Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het kort geknipt nieuws van wijnen & stokken in de wereld !

Gepost op 24/11/2012 om 22:29 door Carl in de rubriek algemeen.

*Falanghina is een druivenstok van Zuid-oost Italië met als terroir 'MOLISE' - deze druivenstok is een eerste ontdekking geweest in de 5 de eeuw voor Christus.

*De Luxemburgse Cave Bernard Massard blaast dit jaar 91 kaarsjes uit. De flessen zijn zeer populair bij de Belgen.

*Oostenrijk was gastland op MEGAVINO- heb je ze leren proeven ? Zierfander, Rotgipfer, Neuburger, Morrion, Grauburgunder, Saint Laurent ,Zweigelt , Blaufänkisch, Pinot Noir, Grüner Veltliner - maar ook de Rode (witte ras) Veltliner ontdekt ? Deze laatste is een witte druif.

*Champagne Mailly is een van de grootste coöperaties van de 17 Champagnehuizen die zeer zeldmaam zijn druiven gaat halen uit de Grand-Cru wijngaarden.

Italië heeft een zeer goede oogst 2011 binnen voor de rassen Barbera en Nebbiolo - zelf Toscane is in grote vreugde. Montepulciano - Montalcino zullen een sublieme wijn afleveren.

*Delhaize groep heeft een nieuwe parel , die wij gul konden proeven. Niet alleen was het te doen voor de gouden zegel 2012 Concours Mondial Bruxelles , maar wel voor zijn lage kostprijs - onder de vijf euro ! Noteer en proef deze fantast : Senorio de Arriezu Joven 2011 'RIOJA'. Zijn status ? Denominacion of Origen Calificada - wie zou daar niet trots op zijn ? Alcoholgehalte kan een hindernis zijn : 13,5 % Druivenrassen Tempranillo en Garnacha . Culinair met pasta, pizza , rood vlees en kazen.

*Portugal heeft zijn rassen zoals Gouveio - Roupeiro - Rabigato , Cercial en vooral in de Douro vallei.

*Cortis is een veredeld ras , die het goed doet in onze Vlaamse wijngaarden.


*Passetoutgrains Rouge maakt men met 2/3 Gamay en 1/3 Pinot Noir

*De persgroepen verkopen steeds meer wijncollies met hun on-lineshop. Het Nieuwsblad bezit het Champagnemerk Champagne Forget-Brimonts extra Brut (!!) De kostprijs zou tussen de 25 euro liggen.

*De nieuwe grootste wijnbijbel ter wereld : Franse Guide Hachtte 2013 is reeds verkrijgbaarin iedere boekwinkel. Hij bevat 36.000 beschreven wijnen en 6500 producteurs. Het is ook de groots verkoopsgids ter wereld.

*Prins Filip (zoon van onze huidige koning) is bevriend met een steenrijke wijnboer uit Tosmanië. Bij de handelsmissie in november in Australië , liet Prins Filip de zakenlui achter zich om een privébezoek bij Paul De Moor. In het paradijseiland 240 km ten Z-O van Australische vasteiland, verblijft de topman van de Antwerpse familie Kregliner. Hij bezit het wijnlandgoed Pipers Brook Vineyard met de kwaliteiten: Ninth Island - Pipers Brook en een schuimer Kreglinger. Delhaize-groep zou geïnterseerd zijn. De Royals moeten ook nog aan (gratis) eindejaarshopping denken!

*Belgische begroting treft nu ook alle wijnliefhebbers! De regering heeft beslist om een bijkomende accijnsverhoging te leggen op een fles wijn. Dat is nieuw ! En wat zoet smaakt .....De verhoging zou 4 eurocent bedragen per fles wijn, en 64 miljoen euro opbrengen. Wie wekelijks een fles wijn drinkt of aankoopt en eventueel enkele extra's voor de feestdagen zou gemiddeld 25 euro meer moeten betalen aan TAX ! Wijnhandelaars reageerden al met die administratie maatregelen en kondigen al extra verlaag-maatregelen aan . Wij vervolgen...


*De rivier 'De lotte' bezorgt de wijnstokken van Cahors de donkerste wijnen ter wereld. 'Black wines' naar de volksmond genoemd. Het 'Sud Quest' van Frankrijk is dan ook het terroir van Malbec o.a

*Eens iets anders: een aperitief met hapjes zoals sardines, ansjovis, olijven - we bezorgen een fijn visfestijn met SAUMUR BRUT - een Loire idee die veel plezier zal opleveren. Succes !

*Nog een idee voor een voorgerecht : Rundscarpaccio met ruccola (salade) en parmenzaamschilfers. Hier zit een goede Chileen in van Maipo Valley.

*In Umbrië kan je een monocépage vinden met het ras SAGRATINO- een rode laarswijn uit DOCG Montefalco. Te vinden bij Delhaize-group. Wat mag je verwachten? Een zonovergoten wijn met diepe kleuren, parfums van een herfstbos en zwart fruit met kruidigheden - maakt grote alcoholgehalte, maar dat zal de grilliefhebbers een zorg wezen. Niet goedkoop, maar vertroetel hem als een feestwijn!

*Arinto is een wit PORTUGEES druivenras met een goede gelijkenis op Sauvignon Blanc.

*De Europese wetgeving ligt niet stil , zo moeten we voor de oogst 2011 : AOP Coteaux Bourguignons erkennen die zowel Beaujolais en Bourgogne samenbrengen.

*89 % van de 120.000 ha BORDEAUX wijnbouwgebied bestaat uit rode wijnen. De Barbanne stroomt er voor een goede afwatering in de satelietgemeenten van Saint-Emilion.

*Vin de Pay's D'Oc in Frankrijk is bijna een verdwenen term. Vanaf 1 augustus 2009 is het vervangen door Indication Géographique Protégée - deze landwijnen zijn veel te vinden langs de Middelandse zee.

Tot volgend


November 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese