Een bijzonder culinair kaas- & wijn dessert ! Gepost op 07/03/2010 om 12:05 door Carl in de rubriek algemeen. Aan tafel ! Voor een kaas- dessert, met wijnen die alle verwachtingen zullen bezorgen, om lang na te praten.
Ingrediënten : een smeurig stukje A.O.C.- keurmerkkaas 'Crottin de Chavignol' - een Frans geitenkaasje uit de vallei van de Loire. (departement Cher -Loiret en Nièvre) . Kan natuurlijk ook met 'reblochon - Saint Aubin - Roquefort -brie de meaux - Camenbert . We nemen uitdrukkelijk de Crottin, omdat dit geitenkaasje , rechtstreeks contacten heeft met het terroir.
* En natuurlijk fles(sen) - prachtige A.C. Sancerre uit Chavignol .
Het geitenkaasje wordt bij het melken in kortstondige tijd ,met een licht stremsel warm aangezuurd in 24-48 uur. De wrongel wordt uit de wei gehaald en uitgelekt in een doek.
Na de vorm wordt het kaasje gezouten en gedroogd , met een rijping van 10 dagen tot een maand. Vorm is cilindrisch van 5 cm. , hoogte 5 cm rauwe niet gepasturiseerde geitenmelk.
Het kostje is schimmelachtig , 45 % vettig , aroma's van noten, eveneens als ' BLEU' verkrijgbaar, met hout en champignons smaken.
De grote wijnen uit Sancerre
Sommige wijngaarden bezitten nog steenoude ommuurde afbakeningen , zoals 'Clos les Comtesses ' , gelegen op een steile helling van de Monts Damnés. Waarom niet deze topper met 100 % sauvignon blanc. Wijnbouwer is Paul Thomas.
Een goede oogstjaar 2006-2006-2007- eerder jong 2008 zal je voor deze laatste botteling ,een bleekgouden kleur ontdekken, met een briljanten spiegel.
Boeket met groene appel, kruisbessen, buxus , exotisch fruit (luchee) en mineralen. Vettigheid droge ronde smaak en een prima volle smaakafdronk .
Wij wensen jullie een gigantisch smaakgenot.
Te koop o.a. in supermarkten Colruyt mits internet- bestelling ( prijs rond 10 euro) .
-Eveneens topaanrader Sancerre Henry Natter ( Delhaize group) (9,12 euro).
-Les Champs Plots Carrefour (8,99 euro).
Met dank aan de kaasplank 9150 Kruibeke |
DECA Maart 2010
|