Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Côte de Nuits Bourgondiê (1) de grote Cru's !

Gepost op 03/09/2009 om 17:42 door Carl in de rubriek algemeen.

Het echt eens feestelijk houden, dan kan het echt in het hart van de wijnbouw 'Bourgondië' . Wijnton.be zocht het uit, waar we de prachtige grote Cru's dorpen gingen bezoeken.

Neem alvast een zonnebril boven, een petje, de temperaturen in de zomer kunnen er zéér hoog oplopen.

Dijon, de grote handelsstad, het kuieren langs de grote binnenstad van honderden wijnwinkels, winkels vol met allerhande kleurige mostaardpotjes, restaurants, en alles wat een Bourgondiër kan wensen .

Sterke body vlezige rode wijnen, de kleine gehouden Pinot noir , wingerds, de witte Chardonnay , de overheerlijke Crémant-de-Bourgondië.

Klinkende namen van wijndorpen : Chenove, Masannay-la-Cote-Couchey , Fexin, Brochon, Gevrey-Chambertin, Morey Saint-Denis , Chambolle - Musigny, Vougot (!) wereldberoemd met het kasteel , Vosne-Romanee, Nuit-Saint-Georges, Chaux , Premaux - Pressey, Villers-La-Faye, Magny-les-Villers, Comblanchien, Corgoloin.

DIJON

Statige herenhuizen, interessante museums, prachtige tuinen en parken, het is gezellig flaneren in de hoofdstad van de Hertogen van Bourgondië. Dijon mag zich dan ook 'Ville d'Art et d' Histoire ' noemen, een label dat toegekend wordt door het Ministerie van Cultuur aan steden die zich inzetten om kunst, architectuur en historische aspekten voor een breed publiek toegangelijk te maken. De 'route des Grand Cru's is een gemarkeerde wijnroute van Dijon naar Santenay: overeen afstand van 60 klm. komt u door méér dan veertig wijndorpen.
Beslist te bezoeken:
De binnenstad van Dijon is een beschermde sektor, waar u een veeftigtal herenhuizen vanaf de straat kunt bewonderen. Het voormalig paleis van de Hertogen van Bourgondië is een imposant geheel. Vanaf de Philippe-le-Bon toren heeft u een prachtig uitzicht over de stad.

In de Musée des beaux -Arts vind u de praalgraven van de Hertogen Filips de Stoute en Jan zonder Vrees.

De Mozesput van de hand van Claus Sluter, is een schittertend voorbeeld van Bourgondische Vlaams beeldhouwwerk uit de 14-15 de eeuw.

Het streekmuseum ' Perrin de Puycousin' laat u het Bourgondië van de vorige eeuw zien. Ook het Archeologisch Museum van Bourgondië , is een bezoek waard van préhistorie tot Middeleeuwen.

Een verkoeling , in een prachtig natuurpark met zwemgelegenheid in de Lac du Kir ! Van goed gevonden gesproken.

Streekproducten vindt u in en rond dehallen van Dijon, middenin de stad, er is markt op dins-donder-vrij-en zaterdagochtend. En natuurlijk de mostaard uit Dijon, het is echt een streekproduct.

Vergeet eveneens niet 'Place Wilson' te bezoeken.

De wijnfeesten zijn er eind augustus begin september. DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese