Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Indische WIJNPROEVERIJ ! STER *****

Gepost op 04/10/2009 om 17:46 door Carl in de rubriek algemeen.

India is hot ! Everybody is talking about India. Het is één van de modernste 'groving' economies in de wereld aan het worden, tellen meer millionaires dan elders in de wereld, of op aarde. Een reis naar India is nu echt een 'trendry spots' voor toeristen.

Slecht één naam te onthouden voor de crazy Indian Wine evangelist : Rajeev Samant van Sula Wines. De wijnen gaan al vlot naar New York, San Francisco, Parijs, Milaan , Londen, en Brussel. Sedert 1999 zijn de beste technieken te ontdekken, de wijnen hebben lange bewaarkracht, en komen Europese medailles ophalen. Zelf hebben ze een 100 miljoen aan consumenten, we proefden, we zagen de vreemde flessen telkens met een grote zon op het etiket, altijd dezelfde stijl. In het peleton van nieuwe wijnlanden wil ook India zich nestelen. De wijnmarkt is er weliswaar nog altijd beperkt gebleven.

De Indische wijnmarkt verkoopt ongeveer 5 miljoen flessen, dat betekend één fles gedeeld wordt door 200 mensen, en vertegenwoordigt één procent van alcoholishe dranken. De jaarlijkse groei in deze sector kent nu een groei van 25 tot 30 procent, bijna drie keer meer dan bier, wiskey of rum die 45 % in beslag nemen.Het product wordt beschouwd als gezonder en verfijnder dan likeur , meer aanvaard door de vrouwen en jongeren. Vooral jonge Indiërs gaan wijn ontdekken, en voor een half miljard Indiërs is de industrie belangrijk onder de 25 jaar.

De eerste pioniers van Indische wijnen is Kapil Grover , wiens vader in 1988 Franse wijnvariëteiten invoerde om aan de voet van het Nandi-gebergte ten noorden van Bangalore een wijngaard te beginnen. Ook grote wereldspelers trekken de Indische wijnmarkt aan zodat het duidelijk aan het worden is.

Zo was Seagram van plan om een wijnproductie op te starten in Nashik en ook het Australische Foster's, en de eerste goede resultaten zijn er met succes. Rond Nashik en Pune bloeiden al vlug een twintig tal wijngaarden op, de sector draait op volle toeren. Reken dat bvb Londen veel Indische restaurants bezitten , en van het ene komt het andere, om alles in te voeren.

De eerste oogstfestivals en wijntrips , doch de wetgeving blijft nog steeds relatief strikt. Belastingen zijn nog altijd hoog, en alles is nog een luxe-product, en zelf in steden niet toegelaten in supermarkten of kleine detailhandel.

Bangalore is te vergelijken met Napa Vallei , de Califormische wijnstreek, en is een bijzondere terroir voor wijnbouw.De wijnen die we proeven, komen uit het terroir van Mumbai in de Nashik Highlands . Het is er altijd een fruitig regio geweest , met weersomstigheden die uiterst geschikt zijn voor de wijnbouw. Droge warme zomers, aanvaardbare winters, matig in regenval.

Sula Brut , Méthode Traditionelle
Chenin blanc en 30 % onbekende wijnstok : Sultana . 7,90 €
Lichtgele zachte kleuren, in ons smal glaasje. Uitermate fijne, snelle belletjesstroom.
Een prachtige lange witte moussevorming , met een romige aanzet, complexe nectartoets en een goed mand fruit in de mond. Frâicheur, en een knijp citronelle voor de zuren, een prachtige afdronk . Fijn en delicatesse we zijn gewonnen, voor de start.

Sauvignon Blanc , 2008 6,50 €


In een kouder klimaat in de omgeving van Nashik en Dindori kwam deze geboorte van deze wijn. Gistingen zijn gebeurt in aluminium tanks gedurende 25-30 dagen, waarbij het sap dan voor 2 maanden in betonnen tanks terecht kwam. Een merkwaardige vaststelling, hoe men te werk gaat.

Proeven: diep geel ,goudkleurige tinten, een goed gemaaid grassige geur met groene pepers, nemen we in de neus op met vettige tranenwand . Stekelbessen en een zware aciditeit , met crips noten , goede fruitigheid , en wat een hemelse afdronk . Een orientaalse saladbar moet hemels aanvoelen.

Cabernet/Shiraz 2008 6,50 €


Diep purper kleurige wijn, die naar zwart toekijkt, rokerige neus met 'blackberries' en pepers, hints naar bittere chocolade en echte 'jammy' fruit , met knapperige tannienen . Nashik is de lokatie van deze wijn ten noorden van Mumbai , en te westen van de Western Ghats Mountains, op een hoogte van 1600 meter. In de winter is er een temperatuur waar te nemen van 8-10 ° C , in de zomer 25-30 ° C . Een rusttijd van 2 maanden , voor de botteling gaat gebeuren , een harde vlezige body wijn, die 'Gigondas' zou doen blozen.

Zinfandel 2008 (13,5 %) 6,50 €


Een Zinfandel wingerd aangeplant in 1997 van de Napa Valley en geplant in Nashik.

Een Californische Zinfandel is steeds de bijzondere kleuren waarnemen, in dit geval komt hij in rood gesteente en gravel met een goed gedraneerde grond terecht , waar hij echt zal gedijen.

Onmiddelijk gaan we de aromas van de klein rood fruit in overvloed ontdekken, rode pepers , rijke gerijpte kersen, die terugkeren in de mond, soepele tannienes , en wat een afdronk. Prachtig bij een goed stuk rood vlees, Bolognaise, Oosterse gerechten.

Dindori Reserve Shiraz 13,5 % 10,66 €


Prachtig in kleurenvacht : rood met paarse schijn , en de rode 'cherries' een waaier van pepers, rijp fruit en een eucalyptustoets kwam piepen voor de eerste geuren.

De wijn was afkomstig uit de Dindori Sula's wijngaard en speciaal geselecteerd . Een eerste gisting in termo tanks van 20-30° C met regelmatige overpomping, om veel zuurstof in te krijgen. Een houtlagering in Franse en daarna Amerikaanse ' Barriques' gedurende 1 jaar.

Een goede korf fruit in de mond, versmolten met hout , prachtige zuren dewelke achteraf zo intens verscholen zaten , om de grote lange afdronk te bevestigen . Groot en zéér goed , mag dit duidelijk zijn. Voor een kostprijs van 10,66 €

Besluit : indrukwekkend goed, voor altijd bij te hebben, en eens uw tafelgezeldschap te verrassen, ze zullen het eens zijn. Een duidelijk gewijs , dat een gewaagde zoektocht, een bijzondere tasting kan aanbieden.
COPYRIGHT WIJNTON.BE Nadruk niet toegelaten.

DECA sept 09

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese