Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Zoektocht naar vulkanische wijnen

Gepost op 21/09/2010 om 08:40 door Carl in de rubriek algemeen.

Madeira, daar gaan we naar toe. Het prachtig bloemrijke vulkanisch eiland in de Atlantische Oceaan.

Wie Madeira zegt, moet ook iets van culinaire sausjes kennen : een rundstong met rode saus, champignons , en een scheut van de wijnen aldaar. De saus zal alles overtreffen.

De beste mirakelwijnen , die minstens zoveel kosten als een Bordeaux cru classé , met het voordeel s'werelds langstlevende wijn te bezitten. Onverwoestbaar met hoge alcoholgehalte en natuurlijke zuren , bijna gestoofd in het productieproces.

Houten fust, zolderbanken of een rijping in een lodge ( bvb in Funchal) , het openen van die wijnen, heropenen of maandenlang in een karaf , kwaliteiten gaan niet achteruit. Hoe komt dit eigenlijk ?

Het antwoord is niet moeilijk de raden , de extreme hitte , en de aangepaste druivenstokken. De kleuren van de rode wijnen zullen wel echter diepe karamel bevatten. De heilzaammakers zijn Tinta Negra Mole, Malvasia, Sercial, Bual/Boal en Verdelho.
Voor een aperitief stellen we de droogste wijn voor op basis van Sercial, iets zoeter is dan de 'DRY' versie.


Bual/Boal wijnen zijn de meest rijke en donkere , zoet met een groot bewaarpotentieel - Verdelho en Sercial kunnen jonger geproefd worden.

Malmsey is de zoetste, donkerste , uitstekend voor en na een maaltijd.

Verdelho mag dan wel de lichtste van de soort zijn, heerlijkheid , pittigheid en bijzonder de nootachtige toets , is hier waar te nemen.


DECA © AUGUSTUS 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese