Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het snelste/beste nieuws over wijnen van Wijnton.be

Gepost op 25/02/2015 om 14:53 door Carl in de rubriek algemeen.

Vidi Vini Vici - Er mag dan wel komkommertijd zijn in de wereld van wijn, we konden toch het één en ander verzamelen. Wij wensen U veel leesgenot.

Champagne : Er is terug feestvreugde in de regio Champagne. Met de slagzin :Il n'est champagne que de la Champagne, is nu ook een tijdelijke bescherming in Zuid-Amerika een feit. !

De bescherming liep moeilijk in de landen Brazil, Chili, China, Canada, Mongolie. Het was de gepensioneerde Jean-Luc Barbier, directeur van de CIVC, die bij de ondertekening op 1 februari 2015 erbij was voor : La protection de l'appellation Champagne avance en Amérique du Sud. Voor de komende 12 jaar is 'Champagne' beveiligd op onze planeet voor bescherming. Juridisch kan het nu niet meer dat de term 'champagne' op een etiket mag gebruikt worden. Het is niet duidelijk, maar veel geld komt hier te voorschijn om dit te regelen.

In de akte is nu duidelijk beschreven dat de 'reservatie van mousserende wijnen toebehoren aan l'appellation d'origine protégée Champagne'. Het handelsmerk kan nu pronken als de enige champagne ter wereld, in de regio Champagne (FR). (met in de akte de volledige afbakening, de dorpen, grenzen etc.. Maar wat sommigen niet weten is dat ook de minste prullaria de term niet mag gebruiken. Ook verwijzen naar smaken, geuren in tijdschriften, boeken, reklame folders is verboden. Zelfs een bloem, of gerecht met saus of wat men ook kan denken, die niet over de werkelijke fles gaat is verboden. Er bestaat zelfs een groep die alles uitpluist, waar dan ook, om onmiddellijk vonnissen te vellen. Geen schijn van kans te winnen met hun top advokaten. En ze vinden vele onrechtmatigheden. Maar dit is niet nieuw : Coca Cola bezit dit ook deze becherming net zoals automerken, tanksstations enz... Zeg dus nooit aan uw gelieve 'uw ogen blinken als champagneparels'.


Thailand heeft hulp van verschillende dieren in de wijnbouw.
Entre-deux-Mers terug in de lift :


Een keuring organiseren van goede kelders. Daar kunnen we niet tegen zijn. Wie zijn naam niet ontdekt, kan er een bijkomende inspanning voor leveren. Ontdek je deze ondergaande lijst, dan mag je een zekerheid hebben. En volgende keer zullen we bijpassen. Succes wijnbouwers !


Château Bonnet
Château Canteloudette
Château Chantelouve
Château de Beauregard Ducourt
Château de Fontenille
Château des Seigneurs de Pommyers
Château Haut Garriga
Château Haut Guillebot
Château Haut Rian
Château La Grande Métairie
Château Landereau
Château Les Arromans
Château Les Tuileries
Château Martinon
Château Moulin de Launay
Château Nardique La Gravière
Château Sainte Marie
Château Tour de Mirambeau
Château Turcaud
Château Vignol


Vin santo (It):

Vin santo of vino santo (letterlijk heilige wijn vanwege het vroeger gebruik als miswijn) is een Toscaanse dessertwijn die wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Meestal worden de druiven trebbiano en malvasia voor deze wijn gebruikt. De druiven worden op een goed geventileerde plaats onder het dak of op stromatten gedroogd. Het sap wordt geperst en met most van de vorige oogst in kleine vaatjes gedaan. Daarna laat men de wijn enkele jaren rijpen. Tegenwoordig wordt door grote wijnbedrijven ook op industriële wijze, dus niet volgens dit oude ambachtelijke procedé, vin santo geproduceerd. De ambachtelijke vin santo wordt door kenners echter hoger geapprecieerd.

De gebieden waar vin santo wordt geproduceerd worden beschermd met de aanduiding Denominazione di Origine Controllata (DOC).

Vin santo wordt in Toscane geregeld tezamen met cantuccini als dessert geserveerd.

De eigenlijke oorsprong van vin santo is echter in Griekenland te zoeken, waar deze wijn op de beschreven manier werd gemaakt van de assyrtico-druiven op het eiland Santorini. De Venetianen waren overdonderd door de aangename smaak van deze wijn en hebben dit dan overgenomen om de Italiaanse vin santo te maken.


Nieuwe wijnbar in Antwerpen
Sepideh 'Sepi' Sedaghatnia, voormalig sommelier van 't Zilte en sommelier van het jaar start einde april een eigen wijnzaak. 'Het wordt een wijnbar met een shop en een bistro', bevestigt ze. Na haar bekendheid via televisiewerk, in krantengroepen en diverse media, gaat Sepideh haar eigen wijnbistro openen. De naam is nog niet bekend, eveneens de plaats, maar dat zal bekend worden. Succes !


Bourgogne - wijnkennis

Welk is de kleinste appellation in Bourgogne? Dit is 'La Romannée met slechts 0,85 ha. Voor La Rommannée Conti noteren we 1,85 ha.

Wist U dat de gemeente 'Corton' de enige Cru rouge bezit in Cote-de-Beaune ? Zo dat weten we nu ook.

Bienvenue en Terrasses du Larzac, nouvelle AOC du Languedoc.

Er is terug een nieuwe Oorsprongsbenaming toegevoegd aan de Franse wijnbouw wetgeving.

De INAO is hiervoor uitsluitend erkend dit voor te dragen, als vertegenwoordiging van wijnbouwers en cooperaties. Het kan soms tientallen jaren duren voor alle onderzoeken worden goedgekeurd. Voor deze wijnregio is dit een geschenk uit de hemel- reeds 30 jaar te wachten op een erkenning. AOC Terrasses du lARZAC, zal men nu tegenkomen op de etiketten van de regio Lanquedoc. 5 coopératives en 60 caves of kelders van wijnbouwers kunnen dit nu melden . Het is tevens de eerste appellation rouge in de oude familie van wijnverbouwing in 'Coteaux du Languedoc'. Op 17 oktober 2014 is dit wettelijk aanvaard, en nu heden uitgevoerd. De benaming is dus : Appellation d'origine contrôlée ' Terrasses du Larzac '. Wij wensen deze regio een succes.Deca eigendomsrechten Feb. 2015

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese