Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

César en le petit Beurot

Gepost op 05/06/2010 om 13:41 door Carl in de rubriek algemeen.

Verwacht echter niet een wijnroman, maar een oude glorie dewelke we opvissen.

César is een oude glorie geworden als wijnstok bij de Bourguinons (Bourgondië) , en is nog een toegelaten wijnstok. Deze rode gevende wingerds , is wel een ouderdomsdeken die zijn 130 jaar vlot kan halen. Als monocépage kan hij bijzonder rustique wijnen bezorgen , grote taninnes , met echter een lage opbrengst. Nog een kleine groep wijnbouwers , koesteren hem.

Le petit Beurot, is dan eveneens nog toegelaten, en een echte item aan het worden , voor witte wijnen. In Bourgondië, Loire, Lanquedoc komt deze wingerds nog zelden voor. In Bourgondië , kan je de véél suiker gevende wittebol nog vinden in Mâcon, en Beaune . Samen met nog een ander huwelijk , is hij wel een weldoener voor zoete mondjes.

In de Elzas is de ent van Pinot Gris , een welgekomen gast bij Marcel Deiss , de echte rebel uit de Elzas, dewelke hardnekkig de biodynamische wijncultuur blijft handgaven. Nieks mis mee, maar de zorg, en het labeur hiervan zien velen niet meer zitten.

In Engelgarten (Elzas) is de Petit Beurot samen met Riesling , Muscat , Pinot Gris en het wit edel sap van de rode Pinot Noir in 2005 nog een bijzondere opvalling geweest van de Amerikaanse wijnadvokaat PARKER , goed voor 91/100 .


Welke druivensoorten nog toegelaten bij de Bourguignons ? (Bourgondië )

De stijlen :

-Pinot Noir ( goed voor 36 % van de rode wijnen)

-Chardonnay (46 % )

-Aligoté ( 6 %) beter gekend als Bourgogne Aligoté (wit) , is een uitstekende zuurdrager voor een prachtige Crémant , en niet te vergeten , voor de beste KIRR ter wereld te maken. (met cassis)

Le Gamay (11 %) en hierkomt natuurlijk Beaujolais in aanmerking , eveneens in uw flesje PASSE-TOUT-GRAINS zal je hem terugvinden.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese