Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Goed proeven : Het glas !

Gepost op 02/10/2009 om 22:50 door Carl in de rubriek algemeen.

Alle verwarde kwesties, over goed te proeven, kunnen we goed samenstellen : het begint allemaal met de basisinstrument(en): de fles(sen) en het glas.

Een wijnfles openen we het best, als al gasten aankomen, of wanneer u het echt wil gaan proeven. Een urenlange voorafgaande opening, raden wij ten zéérste af, zowel voor wit, rosé, of rood. Indien een karaf noodzakelijk blijkt, zou dit echt in een vorm van een traditioneel respect, samen met uw gasten of tafelgezeldschap kunnen gebeuren. Geuren van wijnen kunnen bijzonder in contact met zuurstof veranderen. Een kleine aangename tip : karaf : neem een vloeistof met weinig wijn, en spoel goed uw karaf , vul dan traag en zorgvuldig de rest erbij !

Een voorstelling van de fles, is dan ook een traditie van hoffelijkheid : 'ere voor de natuur, terroir, land en wijnbouwer ' uw sommelier van dienst, of bij een restaurant, bistro, een service , die niet te onderschatten valt. Het jaartal van botteling, herkomst, en benaming van de wijnbouwer(s) , het wijntje zal er aandacht voor krijgen.

Koel witte wijnen, niet te lang , zodat chemisch fysisch nieks kan gebeuren. (mineralen, honingtoetsen enz...) Eveneens voor rode wijnen, is een aanpassing van uw kamertemperatuur één , twee tot drie uur vooraf voldoende.

Mag uw oordeelkundige wijze , van het ontkurken van de fles, een prettige 'plop ' veroorzaken, het feestgevoel krijgt er nog een extraatje erbij. Een eerste proef van uzelf , of een gast , zal zich zeker 'koning' te rijk voelen....en laat echt de eerste expressies vlot vertalen ...!

Een land-klasse wijn vereist een glas op een voet in fijn, transparant en niet gekleurd kristal, dat glas aanvoelt en verder niet werd bewerkt. Een glas op een eenvoudige, mooi ontworpen en ruime voet is ideaal. De rand die de lippen in concact komen, moet smal zijn. Kristal of kristallijn is dan uiterst voorgeschikt. Bij uw wijnhandelaar , zijn zeker glazen A.O.C. of ' vingeron' glazen verkrijgbaar.

Het voetstuk van het glas, moet dan ook hoog genoeg zijn, om het mogelijk te maken tussen duim en wijnvinger vast te houden , en eens flink te walsen , om nieuwe wijnexpressie-geuren te ontdekken bij het ronddraaien, en zuurstof toevoegingen. Neem natuurlijk nooit het glas vast aan de kelk , om opwarming te veroorzaken. We gaan echt wijn degusteren, en niet drinken , zoals biersoorten.

Een goed wijnglas heeft als eigenschap , te versmallen aan de kelk naar boven toe, met het oog op een concentratie van de aroma's. Vul slechts voor één derde of hooguit voor twee vijfden gevuld, zodat we vlot kunnen 'walsen' of ronddraaien en komende geuren ontdekken . Het kan niet de bedoeling zijn, dat uw tafelgezeldschap plots een 'wijnregen' door zijn brilglazen ontdekt, en uw vrouwelijke , of mannelijke tafegenoot hun witte hemden met wijn decoraties zien veranderen, de 'dashdoos' zou dan ook op de tafel moeten verschijnen.

Bijzondere tips: Hou glazen liefst weg van omringende geuren , spoel ze vooraf met gewoon kraantjeswater nooit met detergenten, of scheikundige glans enz... . Uw afwasmachien mag ook liefst niet met aankomend wijnglas in contact komen, zouten en zuren echt niet aan te raden. Een nette afdroging , en het feest kan beginnen. Kan je wijnglazen na het spoelen , onderste boven laten uitdruppen , en later spoelen met het aankomend wijntje , om die manier neemt het glas de geur van de wijn over, we kunnen jullie echt feliciteren, zéér veel tegenprestatie zullen jullie ontvangen.

Sigaar- en tabaksgeuren ten stelligste afgewezen.

Prettige tastings toegewenst , van harte !

DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
1 reactie(s)

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese