Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Spaanse druivenrassen (1) witte wijnen : een geheugensteuntje

Gepost op 15/06/2013 om 22:38 door Carl in de rubriek algemeen.

Ieder druivenras heeft speciale kenmerken , met ondergaande lijst kunnen we een idee bezorgen wat ze echt in hun bes dragen.


* Viura : ook genoemd als Macabeu - vooral noordelijk te vinden , is een van de belangrijkste wijndruiven in Spanje.

*Marina Rion : wit druivenras die veel zuren bezorgt (aciditeit) , maar ook frisse aroma's , naar de gelijkenis van Riesling.

*Macabeu : veel te vinden in Cava's - merkwaardig dat ze jong beter geschikt zijn hiervoor. Rond de leeftijd van 30-40 jaar bezorgen ze nog betere aroma's en zijn ze geschikt voor stille witte wijnen . De stok kan gemakkelijk 100 jaar worden.

*Parellada : eveneens een Cava-ras is een zeer goede resistente druivelaar tegen ziektes - zijn ouderdom is echter kort (30-40 JAAR) en moet dus regelmatig vernieuwd worden , lage aciditeit en laag alcoholbrengende stok. Brengt vooral lichtheid en finesse bij.

*Xarel.lo : de derde ras voor een Cava is een grote minerale snoeper die veel fruitexpressie's bezorgt en goed kan verouderen.

*Verdejo : populaire witte druif in Spanje , vooral in Rueda te vinden , aromatische bloemen en frisse wijnen.

*Palomino: neutrale druif , vooral voor Sherry gebruikt

*Albarino : bekendste druif uit Galicia , bezorgt veel mineraliteiten en frisse wijnen


Perdro Ximenez: een belangrijke zoete wijnstok uit de regio Montilla - Moriles en de stad Cordoba

Top assemblages witte wijnen :Xarel.lo - Garnatza Blanca en Macabeu . Indien de vinificatietechnieken er zijn , samen met de mediterrane weersomstandigheden zullen deze mengelingen topwijnen bezorgen. Gewoonlijk krijgen ze een houtlagering - de kruidigheden zullen een normale vaststelling zijn.

Restzoete wijnen : Spanje bezit ook een goede reputatie met MOSCATEL ( Jerez en Malaga) - eveneens de Garnatxa Blanca alsook de rode komen in aanmerking.De chocoladekleurige ras : Pedro Ximenez uit Montilla-Moriles is eveneens een buitenbeentje. We kunnen zeggen dat zowel ieder Spaanse regio zijn eigen zoete wijnen bezit .


Met dank aan Buena Vida - de referentie voor wijnen uit Spanje

Juni Deca copyricht eigendommen


Meer nieuws hierover binnenkort ....!
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese