Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Alentejo : de Portugese wijnregio die een goede groeimarge bezit !

Gepost op 14/03/2015 om 10:06 door Carl in de rubriek algemeen.

Alentejo, is een Portugese wijnregio die van Europa een gunstige steun kreeg om te groeien. Heden is deze regio een economisch belang van allerhande activiteiten. De wijnen zijn zelfs een hype aan het worden. Laten wij eens deze wijnregio doorkruisen.

Alentejo is gelegen in het zuid-centraal gedeelte van het land Portugal. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Taag (rivier) met ten noorden daarvan de regio Centro, in het oosten door Spanje, in het westen door Lissabon en de Atlantische Oceaan en in het zuiden door de Algarve.

Het is een van de vijf regio's van Portugal .Het gebied is geen bestuurlijke eenheid; de indeling heeft voornamelijk een functie in het verzamelen van statistische informatie.

Alentejo omvat vijf sub-regio's

Alentejo Central
Alentejo Litoral
Alto Alentejo
Baixo Alentejo
Lezíria do Tejo



De belangrijkste steden zijn Évora (hoofdstad), Portalegre, Beja, en Sines.

Er wonen 780.585 mensen op een oppervlakte van 26.000 km², dit is zoals Nederland (exclusief water). Het is dus dunbevolkt.

Topografisch varieert het landschap erg, met de golvende velden in het zuiden tot granieten heuvels die in het noordoosten aan Spanje grenzen. Om de waterbehoefte te dekken zijn er een aantal dammen gebouwd. De bekendste is de Alqueva-dam in de Guadianarivier, waardoor een meer van 250 km² is ontstaan.


Alentejo wordt de "broodmand" van Portugal genoemd, het is een gebied met open land met golvende velden en vruchtbare grond. Er zijn enkele steden en erg veel heel kleine dorpjes. Bij de heuvels zijn vaak marmergroeves, waar wit, grijs, zwart en roze marmer gevonden wordt.

Natuurparken

Ten oosten van Portalegre ligt het Parque Natural da Serra de São Mamede, een fascinerend natuurpark met oude middeleeuwse dorpjes die nog weinig veranderd zijn. In het zuiden bij Mértola is het Parque Natural do Vale Guadiana. Dit is merendeels onbewoond en is het tegenovergestelde van het eerste. In het westen is de kuststrook die van de haven van Sines tot Kaap van São Vicente loopt het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Ten noorden van Sines tot aan Tróia heet de kuststrook de Costa Azul.

Forten

Omdat een deel van Alentejo langs de Spaanse grenst ligt, werden daar forten gebouwd. De nazaten van de familie Bragança, die jarenlang over Portugal heerste, hebben nog steeds grote ommuurde kastelen. Zij stonden vaak op heuveltoppen, zodat met vuren signalen aan elkaar konden worden doorgegeven.

Landbouw en veeteelt

Eucalyptus bomen en witte koeien sieren het landschap. De boom bezorgde vroeger veel ergernis en is nu een economische belang. Aangezien deze boom uitheems is (hij kwam in 1830 uit Australië), wordt hij niet beschermd. Portugezen zijn trots op hun kurkeiken en oude olijfbomen, maar vinden de eucalyptus niet mooi. De bomen zijn zeer brandbaar. Hij onttrekt veel water aan zijn omgeving. Doordat hij langvezelig is kan hij goed voor de productie van papier gebruikt worden. In 1957 slaagde het bedrijf Cacia erin van het hout papierpulp te maken.

Kurkeik

De kurkeik is een beschermde boomsoort. Het oogsten van kurk geschiedt eenmaal per acht jaar. Van de bast worden kurken gemaakt. Minder bekend is dat de bast in water kan worden gekookt. Het volume neemt dan ongeveer 30% toe, de kurk wordt dan heel soepel en kan in heel dunne plakken gesneden worden. Deze plakken worden op plastic geplakt waarna er handtassen, portefeuilles en andere gebruiksvoorwerpen van gemaakt kunnen worden.

Olijfbomen

Olijven zijn er om te eten maar de meeste olijven worden gebruikt voor het maken van olijfolie. Hiervan wordt veel naar Italië geëxporteerd om daar gebotteld te worden en als Italiaanse olie verkocht te worden. De nieuwe aanplant van olijfbomen wordt zodanig gesnoeid dat er machinaal geoogst kan worden door dezelfde machines die druiven oogsten. De oudste olijfboom van Portugal is ruim 2200 jaar oud. Hij is tot monument verklaard.

Tarwe

Sinds Portugal in 1986 lid werd van de Europese Gemeenschap, is er veel veranderd. De prijs van tarwe zakte en veel Portugese boeren gingen over op druiven, waardoor de druivenmarkt verzadigde. Ongeveer 80% van de druivenoogst werd in 2012 verkocht.
De grenzen gingen open, waarna veel Nederlandse boeren er een bedrijf begonnen. Er zijn grote bedrijven opgericht voor melkvee en landbouw.

Druiven

De wijnbouw in Portugal heeft geprofiteerd van de EU. De wijn uit Alentejo heeft een D.O.C. statuut.



Langs de weg van Madrid naar Lissabon ziet men alleen wat schapen en effen witte, zwarte en vooral bruine koeien lopen. De Nederlandse veebedrijven hebben Friese koeien maar die bevinden zich vooral ten noorden en ten zuiden van Évora.

Wijnbouw

De oppervlakte van wijnstokken zijn ongeveer 11.371 ha en dit onder de oorsprongsbenaming DOC. De rest is Vinho Regional of een landwijn bezorgen deze wijnregio een totaal van 21.970 ha. De productie is 394.053 hl voor de DOC status , de rest landwijn met samen een totale productie 892447hl.

Vooral lokale druivenrassen die het klimaat goed verdragen

Rode wijnstokken : Alfrocheiro, Alicante Bouschet, Aragonez, Cabernet Sauvignon, Castelão, Syrah, Touriga Nacional, Trincadeira

Witte wijnstokken : Arinto, Roupeiro


Topjaren in Alentejo

De beste oogstjaren waren 2005, 06, 07, 08, 09 met rijke rode wijnen. Ook voor de witte wijnen is een uitstekende evolutie merkbaar. 2010, 11 en 12, waren dan iets minder, een opvolging is aangewezen.

Onze aanraders top handelaars


Segredos de Portugal
Martinusstraat 25
9230 Massemen (WETTEREN)

AMOR VINI
Nieuwelaan 90
Meise (BRUSSEL)

La Buena Vida (MOL)

(zie AGENDA de proeverijen)



DECA MAART 2015 eigendomsrechten ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese