Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De 8 prestigieuze verschillen van Médoc -wijnen

Gepost op 27/04/2013 om 23:22 door Carl in de rubriek algemeen.

Wie trouw aan zijn geliefde fles Bordeaux blijft, kunnen we geen ongelijk geven - ze bezitten terug bijzondere oogstjaren. Het genot van proeven , passies en wijngaarden van 16.500 ha en 8 appellations - het blijft de beroemde regio Médoc uit Bordeaux. Waar zitten de geheimen van deze wereldberoemde flessen ?

Ligging - klimaat en assemblages

Gelegen tussen de Atlantische Oceaan en de trechtermonding van de Gironde vinden we de wijnregio met een gematigd microklimaat , warm en vochtig met een regelmaat van zonnige periodes , zachte winden en een goed klimaat. De bodem is van oertijd aangebracht door sedimentaire afzettingen : zand , kiezel, keien en kleigrond. Dit zal steeds de robuuste karakters opleveren met de rassen en rijkdom van het gamma en diversiteit : Cabernet Sauvignon, Merlot , Cabernet Franc , Petit Verdot , Malbec en Carmeniére. De wijnbouwers beslissen wat ze zullen gebruiken - hier begint al de soepelheid , boeket, fruitigheid , complexiteit en de complementaire smaaktoetsen. Het ene ras (Cabernet Franc) mag dan wel het boeket en de kleuren bepalen -finesse en bawaarcapasiteiten zijn gegeven aan de Cabernet Sauvignon. Dat 'ietsje' meer mag je verwachten van ' Petit Verdot ' met zijn kruidnageltoets . Koningsdruif blijft de Merlot , de smaakdrager en fruitigheid .


De verschillende regio's


Moulis (650 ha - 23830 hl)

Starten al jong met hun finesses en gulle intensiteit - de tannines mogen dan wel krachtig overkomen - elegantie , aromatische toetsen zijn gegeven aan deze AOC .


Saint-Julien (920 ha - 41775 hl)

Laat ze vooral verouderen voor een goed boeket en dan zijn ze fabelachtig elixirs met exstreem verfijnde smaken.

Pauillac (1215 ha - productie 53.215 hl)

Wijnen die zich zelden helemaal bloot geven , maar de pit en tannine zit er duidelijk in . Weeral is het aangeraden ze te laten knorren voor de delicate aroma's te ontdekken .Ze geven steeds terug wat het terroir zelf is : harmonieuze boeketten en een lange afdronk.

Saint -Estèphe (1230 ha - 54200 hl)

Je kan ze nog betaalbaar vinden, maar de karakters liggen hoog voor tannines . De wijsheid van ouderdom zullen ze rondheid , fruitigheid en de smaken beinvloeden . Volgens ons de prijs kwaliteit en genot .

Listrac - Médoc (635 ha en 25205 hl)

Wijnen zonder hoogtevrees , al is dit slechts 43 meter hoge plantages - maar de ontdekking is de structuur. Bijzonder zijn de robijnrode kleur en de harmonie van parfums en nuances. Al hebben ze hun lange jeugd , veranderen doen ze weinig en daarom zijn ze een vaste waarde.

Margaux ( 1490 ha - productie 60.900 hl )

Helaas gzeen goedkope vrouwelijke finesse die op alle vlakken hun charmes bewijzen. Zowel de parfums , tannine , souplesse en de zijdeachtige fluwelen zachtheid rollen over de tong. Het is zowel jong of met lagering een nieuwsgierigheid . Topper van de reeks.

Haut Médoc (4600 ha - 255.000 hl)

Voor de grote liefhebbers zijn ze toehankelijk voor hun gulheid , ontdek ze hier in harmonie en evenwicht met hun zuren. De kleuren zullen reeds het palet van fruit bezorgen en dit maakt ze zo groot .

Médoc (5700 ha - productie 300.000 hl)

We zitten het meest noordelijk en tevens oneindig veel smaken - daarom is het aangewezen uw zintuigen te gebruiken. Jonge wijnen zullen een elegantie en een delicaat boeket bezorgen - ze veranderen in nuances en smaak.
AOC--Médoc op tafel zetten is een garantie van kwaliteit , het hart van Bordeaux .


Met dank aan Conseil des Vins du Médoc

Topwijnen.be N.V Voeding Lesage
Westvleterenstraat 11
8640 Oostvleteren

DECA copyricht eigendomsrecht April 2014

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese