kazen & wijnen Gepost op 12/02/2010 om 15:50 door Carl in de rubriek algemeen. Altijd prettig , een kaasbord onder vrienden, met een prachtige variatie van kazen. Ook de aangepaste wijnen , zullen het smullen bevorderen.
Met deze steekkaart geven we alvast een hint te helpen .
Combineer een kaas met een wijn uit dezelfde streek afkomstig, dit is dikwijls een goede combinatie. Over het algemeen combineren witte wijnen beter met romige kazen, en rode met harde kazen. Halfzoete wijnen bvb Vouvray , ... zijn dikwijls de ideale begeleider voor een gemengde kaasschotel. Blauwe kazen smaken erg naar zout en hebben behoefte aan zoete wijn (wit of rood) , om het zout te counteren.
Jonge Gouda : jonge fruitige rode Bordeaux bvb Mayne, Sansac
Jong belegen, en belegen Gouda : een meer pittige rode Bordeaux Saint-Emilion
Chaumes : vollere rode wijn uit de Rhône of Lanquedoc , ook Corbières
Chimay, Passendale ...: fruitige rode wijn met zachte tannine : bvb Beaujolais-Villages
Blauwe kazen/ zachte blauwe kaas (Gorgonzola) : een gewurztraminer Alsace of een Côte-de-Bergerac doux
*een pittige blauwe kaas bvb Roquefort zou een Sauternes er wel bij varen.
Brie : een delicate rode wijn : bvb Bourgogne , richting Côte-de-Nuits , of een stevige witte wijn : Viré-Clessé Bourgogne blanc
Camembert : een houtgerijpte witte wijn (Chardonnay ) en niet alleen Frankrijk, kijk echt eens rond. Ook een Saint-Emilion (rood) , zal wonderen doen.
Cheddar : een niet te uitgesproken Porto (rood)
Geitenkaas: indien vers sappig , een sauvignon de Touraine
met honing: een witte Graves (Fr)
pittige droge geitenkaas: Pouilly-Fumé
Emmertaler: witte wijnen met niet al te veel zuren : Saumur
Chimay : een Saint-Emilion
Feta: een Griekse wijn bvb Halkidiki wit
Gruyère: een ronde krachtige rode wijn : bvb met merlot-Grenache
Munster : Gewurztraminer.
Parmigiano : Saint-Emilion wijnen
Een keizelijke flessenkeuze ? Sancerre (wit) of een Pommard
Laat het echt smaken ! |