Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Internationale wijntaal spreken en lezen : een handige (mini) curcus

Gepost op 02/02/2013 om 22:08 door Carl in de rubriek algemeen.

In deze rubriek willen we vooral woordenschatten uitleggen, die in verschillende talen worden gebruikt. Vooral voor onze jonge - meerderjarige 'starters' in wijnkunde steken we een handje toe. Zowel in de Franse, Italiaanse, Spaanse, Duitse, Portugese oenologie bestaan ze. Ook Oostenrijk en Zuid-Afrika hebben ze een eigen woordenschat. We zullen het niet saai opmaken. Vonden wr in de kleinste wijnbijbel van Platter: the verry sexy shiraz - dan bedoeld hij een (ent) mutatie van de Syrah (druivenstok) met karakters zoals : sweet spicy black fruit, with fijnbos (jawel in het Zuid -Afrikaanse taal) , pepper and vanilla. Deze blind-date (!) kan men vinden in de 'FANCY RANGE' in Cloof Wine Estate. Wedden dat de verry vivacious 'viognier' (witte druivenstok) er snel zal bijzijn . Deze laatste druivenstok is te vinden niet ver van de 'Darling Range '.

Engelse taal

Acid of Acidity : zuurgraad bij het proeven van de wijn - moet evenwichtig zijn samen met de fruitigheid. Te weinig zuren zal de bewaarkracht beperken. Te veel zuren is een te vroeg geoogste verzameling (uitzondering voor schuimers) is een mindergoede fles, kan soms nooit meer fruitigheid overtreffen. Voor de uitdrukking en meting gebruikt men de term 'Ph' onder de cijfer 7 . 3,1-3,4 is aanvaardbaar.

Barrels : engels voor de Fran term 'barrique' of het Portugese 'Pipa' is lageren of rijpen van wijnen in houten tonnen.

Blend(s) : druivzenras(sen)

Charmat : gebruikt men ook in de Franse taal, een méthode om een 'sprakling' wine (schuimer) te maken in een gesloten tank, met toegevoegd kunstmatige gasdruk. Men mag dus nooit de term : methode champenoise (Champagne) of traditionelle gebruiken. Veel Italiaanse schuimers komen hier in aanmerking hiervoor .
Disgorgement : bijna hetzelfde als in de Franse taal of dégorgement voor het verwijderen (ontkelen) van een gistprop voor het maken van een schuimer. Men gebruikt hiervoor een ijs-of pekelbad waarbij de prop eruitvliegt door de koude temperatuur en alle onzuiverheden.

Garage wine: kleine hoeveelheden wijnen,die gemaakt worden in een kleine ruimte.

Grapes : druiven

Racking: het overpompen van de wijn van de ene naar de andere tank. Een werkzaamheid om meer zuurstofin de gisting te krijgen of te bekomen. Zowel kleur, geuren en smaken kunnen dit beinvloeden.

Parker: de meest bekende Amerikaanse wijnspecialist met zijn 100- puntenstencel. Noemt zich wijnadvokaat. Volgt vooral de duurste wijnen in Bordeaux en Bourgogne. Niet iedereen is het eens met zijn stellingen en puntenverdeling. Hoge cijfers hebben een commerciële waarde.. Zijn nieuwsbrieven en werken zijn vrij duur. Bezit zowel miljoenen fans en duizenden vijanden. Zijn correktheid is moeilijk in te schatten of te achterhalen. Persoonlijk nemen we een twijfel-houding aan en zelden een vermelding van een prijs . Bij sommige wereldkastelen is hij streng, met jaarlijkse puntenverlies en dan kan gevoelige ruzie's ontstaan, waarbij hij niet meer het kasteel mag betreden. Wij maken geen wijnen voor Parker , maar voor onze cliënten zeggen dan de eigenaars. Soms heeft hij gelijk van een mindere oogstjaar !

Wood-fermented : gistingen op hout


Tot volgend ....

Februari 2013 - copyricht DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese