Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De geboorteakte van een Duitse terroir wijn (2) Wijnstijlen

Gepost op 13/03/2010 om 11:25 door Carl in de rubriek algemeen.

Duitse wijnen behoren tot 'koele klimaatswijnen' , lager in alcohol, maar des te aromatischer en fruitiger- perfecte partners voor harmonie van een top restauratie.

Wereldberoemde CHEF-koks zijn er van bewust, deze wijnen aan te bieden op hun wijnkaart. Het gebruik van deze wijnen in hun gerechten, mogen dan ook goed bewaarde geheimen blijven, ontdek mede in deel 2 wijnstijlen.

Een Duitse fijne wijnfles aankopen, is reeds een prachtige voorstelling op het etiket. Evenwichtig en droog , de woorden : trocken, halbtrochen, Classic en Selection duiden op harmonische droge wijnen. Deze wijnen zijn heerlijk in de combinatie met gerechten, denk bijvoorbeeld aan elegante en lichte Kabinettwijnen.

Rijk en met een rijp fruitig karakter zijn dan eerder de traditionele Spätlesen en mollig zoete Auslesen vormen samen met de Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese de categorie van de rijke, geconcentreerde zoete wijnen met aroma's van rijp en zelf gekonfijt fruit.Het etiket


De regio van herkomst , rijpheid van de druiven , het druivenras en de stijl, net als de naam van de wijnbouwer of producent , die verantwoordelijk is voor de inhoud van de fles , zijn essentiële elementen om te weten met welke wijn je te maken hebt. Ontdek het prachtige hieraan .* 1. De naam en adres van het wijndomein ( Weingut )

* 2. De jaargang , het jaar waarin de druiven werden geoost.

*3. Het druivenras

*4. Het kwaliteitsniveau van de wijn, duidend op de rijpheid van de druiven bij de oogst.

*5. De stijl van de wijn. Trocken duidt op een zeer droge wijn, wijnen met het Classic - of Selection-label zijn gewooon droog. Worden geen van deze vermeldingen weergegeven, verwacht dan een lichtzoete wijn , met wat restsuiker.

*6. De naam van de gemeente (+ er') en de wijngaard waarvan de druiven afkomstig zijn.

*7. De productieregio. In Duitsland zijn er dertien (!) wijnbouwgebieden.

*8. Wijnen geproduceerd en gebotteld door een wijnbouwer of een coöperatie (Winzergenossenschaft) mogen de term 'Erzeugerabfülling' op het etiket dragen.
Domeinen en individuele wijnbouwers mogen de term : 'Gutsabfüllung' gebruiken.
Andere grotere wijndomeinen en bottelaars moeten de term 'Abfüller' hanteren.

*9. Het kwaliteitscontrolenummer, dat aanduidt dat de wijn de scheikundige en sensoriche tests heeft ondergaan die verplicht zijn voor alle Duitse kwaliteitswijnen.

Nog duidelijker ....


CLASSIC TASTE DRY , TASTE STYLE


Vanaf de jaargang 2000 gebruiken de Duitse wijnbouwers deze term voor wijnen van een hoog niveau en met een evenwichtige droge smaak. Classic - wijnen moeten gemaakt zijn van een klassieke druivenrassen zoals Riesling , Silvaner of Spätburgunder ( pinot noir) . De bedoeling van dit concept is de kwaliteit van deze wijnen te profileren.

Classic- wijnen zijn steeds evenwichtige droge wijnen met een volle, brede smaak en een rijk, fruitig aroma. Hun prijs zit in een middengamma. De namen van de wijngaarden werden bewust weggelaten op het etiket om de leesbaarheid en duidelijkheid te bevorderen.

De jaargang 2000 betekend de start van een nieuwe reeks Duitse wijnen met een duidelijke en begrijpbare stijl. Zoek je naar een goede wijn om te combineren met gerechten, kijk dan uit naar wijnen met het Classic-logo, dat naast of onder de naam van het druivenrras is vermeld .

Selection

De benaming Selection duidt op droge wijnen van topkwaliteit die typisch zijn, voor hun jaargang en de wijngaard waaruit ze afkomstig zijn. Al deze gegevens zijn trouwens terug te vinden op het etiket. Selection - wijnen moeten voldoen aan een aantal strenge vereisten : beperkte rendementen in de wijngaarden , selectieve en manuele pluk van de druiven en bijkomende sensoristiche tests.
Ze mogen pas vanaf 1 september van het jaar volgend op de oogst verkocht worden. De jaargang 2007 Selection zal dus pas ten vroegste vanaf 1 september 2008 op de markt verkrijgbaar zijn. Selection- wijnen zijn slechts in beperkte hoeveelheden beschikbaar en zijn ook wijnen voor liefhebbers, kenners en verzamelaars.


Binnenkort op Wijnton.be :
*De Duitse wijnregio's
*De grootste smaak van grootse druiven & populaire witte druivenrassen
*Rijpheid - een teken van kwaliteit


Met dank aan de Duitse dienst voor promotie van wijnen.

DECA Maart 2010 copyright WIJNTON.BE

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese