Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Nog meer ' APOTHEKERIJ ' op een wijnfles !

Gepost op 21/01/2012 om 15:02 door Carl in de rubriek algemeen.

Een wijnfles begint stilaan een siroopfles van de pillendraaier te gelijken- allerhande symbolen, waarschuwingen komen op het etiket (verplichtend) van een wijnfles. De symbolen volgen elkaar op, straks ook algebra formules zoals op een limo-of colafles? Moet ook de voedingswaarde per 100 ml voor energie, eiwitten, koolhydraten en vetten toegevoegd worden en al dan niet het zout-zuur-suikergehalte ? Europa beslist ......


De eerste primeurflessen oogst 2010 komen eraan , met de nieuwe waarschuwingen op het etiket : Limiet Alcohol ( in het frans-engels vertaald) - een groot symbool met een wijnglas met de toegelaten alcohol voor de autobestuurder straks strafbaar dit te overschrijden. (10 cl)

We veronderstellen voor een culinair gezinsgebruik thuis voor het middag- of
avondmaal dit helemaal niet van tel is, indien men niet gaat overdrijven.
En toch ...een verwittigd man is er twee waard !Zwangerschap (symbool) : Medisch kan het gebruik van té veel alcohol voor een zwangere vrouw en de foëtus geen stralende geboorte voorspellen met goede rezultaten - dagelijks te veel alcohol te verbruiken, laten we het daarmee eens zijn.

Van de organisators 'Megavino ' of Foires-du-vins ontvingen we nog nieuws van snelle geboortes, bij een proeverij van honderden mogelijkse standjes en zwangere vrouwen, die een éénvoudige keuze raadplegen. Is het ook niet toegelaten , een flinke babyborrel bij de geboorte van een flinke boy of girl ?


Recubelsymbool : flessen in waarborg -statiegeld of niet - het symbool van uw supermarkt of wijnhandelaar kan je bijna altijd terugvinden. Recycleren een goede zaak.Bevat sulfiet ( verplichte vermelding)
is wereldwijd een verplichting - en toch is er verwarring- het is geen gif - maar een ontsmettingsmiddel , helemaal niet te vergelijken met cocaïne, coffïene of kinine , maar wel een vermelding voor gevoelige gebruikers. De zekerheid van al zou sulfiet giftig zijn , is nog niet bewezen. Sulfiet is tevens een bewaringsmiddel en tevens werkzaam om gistingen stop te zetten. En wat met bio - natuurlijke wijnen ? Laat dit een leugentje voor bestwil zijn, dit niet te vermelden , de kleinschaligheid van gebruik is te miniem te vermelden. Wijnen zonder sulfiet hebben een snelle verbruik nodig - het stopzetten van gisten, en welke middelen gebruikt men dan wel ?


ALCOHOLGEHALTE : de vermelding is ook verplichtend - hou er mogelijks rekening mede dat een 0,5 % mag toegevoegd worden bij een onvolledige nagisting. Een te hoge alcoholgehalte 14-14,5 % zal geen goede evenwicht alcohol-fruitigheid bevatten. We raden het echt niet aan.Nog meer apothekerij ?

Europa wil nog meer : ook tarwe, ei- melk en het gebruik ervan voor het klaren, filteren van de wijnen en de contacten zou men willen verplicht te vermelden voor gevoelige gebruikers. De wetgeving is hetvolgende : 1 Januari 2011 zal het verplicht zijn de allergenen gediriveerd van eieren , melk en granen te vermelden !
Eerdaags zal men het merken, de flessen in botteling 2011
En wat met de schuimers ? Moet dan ook nog de vermelding ' KOOLZUURHOUDEND' gas op het etiket toegevoegd worden ?

*Wijnen bevatten ook zuren en suikers - moet dit ook in gr worden vermeld ? Europa laat het echt niet zo ver komen -wijn is geen siroop van de pillendraaien. Laat de heilzaamheid van de wijnen , de pret niet bederven ! Proost alvast .


DECA AUG. 2011 copyricht rechten WIJNTON.BE

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
1 reactie(s)

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese