Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Michele Giorgio (It) en zijn 'biologica' wijnbouw

Gepost op 26/10/2013 om 15:44 door Carl in de rubriek algemeen.

Je bent nog jong en bezit een droom .....om als wijnbouwer een biologisch 'Azienda Agricola biologica' te gaan uitbaten. Dit was in het jaar 2000 de droom van de familie Michele Giorgio uit Sienna (Italië). We zijn nu een tijdje verder , en het is al een succes - voegt hij er aan toe 'mijn wijnen zijn 'AMOR DIVINO' ! Biologische landbouwproducten en zelfs olijfolie en Grappa distileren ze van de zuiverste vorm! We proefden, en hadden een gesprek (vertaling van het Italiaans in het Frans).


Jong gestart

We lieten de jonge wijnbouwer aan het woord : 'goede 13 jaar geleden begonnen met een uitgesproken passie voor de aarde en de producten die ze oplevert. Dit vinden we terug op de zuiderlijke heuvels van Sienna, op 2 km van het historisch centrum.' 'Ook mijn seizoensproducten in open veld is uitsluitend bio.' 'We bezitten een volledige opvolging volgens de voorschriften gecontroleerd door ICEA TOSCANE en Garanzia AIAB en hun lastenboek. 'Naast wijnbouw kunnen wij dit aan , om de tussenpauzes te realiseren. Een jaar rond hebben we veel werk aan de winkel, het lust ons, maar vakantieplannen en dergelijke zijn niet aan ons vertrouwd. Wij zitten zelf volledig in de natuur- onnatuurlijke dingen komen hier niet voor ' !
De druivenrassen en olijfrassen

Sangiovese , Ciliegiolo, Merlot, Malvasasia del Chianti en Tribiano - naast Chardonnay , Pinot Blanc zijn onze druivenrassen. We gebruiken ze in assemblages . We hebben gemengde versnipperde perselen die we zo goed kunnen onderhouden.

Onze olijfolie die we verkopen onder de naam Olio Extra Vergine di Oliva , is van het zuiverste ras van de olijven: Frantoio , Leccino, Moraiolo en Pendolino - ze worden koud geperst en hieruit wint men een olie van uitzonderlijke kwaliteit , organisch en voedzaam. Gebotteld zonder filtering.


Grappa

We zorgen voor een elegantie en een natuurlijke aanvulling van ons gamma wijnen en het proeven is duidelijk : aromatisch , zuivere sensatie , robuuste en elegante structuur en dat smaakt tot meer ....(glimlacht) .Mooi is alvast de etiketten en dat vinden we ook terug op alle flessen, kunstwerkjes.

Chianti DOCG

Druiven: Sangiovese 90 % , Ciliegiolo en Merlot 10 %

Wijn gemaakt van met de hand geplukte druiven , geselecteerd met de beste trossen. Fermentatie in inox kuipen gedurende 15-20 dagen met spontane gisting.12 maanden lagering in Franse en Amùerikaanse eikenhouten vaten, daarna nog 3 maanden lagering op fles.

Proefnota: zeer mooie structuur, intens robijnrood met paarse tinten , zachte smaak van zwarte bessen en bosvruchten , lichte kruidigheid, fijne tannine en lange afdronk !


Chianti DOCG Riserva

Druiven: Sangiovese 100 %

Handgeplukt en geselecteerd. Gefermenteerd in inox kuipen gedurende 20 dagen met spontane gisting. 24 maanden lagering in Franse eikenhouten vaten , daarna nog 6 maanden lagering op fles.

Proefnota: we vonden dit een betere voorstelling vooral voor zijn kleuren: rasecht Italiaans zwart-paarsrood , een geurende palet van zwarte bessen, rood fruit , houterig , humus,aarde en lichtkruidig. In de mond een volle structuur fruit, zwarte bessen, frambozen, kreupelhout , krokante tannine,mooie afdronk.

Vin Santo del Chianti DOC

Druivenrassen : Malvasia del Chianti 50 % Trebiano Toscano 50 %

Eveneens met de hand geplukt en geselecteerd met de beste trossen. Deze rusten tot December op een natuurlijk bed van stro. Een zachte persing en drie jaar fermentatie in houten vaten. (gelijkenis op Vin de Paille uit de Jura) .
Toscana Rosato IGT

Druivenrassen : Sangiovese, Ciliegiolo en Merlot 20 %

Handplukking en gedurende 6 tot 8 uur contact met de schil , daarna persing en 15 dagen fermentatie met spontane gisting in inox kuipen . Lagering van 2 maanden in Amerikaanse eikenhouten vaten.

Toscana Bianco IGT

Druiven : Chardonnay 30 % , Pinot Blanc 30 % ? Sauvignon Blanc 40 %

Vinificatie van handgeplukte druiven in inox vaten gedurende 15 dagen , spontane gisting , 1 maand lagering in Franse eiekenhouten vaten.


Toscana Rosso IGT

Druiven: Sangiovese 70 % , Merlot en Cilegiolo 30 %

Handgeplukt en vinificatie ininox kuipen gedurende 15 dagen , spontane gisting en lagering in Amerikaanse houten eiken vaten.


Deca okt 2013 ©

Michele Giorgio
Strada di Certosa 131/A
5300 Sienna (Si ) ItaliaAfdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese