vin genereux

Goudgeel, met schittering van loepzuivere vorm. Alcoholtranen die iets vettiger lijken van 13 %. Uiterst droog en als 'sec' geproduceerd. Een charme van geuren, fruitgeuren van grote afkomst. Grassig, vegetaal, citrus en asperge. Mondvullend, soepel, licht, fijn en gul, aciditeiten die gele perzik, knijp citroen en vooral pompelmousse weergeven. Halflange afdronk. Gastronomische wijn, dat wel en het mag fijne visgerechten zijn. Asperges , brocolie niet vergeten. Prijsvork 11,75 euro. Restsuiker 6 gr/liter, die niet stoort.


DECA juli 2015 eigendomsrechten
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese