Het terroir waar Chenin,Sauvignon Blanc , Cabernet Franc en Co samenleven. Gepost op 26/08/2011 om 09:12 door Carl in de rubriek algemeen. Loire , historisch de mooiste sprookjestuin van de zomerresidenties van koningen en prinsen - 1020 km klaterend door ontelbare wijnvelden ( 47175 ha ) om uit te monden in de Atlantische Oceaan.
Cultuur is er al eeuwen oud : François Rabelais, Jean de La Fontaine , Honoré de Balzac bejubelden hun eigenzinnige rivier die twaalf departementen doorkruisen - 64 A.O.C's en 10 VDQS gebieden ' Vin Fins ' bezorgen met hun houterige wijnstokken . De getuigenissen zijn er nog altijd voor de tourist : loirekastelen van Chambord , Langeais , Cheverny , Blois , Amboise , Chenonceaux , ...
Rassen
Witte gouden druivensoorten : Chenin Blanc , Sauvignon Blanc, Melon de Bourgogne, , Muscadet en Chardonnay in de minderheid , mineraliteiten goed voor 55 % sappen in de fles.
Rode wijnen : Cabernet Franc - Sauvignon , Gamay fonkelen in rode of rosé flessen voor de overige 45 %
Grollot mag dan wel bijna uitgestorven zijn, in Sancerre kan je hem nog vinden met zijn diep rode kleur.
Beroemdheden : Saumur , Bourgeuil , Chinon , Vouvray , Sancerre , Touraine , Anjou , Pouilly Fumé, Champigny , Coteaux de Layon voor edelzoete wijnen. Geniet van uitzonderlijke wijnen zoals Coulée de Serrant of Quarts de Chaume waar kwaliteit hoger ligt dan de prijs. Bonnezeaux een goede bewaarwijn.
Klimaat en terroir
Klimatologisch iets beter dan buurregio Champagne, moeilijke wijnoogsten volgen elkaar op - met daarentegen mooie , grote millesiemes. Twee specifieke gebieden doorkruisen Oceaan en mild , vochtig klimaat - ten westen continentale invloeden. Het slib van de rivier bracht eeuwenoud zand, kalk , kiezel, graniet, gneus, turf mede en het karakter in het glas.
Vingerons et Vous
De kunstwerken van meer dan 15.000 wijnbouwers die hun finesse tentoon stellen , ook hun Crémant de Loire - droge - zoete wijnen. Jonge wijnen verdienen aandacht voor witte wijnen : citrus - witte bloesems , appel , vuursteen , buxus rijpende naar meloen , noten honing.
Rode wijnen : rustiek - fruitigheid - en laat een groen paprika smaken in de mond . We kunnen maar naar een besluit komen, pittoresk proeven : Sancerre met een geitenkaasje - een hartelijke borrel van de Chasselas - Reuilly en Quincy bij gebraden vis - Muscadet ( ook sur lie ) bij mosselen en zeevruchten - een haantje in rode Chinon of Saint Nicolas de Bourgueuil. Zoete nagerechten - koekjes met de edelzoete wijn uit de Loire - appeltaartje of bladerdeeg met amandelen - wat moet een mens meer hebben ? Proeven als God in Frankrijk
En nog dit ...
A.O.C. Loire bezit nog een achterstand voor unieke wijnregio's met aanplantingen zoals Gros Plant - Saint Pouçain- Fiefs Vendéés - Haut Poitou dicht bij de kust. Mag het een droom worden - de status van herkomstbenamingen van VDP - VDQS in een status of categorie van A.C. ( Apellation Contrôlée ) eindelijk eens bezorgen . Saint Pourçoain bezit het reeds - decoraties zijn terecht - ontdek de kracht van fruitige ( met hemelse zuren) en een nadronk om te genieten. Deze wijnen van deze regio lenen zich goed voor oesters en zeevruchten .
DECA Copyright Mei 2011 |