Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De rijkdom van D.O. Valencia (Sp)

Gepost op 22/06/2013 om 22:36 door Carl in de rubriek algemeen.

Historische wijngebieden die zelfs tot 2 eeuwen voor Christus gaan - nog steeds brengen ze een gamma van prachtige - niet groots maar wel aanvaardbaar prijs/kwaliteit wijnen. 79 dorpen zijn er in de dichte omgeving van Alicante met zijn luchthaven, en dit is een pluspunt voor de economie. Veel bulkwijnen, maar het potentieel is groot voor keuzes en zelfs zoete wijnen met Moscatel. Wat u moet weten is vooral de 4 subzones : Valentino , Alto Turria en Valencia. Merlot , Monastrell , Syrah , Mando, Chardonnay , Macabeu, Malvasia , Pedro Ximenez en Verdil zijn de meeste populaire locale stokken.

Mando zal jullie vermoedelijk weinig zeggen , en het is spijtig te melden dat deze stok bijna uitgestorven is . Weinig rendement , gevoelig en geen variëteit voor houtlagering. Monastrell heeft veel meer karakters , vruchtvlees zodat een structuur van de wijn een ideale verbouwer is. Reken voor een Mediterrane klimaat en daar zijn de tannines welkom

Nog meer rassen

Valencia is altijd een buitenbeentje geweest , vele wijnboeren kiezen zelf hun stokken al dan niet reglementair volgens hun D.O. status. Zo ook met de locale 'Tintorea' voor rode wijnen met een gekleurd vruchtvlees. Begint hij verwonderlijk aan populariteit te krijgen , een assemblage met 'Petit Verdot' zal altijd een body -structuur extra krijgen. Dit Bordelaise ras is niet te onderschatten. Merlot is nog zo'n ras die dan voor sappige tannines bezorgt . Syrah daarentegen zijn ook al fel begeerd sedert de laatste 15 jaar. We kunnen dus besluiten dat niet alleen locale , maar ook populaire Europese Franse rassen in de verbouwing tezien zijn.

Terroir

Verschillende hoge terrassen (550 meter) ook valleien met arme organisch materiaal , zand -klei en kalkbodems . De kwaliteit van de wijnen zijn dus niet op dezelfde lijn. Het klimaat moet dan ook meezitten , zodat droge continentale winden, vochtige meegevoerde winden over zee veel water bezorgen. De jaaroogstn zijn dus in de gaten te houden.


Vinificatie

Manuele oogsten, maceratie en fermentatie in cuves inox. Het gebruik van eiken vaten is normaal van 225 , 300 en zelfs 500 liter , maar dit is wel wonderbaar. De vernieuwing is meetstal om de vier jaar, een pijnlijke financiëring. Het is dan ook normaal dat supermarkt-inkopers er graag bij zijn, de wijnen in bulk te kopen en naar de rekken te sturen. De aankoopsprijs / kwaliteit met een warm klimaat verkoopt altijd goed. Veel succes met de wijnen

DECA Juni 2013 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese