Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De wijnen van Brazilië (Brasilia) staan klaar ! Exclusief (1)

Gepost op 14/10/2013 om 16:35 door Carl in de rubriek algemeen.

Onze Nationale voetbalploeg schreef terug geschiedenis, na 12 jaar 'toekijken' nu ook zelf kunnen deelnemen aan het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Vrijdag 11 oktober stond ons land stil, na het behalen van voldoende punten in de voorronde en wonnen onze 'Rode Duivels' in en tegen Kroatië met 1-2. Straks kunnen we nog verder de spanning bijwonen via onze beeldbuis , hoe het allemaal afloopt in Brazilië - daar horen ook de gepaste wijnen bij : Brasilia Wines !

Als eindredacteur was ik er al vier jaar geleden erbij, om deze wijnen te keuren, met een handelaar die besliste deze wijnen in België te verdelen en te introniseren. Langs deze weg, dank ik de Heer François Huysmans en Mevrouw Fieremans die te hebben georganiseerd. De handelaar die zelf huwde met een vrouw uit Brazilië, was tevens één van onze eerste bedrijfsleden, heden behoren ze tot onze Ereleden. We halen terug de souveniers boven. Wat mij altijd bijbleef waren hun schuimers met het ras Isabella & Chardonnay : een gepast huwelijk met een honingstoetje.

Zuid - Amerika en zijn wijnen


Brazilië met als hoofdstad Rio de Janeiro konden reeds rond de 16 de eeuw over wijnbouw spreken. Don Martin Alfonso de Souza, afgezant van Don Juan III , koning van Portugal , bracht de eerste wijnranken in ' Santos El Caballero Bras Cubas' , afkomstig uit Madeira. De Portugezen brachten eveneens de wijnranken naar het noorden van Brazilië, verkochten de wijnen aan de toemalige lokale machthebbers , de Hollanders.


Europese druivensoorten waren toen al erg gevoelig voor ziekten, waardoor een oplossing moest worden gezocht. Rond de 18 de eeuw kregen de Braziliaanse wijnboeren de stiel onder handen met Noord-Amerikaanse druivensoorten van het ' Vitis Labrusca -geslacht : Concord, Isabella, Alexander, Catawba, Delaware. Ook de experimentale wijnbouw was niet rooskleurig. Later kwamen de Italiaanse en Franse immigranten met betere kennis de stokken mede naar Brazilië. De Evenaar , schroeiende hitte en lange plettensende regen moeten de druivenstokken zich tevreden stellen in sommige gedeelten. Andere stroken zijn beter en zijn er twee mogelijkheden: consumptiedruiven (kunnen tot drie keer per jaar geoogst worden) - de rest 50 % gaat naar de wijnindustrie. Men keerde terug naar de rassen en enten van de Vitis Vinifera : Merlot , Cabernet Franc , Sauvignon Blanc , Tannat.


Drie grote wijngebieden

Rio Grande do Sul (zuiden) , Nordeste en Vale de Sao Francisco , zijn de belangrijkste wijngebieden. Een koel klimaat en een landschap die heuvel - en bergachtig is dicht bij de Argentijnse - en Uraguayaanse grens zijn de mogelijkheden voor Brazilië. Dat Brazilië nu heden een goed wijnbouwpotentieel bezit, blijkt uit de namen van de vele buityenlandse investeerders zoals : Möet et Chandon , Mumm , Remy Martin , Martini & Rossi , ook de Japanners mengen zich in de strijd.


Bijzonderheden

Vinicola Miolo uit de Vale dos Vinhedos bij Porto Alegro leveren de beste wijnen. Palomas is de grootste exporteur naar Europa. Chardonnay en de Bordeaux-rassen (wit en rood) , Pinot Blanc, Gewürztraminer, Isabella ( Californisch ras) , Tannat , Teroldego , Nebbliolo , Gamay , Alicante Bouschet , Riesling , Frebbiano , Glera (Procecco-druif) , Muscat zijn heden de rassen in monocépage of in samenstelling die men kan ter plaatse kopen.


Kleine wijnregio's en Provincies
-Santa Catarina ( Serra Gaucha N.O. )

-Sâo Paulo

-Serra do SudesteZal vervolgen **** © Wijnton.be deca okt 2013 eigendomsrechten

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese