Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

AOP Luxemburg - klein van wijnland - groots met hun wijnen.

Gepost op 28/07/2016 om 22:35 door Carl in de rubriek algemeen.

Al eeuwenoud zijn ze aan de Luxemburgse 'Moselle' bezig met wijnen te verbouwen. Verschillende millésieme jaren volgen zich op, zoals 2015 - die duidelijk kwaliteit opleveren die groots mogen genoemd worden. De Luxemburgse staat, heeft al eerder grote maatregelen getroffen voor een ernstige controle hiervan. Net zoals het streng gecontroleerde Oostenrijk, paseren alle status wijnen via een labo in Ehnen, waar stalen bij een goedkeuring met een klein bijgevoegd certificaat & goedkeuringszegel worden voorzien. AOP MOSELLE LUXEMBURGEOISE CONTROLEE PAR ETAT. Maar de echtheid van regio's krijgen nog een extraatje met de vermelding 'Cotes de .......' dit maakt het nog boeiender om de kwaliteit te proeven.

Cantons zoals Grevenmacher, Remich bezitten twee types met verschillende types 'roches calcaires de Grevenmacher - marnes keupériennes canton de Remich.' Een lokale overeenkomst is dan ook gesloten om uitsluitend met de hand te plukken en de rendement laag te houden. De rest gaat naar Vins de terroir, die dezelfde kwaliteit inhouden.

Een groot gamma van druivenrassen

Een Luxemburger is trouw aan zijn dagelijkse vocht, die vooral culinair Rivaner, met 315 ha of 25% van de productie inhouden. Auxerrois met 180 ha of 14 %, net zoals Pinot Blanc 153 ha en 12% en Elbling met 7% en 89ha. Auxerrois mag als een absolute topper genoemd worden in de aspergetijd. Gespecialiseerde wijnbouwers zijn er van wereldklasse.

Van de hogere klasse behoren de gevinifieerde Chardonnay, Riesling, Pinot Gris en voor de zoete stijlen Gewurztraminer. Rode wijnen vormen de minderheid in Luxemburg met Pinot Noir op 112 ha en maken slechts 9 % uit. Caves Saint Martin, maken er een grote eer van zelfs in nobele kleurloze wit sap te venifieren. Divers zijn 11 ha voorzien voor andere rassen die vooral rode Oostenrijks wijnen inhouden zoals Sankt Laurent.


Crémant de Luxemburg : een echt juweel voor mousserende wijnen.Un vin mousseaux est un vin de trés grande qualité, dit is hun handelsmerk. Bijna 340 bedrijven maken er een erezaak van. Spijtig is geen reglementering hiervan voorzien, voor de perfecte assemblage. Voor de Riesling liefhebbers of andere rassen is er dus keuze genoeg. Dit hebben ze echt laten liggen, net zoals de benaming Crémants die in Luxemburg is geboren en nooit een patent op genomen geweest. Hul genieten de Frnsen van dit wereldmerk contra Champagnes.

Rosé is in de minderheid.

Slechts 10% rode wijnen en rosé, dit is voor een verfrissende culinair land te weinig. Inderdaad, toen we verschillende keren een rosé de patron bestelden of de wijnkaart nakeken, waren slechts Franse rosé slechts te verkrijgen.

Wat mag je verwachten van de Luxemburgse kleine rassen ?

Zekerlijk in warm klimaatsomstandigheden zijn ze een welkomer als de beste citruswijnen. Vooral vegetaal, vanille, rode en groene kruisbes, eucalyptes tot zelf grillige kruidentuiltje of tea. Riesling, Pinot Gris doen het duidelijk beter, en haal er maal de beste vissoorten, koude visschotels of finesse erbij.

FOTO'S EIGENDOMSRECHT WIJNTON.BE en Carl DEVRIESE


DECA JULI '16

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese