Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het grootste wijnfeest voor ontdekkingen : Megavino 24-27 okt. !

Gepost op 08/10/2014 om 22:43 door Carl in de rubriek algemeen.

Welkom beste wijnliefhebbers, vrienden,

Het is een grote eer en genoegen u persoonlijk, gezin, familie, vriendenkring uit te nodigen op de grootste wijnsalon van ons land : Megavino op de Eeuwfeestpaleizen Heysel te Brussel van vrijdag 24 oktober tot maandag 27 oktober. Geniet van bijgaande informatie, nog meer kan je nog ontdekken op de speciaal ontworpen website. De ploeg staat klaar om u goed te ontvangen !
Tot ......MEGAVINO !


Alain Bloeykens
ORGANISATOR


Portugal gastland op internationaal wijnsalon MegavinoMegavino kleurt Portugees

Na Spanje vorig jaar staat buurland Portugal van 24 tot 27 oktober in de kijker op de 16e editie van het internationaal wijnsalon Megavino in Brussels Expo.

« A world of difference » luidt de slogan van de overkoepelende organisatie Vini Portugal die op een hippe en open groepsstand zowat 50 producenten voorstelt uit alle regio’s van het schiereiland. Verschillend omwille van de kwalitatieve progressie dat het land de voorbije jaren gemaakt heeft. Tal van nieuwe en jonge bedrijven die erg knappe en vooral hypermoderne wijn maken, vaak op basis van traditionele rassen, al dan niet geblend met meer internationale variëteiten, en die vooral aan een breed smaakprofiel beantwoorden. Reken daar nog andere trendy regio’s als Alentejo en Lisboa bij, samen met de belangrijkste Belgische invoerders, en je begrijpt dat Megavino dit jaar echt wel Portugees kleurt met een bijzonder ruim aanbod wijnen.

Nog aan te stippen : op het centraal paviljoen van gastland Portugal komt een meer dan 100m2 tellend 'proeftheater' waar de bezoeker vier dagen lang becommentarieerde proeverijen kan bijwonen. En die zijn best wel origineel want de wijnen van Madeira zijn het hoofdthema van de masterclasses.

Meer info : www.viniportugal.pt


Gevarieerd aanbod

Opnieuw worden zo'n 370 exposanten verwacht uit 32 verschillende landen en zullen er niet minder dan 10.000 wijnen kunnen ontdekt en geproefd worden.

Naast Portugal nemen traditioneel Frankrijk, Spanje en Italië de grootste paviljoenen voor hun rekening. Frankrijk groepeert enkele belangrijke regio's als Bordeaux, Beaujolais, Champagne en Rhône, maar ook producenten uit de Elzas, Loire, Bourgogne, Provence, Corsica en uiteraard de Languedoc-Roussillon tekenen present. Nieuw zijn de paviljoenen van Fronsac dat foodpairing aan de hand van workshops in de kijker stelt, en Bergerac dat naast producenten ook met een hippe wijnbar uitpakt.

Spanje weet opnieuw te verrassen met een gloednieuw paviljoen en een mix van de beste invoerders in ons land en tal van producenten. Ook het cava instituut maakt weer haar opwachting, net als de regio Navarra die er voor het eerst bij is. Nog aan te stippen : het eigen Spaanse proeftheater waar de bezoeker de klok rond proeverijen kan bijwonen.

Italië, ook al met een gloednieuwe stand, kent een bonte mix van producenten en invoerders, terwijl verschillende regio's een eigen paviljoen voor hun rekening nemen.

Terug van weggeweest is Duitsland met een trendy en loungy stand en vooral jonge producenten. Ook Luxemburg is er opnieuw bij, net als Oostenrijk, Californië, Chili, Argentinië, en zelfs de voormalige oostbloklanden als Bulgarije, Hongarije en Tsjechië.


Steeds meer professionals

Opvallend detail : ongeveer de helft van de exposanten zijn producenten die voor het eerst hun wijnen voorstellen op de Belgische markt en op zoek zijn naar een invoerder. En dat maakt Megavino ook voor de professionele bezoeker het niet te missen Internationale wijnsalon van ons land !


Nieuwigheden, naast Portugal, tref je aan op de landenpaviljoenen van Spanje (24 bodegas), Frankrijk (een 50-tal bedrijven) en Italië (met o.m. de regio's Puglia, Pisa en Umbrië) maar ook wereldwijn met voor het eerst een nationaal paviljoen van Zuid-Afrika (8 producenten). Kortom keuze genoeg voor wie op zoek is naar enkele nieuwe referenties om zijn wijngamma uit te breiden. Nog aan te stippen het Spirits paviljoen dat met tal van first releases, zoals o.m. een Belgische gin, meer dan ooit in de kijker zal staan.

Die professionals zijn uiteraard elke dag welkom maar vooral maandag 27 oktober staat in het teken van de vakbezoeker met tal van extra workshops en mini expo’s.


Bruisende randactiviteiten

Maar Megavino is zoveel meer dan louter 'maar' een wijnsalon. Niet minder dan een 80-tal proeverijen, masterclasses, demo's en workshops, zowel in onze trendy loungezalen als op de diverse landenpaviljoenen, zullen tijdens deze vierdaagse plaatsvinden en kunnen door de bezoeker gratis bijgewoond worden. Portugal, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Chili tot zelfs Bulgarije en Pisa, allemaal hebben ze hun eigen degustatietheater. Op voorhand inschrijven hoeft niet, gewoon aanmelden ter plaatse. Raadpleeg de kalender via de Megavino website.

Eén activiteit springt er zonder meer uit omdat ze zo origineel is : het 'jongeren en wijn event', georganiseerd door de Pays d’Oc wijnen op de openingsavond van Megavino. Niet minder dan 1000 jongeren zullen kunnen kennismaken met een uitgebreide selectie Pays d'Oc wijnen in een heuse loungeruimte, voorzien van trendy meubilair en verlichting, passende gerechtjes en swingend op de beats van DJ CRazy Sir G, één van de sterren op de voorbije editie van Tomorrowland !


Gloednieuwe website

Uit exit polls tijdens de voorbije editie bleek dat Megavino op een erg trouw én vooral jong publiek kan rekenen : de gemiddelde leeftijd bedroeg 38 jaar en zelfs 39% van alle bezoekers situeert zich in de leeftijdscategorie 25 -35 jaar.

Reden genoeg om een nieuwe, jong ogende en vooral erg dynamische website te creeëren met wekelijkse newsfeeds, animatiefilmpjes, foto's, alle praktische informatie over het salon, en uiteraard de links naar sociale netwerken als facebook en twitter. Hou de site in de gaten want tal van activiteiten worden dagelijks bijgewerkt !


Praktische Info :

Megavino 2014, van vrijdag 24 tot en met maandag 27/10, Paleis 1, Brussels Expo, www.megavino.be , toegang 10€, degustatieglas en beursplan inbegrepen.
Gemakkelijk te bereiken met de diensten van NMBS - METRO ' HEYSEL ' .
DE REDUCTIEBON VOOR IEDERE BEZOEKER KAN AANGEVRAAGD WORDEN . GOED voor 2X3 euro korting. . Door technische problemen kan dit niet afgedrukt worden. Je kan eveneens, in de meeste kranten dit terugvinden. Dank voor uw begrip.

PRIJSKAMP VOOR DE GRATIS KAARTENHeer Alain Bloeykens is niet alleen actief in het weekend Magazine van 'Het Nieuwsblad' op zaterdag, ook in het tijdschrift VINO MAGAZINE. Maar ook eerder schreef Alain een boek. Welk wijnland kwam aan bod? POLEN , OOSTENRIJK , SPANJE of PORTUGAL ?


Stuur uw gegevens, met NAAM EN ADES, WOONPLAATS POSTNUMMER + Tel. naar :´
carldevriese@hotmail.com + ANTWOORD

WEDSTRIJD AFGESLOTEN

Antwoord was SPANJE.
De winnaars krijgen van ons bericht .


Ons hulpje om PORTUGAL goed te leren kennen. Tip uw keuze aan.

De wijnstreken:

Vinho Verde:

De Vinho Verde is een wijnstreek in het noorden van Portugal, rond de stad Braga en eindigend in Porto. Het zuiden van de streek is langs de Rio Douro; het noorden aan de rivier Minho. De Atlantische Oceaan zorgt er voor een gematigd klimaat met overvloedige regenval. De bodem bestaat uit graniet met, aan de oppervlakte, zand en humus.

De Vinho Verde is het grootste DOC-gebied van Portugal en door de export, de meest gekende wijn, na Porto. Uit de Vinho Verde komt evenveel rode wijn als witte (Alvarinho, Loureiro, Trajadura , Avesso en Pederna).

De naam Vinho Verde verwijst NIET naar de groene schijn, die de witte wijn heeft, maar naar het feit dat de oogst vroeg in de zomer plaatsvindt en dat de wijnen jong op de markt worden gebracht. De wijnen zijn licht mousserend, bij de goedkope soorten wordt koolzuur toegevoegd. De betere krijgen het koolzuur als gevolg van de omzetting van suiker in alcohol. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en zijn zeer fris in de mond.

De witte wijnen zijn meestal assemblages, die verschillen van regio tot regio, doch zijn steeds verfrissend, vinnig en laag in alcohol (wettelijk minimum is 8%). Naast de Alvarinho worden de beste Vinho Verdes gemaakt als cépage met name Loureiro en Trajadura. Uitzondering zijn de wijnen van de Alvarinho, die minstens 11,5% alc.vol moeten hebben. De rode wijnen zijn dikwijls wrang, doch steeds droog en mousserend. Ze worden zelden uitgevoerd. Beste Alvarinho's zijn van Deu la Deu, Palacio de Brejueira en Adega de Monçao.

Douro:

Deze streek in het noordoosten van Portugal is gekend voor de productie van portwijnen. De helft van de oogst gaat daar naartoe. De andere helft wordt gebruikt voor de rode Dourowijn. Douro betekent "gouden rivier". De streek wordt onderverdeeld in drie zones:
- Baixo Corgo, 13.500 ha groot, van Barquieros tot Barrô
- Cima Corgo, 17.000 ha groot
- Douro Supérior, 8000 ha groot, tot aan de Spaanse grens.

Er zijn ongeveer 100 druivensoorten in gebruik. De meest gebruikte zijn Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Roriz en Tinta Francisca voor rood; Mavasia, Rabigato, Viosinho en Donzelinho voor wit.

Men onderscheid er twee types wijngaarden. Ten eerste deze waar de menselijke arbeid terug te vinden is: de terrassen op de steile berghellingen. Deze noemt men Antrossolos Aritico. De bodem bevat 1 à 1,3m verhakkelde rotsbrokken aan de bovenzijde. Daaronder schiste. Een tweede soort zijn de wijngaarden, waar enkel wat genivelleerd werd.

Het klimaat wordt beheerst door de bergen Marão en Montemuro, die de gaarden beschermen tegen zware regenval en winden. De winters zijn er mild, de zomers zeer heet. Regenval tot 200mm in Baixa Corgo.

De wijnen moeten min 11% alc.vol hebben. Witte wijnen moeten 9 maanden vatlagering hebben; rode 18 maanden.
De wijnhuizen heten er quinta. Sommigen produceren nu tevens eigen portwijn, welke in overeenstemming is met de wetgeving in Villa Nova de Gaia. De streek maakte tafelwijnen tot het DOC werd in 1982. Het porthuis Ferreira bracht de eerste Douro-wijn van hoge kwaliteit op de markt. Dit voorbeeld werd gevolgd door menig ander porthuis.

Dão:

Dão is een wijnregio in het binnenland van Portugal, onder de Dourovallei, aan de Rio Dão. De bodem bevat veel graniet, waarin rode wijnstokken goed gedijen. Voor de aanplant van de stokken gebruikt men dynamiet om gaten in het graniet te blazen. De meeste wijnen uit dit gebied zijn van lage kwaliteit op een paar uitzonderingen na zoals de Quinta dos Roques. Als gevolg van de slechte kwaliteit, tot voor een aantal jaren terug, verkeren veel producenten in financiële problemen en zitten met enorme voorraden. De laatste vijf jaar is men wel met een enorme inhaalslag bezig en stijgt de algehele kwaliteit met het jaar alsook de uitstraling van de flessen. Een wet stelde dat alle druiven geleverd moesten worden aan coöperatieven, de EU-wetgeving heeft dit gebod opgegeven. De jongere wijnboeren, produceren jonge fruitige, frisse en moderne wijnen, alhoewel men aanraadt minstens tien jaar kelderrust te gunnen.

Bairrada:

De Bairrada is een wijnregio tussen Dao en de zee, in de noordelijke helft van Portugal, ten noorden van Coimbra. De bodem bevat veel klei (barro), waardoor de wijnen krachtig en vol zijn. 75% van de productie is rood. De belangrijkste druivensoort is de Baga, die zich moeilijk laat vinifiëren. Bij slordigheid geeft deze een wrange wijn met bittere tannines. De witte wijnen zijn rokerig en appelachtig, van de druiven Bical, Maria Gomes en Rabo de Ovelha. De wijnen moeten minimaal 11% alc.vol hebben en 18 maanden op vat worden gelegerd.

Uit deze regio komt de Matheus Rosé. Het is een lichtzoet sprankelende wijn en perzikaroma. De invoer van Portugese wijnen in België bestaat voor 50% uit deze wijn.

Oeste:

De Oeste is de verzamelnaam voor zes IPR-streken aan de westkust van Portugal: Encosta d'Aire, Alçobaça, Obidos, Alenquer, Torres Vedras en Arruda. Deze streken zijn minder belangrijk qua kwaliteit, maar leveren een hoge kwantiteit.

Bucelas:

De Bucelas is een piepkleine DOC ten zuiden van Arruda. In de Bucelas worden alleen witte wijnen gemaakt uit de Arinto en de Esgana.

Colares:

De Colares is een piepkleine DOC aan de winderige rotsen ten westen van Lissabon. Het is een van de weinige gebieden die ontsnapt is aan de druivenluis die rond 1864 alle wijngaarden in Europa heeft vernietigd. Sedertdien worden de wijnstokken in Europa geënt op Amerikaanse onderstokken. In dit gebied wordt door mannen met grote stro hoeden gaten gegraven in het duinzand van 3-5 meter diep om de druivenstokken aan te planten in de klei grond. Door deze diepe ligging kon de druifluis zich niet nestelen op de wortel. Als gevolg van de zeer arme grond gaat de wortel extreem diep, tot wel 100 meter en meer. Hierdoor doorboort de stok zeer veel verschillende bodemsamenstellingen. Dit leidt tot mineralige en zilte wijnen, die goed kunnen rijpen. In de regel komen de wijnen (wit en rood) pas op de markt als ze een jaar of 10 oud zijn. Zowel de witte als de rode wijnen kunnen vele 10-tallen jaren ouderen. Sedert 1990 vindt weer langzaam aan nieuwe aanplant plaats. De oude stokken van meer dan 100 jaar oud verdwijnen daardoor en dit gaat ten koste van het karakter van de wijnen. Bekendste producent is Paulo da Silva met de wijnen Beira Mar (nu RibaMar), Casal d'Azenha en daarnaast uiteraard de Colaris Chitas. Het gebied behoort tegenwoordig tot de Estremadura.

Palmela:

De Palmela is een wijnregio ten oosten van Lissabon. IPR sinds 1990 en één van de nieuwe kwaliteitsstreken van het land. In de Palmela worden rode kruidige en peperige wijnen geproduceerd van de periquitadruif, ook wat rosé en tevens zoete muskaatwijnen.

Arrabida:

De Arrabida is een heuvelachtige streek rond Setúbal, waar veelbelovende rode wijnen geproduceerd worden. Hier wordt Chardonnay verbouwd. Bekend is de Cova de Ursa.


Tejo: is de nieuwe benaming voor Ribatejo en bestaat zowel als DOC en als Vinho Regional

Alentejo:

De Alentejo bestaat uit 13.000 ha wijngaarden in het zuidelijke binnenland, niet ver van de Spaanse grens, aan de rivier de Taag. Het landschap is er dor, vlak, droog en rotsachtig. Men vindt er tevens de kurkeiken, olijfbomen en tarwevelden.Bodem is veelal graniet en leem. Door het grote succes van Herdade do Esporão kwam de productie van kwaliteits wijnen op gang. Inmiddels worden de wijnen uit deze streek ook in Portugal het meest gedronken.De streek bestaat uit drie IPR-zones en vijf DOC-zones, die niet aaneensluitend zijn. De DOC-wijnen hebben veel body en zijn donkerrood. De belangrijkste druivensoorten voor rode kwaliteitswijn zijn Periquita, Aragonês (=Tinta Roriz=Tempranillo),Trincadeira, Alicante Bouschet en de Touriga Nacional. Ook Cabernet Sauvignon en Syrah wordt aangeplant. Voor witte kwaliteitswijn zijn het de Roupeiro, Perrum, Arinto en Antão Vaz. Door het warme weer in de regio,35-45 graden is normaal in de zomer, hebben de druiven vaak een gebrek aan zuren. De Arinto bekent uit de streek Bucelas wordt hier dan ook hoofdzakelijk gebruikt vanwege zijn hoge zuurgraad. Er wordt 60% rode en 40% witte wijn gemaakt. Het alcoholgehalte is minstens 11%, maar 14% is normaal. De beste wijnen van Portugal komen uit deze streek en de Douro. De beste rode wijnen uit deze streek zijn de Esporão garrafeira Private Selection, Torre do Esporão, Mouchão, Mouchão Tonel 3-4,Pera Manca,Marques de Borba reserva. Met name de Mouchão Tonel 3-4 kan worden gerekend tot de top van de wijnwereld met een exceptionele rijpingspotentieel van 40 tot soms meer dan 50 jaar.

Setubal Moscatel:

Op het schiereiland van Setúbal, onder Lissabon, worden zoete witte wijnen van de moscatel gemaakt, volgens dezelfde methode als port. Na het toevoegen van alcohol aan de most, laat men de velletjes van de druiven trekken in de most, zodat de wijn de volledige aroma’s van de druif opneemt. De wijnen rijpen 5 jaar op vat, alvoor te bottelen, sommige tot 25 jaar, waardoor een nootachtige bruine wijn ontstaat.

Carcavelos:
De wijngaarden van de Carcavelos bevinden zich tussen Lissabon en Colares, aan de kust rond Setúbal. De wijnboeren probeerden te wedijveren met de porto. Deze wijn wordt op identieke manier geproduceerd.
Onze grote Dank aan de Heer Alain Bloeykens - de ploeg MEGAVINO !

Deca oktober 2014 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese