Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De waarheid over sulfiet in de wijnen

Gepost op 04/12/2009 om 11:17 door Carl in de rubriek algemeen.

In november 2005 besliste Europa , dat op alle dranken en levensmiddelen de gebruikte stoffen die bij mensen 'allergische reacties' kunnen uitlokken, vermeld moet worden op de verpakking. Bij 'wijn' is dat de vermelding 'sulfiet'. Dat dit verwarring meebrengt, is echter duidelijk, het is helemaal niet gevaarlijk. De doorsnee gebruiker weet meestal niet dat sulfiet al jaren een gebruikte methode is, om wijn te conserveren.

Het is eigenlijk zwaveldioxide of SO2, en behoort tot de groep oxidanten. Meestal wordt het gebruikt in de wijngaard tegen de bescherming van ziektes. In de wijnkelder kunnen vaten met zwavel gedesinfeerd worden.

Voor de gisting roeit sulfiet ongewenste wilde gisten en bacteriën uit en helpt het bij de kleurextractie van rode wijn. Tijdens de gisting wordt normaal géén sulfiet toegevoegd. Dat zou de werking van gistcellen lam leggen. Als de wijn klaar is om te bottelen kan een kleine hoeveelheid sulfiet het verouderingsproces vertragen. Sulfiet is trouwens ALTIJD aanwezig in de wijn omdat het eigenlijk een natuurlijk bijproduct is van het gistingsproces. Het is tevens een stabilisator om de wijn perfekt in balans te houden.

Akkoord, teveel sulfiet kan aanleiding geven tot hoofdpijn, misselijkheid, maag-en darmproblemen en allergische reacties. Wijnbouwers weten wel van beter, en kunnen de slechte reklame missen als de pest. De boodschap is dus duidelijk : een boodschap voor allergie is deze vermelding 'bevat sulfieten'.

Witte- en zoete wijnen hebben doorgaans hogere sulfiet-waarden dan rode wijn, omdat deze meer anti-oxidanten heeft zoals tannines en fenolen. Algemeen wordt gesteld dat goedkope wijn meer zwavel bevat dan dure wijn, maar is de schuld van de vreselijke katers , eerder niet, aan de hoeveelheid geconsumeerde wijn ? Bovendien zijn er reeds tal van wijntechnieken die de oxiderende werking van zuurstof afremmen en het gebruik van sulfiet overbodig maakt in bepaalde stadia van het vinicatieproces. Laten we dit echt niet overroepen, wijnbouwers kennen hun stiel, en controles zijn er voldoende. Met veel sulfieten toe te voegen, zullen er géén wonderen gebeuren, om de wijn beter te maken, laat dit echt een gerustheid betekenen.

Helemaal géén sulfiet ? Best mogelijk , maar de verantwoordelijkheid om de wijn 'drinkbaar' te houden is echt iets anders. Het moet dan ook de consument duidelijk zijn dat deze wijnen maar beperkt houdbaar zijn, en géén temperatuurschommelingen kunnen verdragen.

En wat met bio ?

Er bestaat géén verbod op het gebruik van zwaveldioxide voor wijnen van biologische herkomst. Het gebruik ervan is toegestaan voor zowel most als wijn, op voorwaarde dat het om zuivere producten gaat en dat de hoeveelheden beperkt blijven. Dit verklaart precies het verschil tussen 'biologische wijn' ( een niet officiële term) en wijn afkomstig van biologische landbouw. Laat dit een bedenker zijn, bevat géén sulfites, wat gebruikt men dan wel? Begrijp dat sommige andere producten véél schadelijker kunnen zijn. Uitsluitend labo's kunnen het zeggen...

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese