Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Zoete wijnen : Banuyls - PRETTIG PAASFEEST !

Gepost op 04/04/2012 om 18:46 door Carl in de rubriek algemeen.

Wij wensen onze leden, surfers, vanwege de ganse ploeg een Prettig Paasfeest. We hebben terug iets klaar gemaakt , wij wensen jullie sappig leesgenot !


Zoetigheden en chocoladewijnen

De Provence bezit, de meest eigenaardige wijnverbouwing met kleine A.C. , eveneens met een erkenning Grand Cru voor zoete wijnen : Banuyls bvb. We hebben het hier over ' Les vins doux naturels' . De hoofdspelers van de druivenstokken zijn hoofdzakelijk Mouvédre met Grenache en Cinsault - een kleine witte minderheid is er te vinden van stokken zoals : Clairette, Ugni Blanc , Sauvignon , Macabeu of Malvoisie. Banuyls behoort tot de wereldklasse rode zoete wijnen.
Terroir

Op slechts 1160 ha met een productie van 28500 hl (90 % rood) zitten we op het terroir van Méditerrannée en de Pyréneeën, met kleine gemeenten zoals Collioure, Port-Vendres, Banuyls-sur-Mer en Cerbéres. Met uitstekende heuvels, terrassen die de bijzondere substraat bevatten van keien , rotsen, kalk met een microklmimaat, waar zware buien niet vreemd zijn - bezit men 'GOUD' om wijnen te verbouwen. De rendementen zijn hier zeer laag , tot slechts 20 hl/ha en dit is zeer weinig. Maak zelf de rekening : klein wijnbouwgebied ' EXCEPTIONEL ' , klein rendement = peperduur om aan te kopen, zeg maar 15-46 euro voor een klein flesje. Het is dan ook een verfijning dat alles handmatig zal gebeuren. Flessen van oude druivenstokken ( vieille vigne ) hebben natuurlijk, nog een grotere invloed op kwaliteit , rijping en bewaring ( soms tot 30 maanden ) .

Wat mag je verwachten van rode zoete wijnen van Banuyls?

Kleuren zijn meestal ' rubis en acajou ' - geuren van een bouquet van gestoofd fruit , amandelen, koffie , port , eau-de-vie , pruimen , ook tabak , vijgen - appelsien schillen en zekerlijk chocolade .Culinair : dessert chocoladetaart ( met koffie en sigaar ? ) , foie gras , canard met kersen of vijgen, kazen met peterselie.

* Ook Bandol komt hier in aanmerking , gelegen in de Provence, Bouche - du Rhône , met een oppervlakte van 1690 ha en 58225 hl waarvan 95 % rood en rosé.

Aangevolen domeinen :

Dom De Souviou
Château de la Noublesse
Dom du Cagueloup
Chateau d' AzurDECA April 2012 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese