Op zoek naar oude druivenrassen : NARINCE Gepost op 18/11/2014 om 01:55 door Carl in de rubriek algemeen. Is het niet de wens van alle Sommeliers alle druivenstokken te kennen ? Dan moet er echt plaats gemaakt worden bij de grijze cellen voor ongeveer 5000 stuks. We zijn al een goed stuk vooruit gegaan, zodat ons archief een bijzondere waarde bezit voor opzoekingen. De meeste druivenrassen zijn terug een hybride, een ent van een moederplant en kan zo een nieuw leven leiden. Proefcentra's zijn gespecialiseerd voor de ontwikkelingen hiervan, waarbij het soms 10 jaar duurt voor een echt half besluit. De fiches worden dan goed opgevolgd van dit nieuw ras te volgen : groeistadia, ontwikkeling, ziektes, vruchten, suiker-en zuurgehalte en oogstperiode. Ik was dit jaar terug in een proefstation in Luxemburg/Duitsland, waar dit ras die we nu bestuderen een toekomst bezit. De levensduur is eveneens belangrijk, naast zijn vruchtopbrengst, maar ook de klimaatomstandigheden. Toeval of niet, konden wij dit ras NARINCE proeven in een trio van andere druivenrassen zoals Semilion en Imir - dus plaatsen we hem in de ere galerij. Mooie naambeschrijving dus moet het lekker zijn als monocépage of een enkele druif in de fles of niet ?
De druif
Narince is een witte/roze goed gevulde druiventros en druivensoort die bloeit gedurende een groot deel van Turkije en is inheems te vinden in de noordoostelijke regio van Tokat. Het zou een hybride zijn van de gekende druivelaar TOKAI. Echter, veel telers telen Narince niet om zijn fruit, maar voor zijn bladeren - voor dolma (gevulde wijnbladeren), dat een hoofdbestanddeel van de Turkse keuken zou zijn. Zonder de fotosynthetiserende voordelen van de bladeren, kan Narince bessen niet genoeg voor kwaliteit en in de wijnproductie rijpen. Echter te warm en vraagt veel vocht nodig in zonovergoten wijnregio's.
Naast wijnbouw en voor andere doeleinden is dan de productie van wijn voor de Turkse wijncultuurlandschap, waar minder dan 5 procent van de druiven worden gebruikt voor wijn.
Er zijn echter recente aanplant in Narince geweest in de Côtes d'Avanos wijngaard in Cappadocië (Kapadokya), dat op 425 akkers of (172ha), is de tweede grootste wijngaard van Turkije. In Centraal-Anatolië, een deel van Turkije vinden we terug de wijnstok en daar wordt hij uitsluitend geteeld om wijn te maken. De verhoogde hoogte (900-950m), kalkrijke vulkanische bodem en het landklimaat resulteert in wijnen met veel karakter. Het is duidelijk wat de druivenstok wil.
Kenmerken
Narince wijnen hebben assertief citrus smaken, van grapefruit en vooral oranje-citrussmaken, net zoals peersmaken. Een iets vette textuur - niet in tegenstelling tot Viognier - versterkt zijn karakter samen met een kruiden specerijen palet. Goede zuurgraad in evenwicht gehouden door matig alcoholvorming(suikers + zuren) zorgt Narince voor een mooie wijn. Dit wanneer goed gemaakt, bezorgt voor elegantie en heeft een goede veroudering potentieel.
Sommige producenten mengen Narince met Chardonnay. Net als zijn beroemde wijnbouw neef- Narince reageert positief en op veroudering en rijping , waardoor wijnen een extra dimensie van complexiteit krijgen.
Dunne schil, edel sap met een roze kleurtintje, zodat toch een speciale persing nodig is.
Synoniemen zijn: Guezel Oglan, Kazova, Narindje.
Het gaat u goed NARINCE !
Culinair : visgerechten - aperitief - schaaldieren.
Wijnbladeren zijn zeer aromatisch en heilzaam voor culinaire gerechten ! Zelfs gedroogd hebben ze een uitstekende werking.
Deca eigendomsrecht November 2014 © - niet toegelaten voor verspreidingen. Beschermde eigendom. ©
|