De geboorteakte van een Duitse terroir wijn (2) Wijnstijlen Gepost op 13/03/2010 om 11:25 door Carl in de rubriek algemeen. Duitse wijnen behoren tot 'koele klimaatswijnen' , lager in alcohol, maar des te aromatischer en fruitiger- perfecte partners voor harmonie van een top restauratie.
* 1. De naam en adres van het wijndomein ( Weingut ) * 2. De jaargang , het jaar waarin de druiven werden geoost. *3. Het druivenras *4. Het kwaliteitsniveau van de wijn, duidend op de rijpheid van de druiven bij de oogst. *5. De stijl van de wijn. Trocken duidt op een zeer droge wijn, wijnen met het Classic - of Selection-label zijn gewooon droog. Worden geen van deze vermeldingen weergegeven, verwacht dan een lichtzoete wijn , met wat restsuiker. *6. De naam van de gemeente (+ er') en de wijngaard waarvan de druiven afkomstig zijn. *7. De productieregio. In Duitsland zijn er dertien (!) wijnbouwgebieden. *8. Wijnen geproduceerd en gebotteld door een wijnbouwer of een coöperatie (Winzergenossenschaft) mogen de term 'Erzeugerabfülling' op het etiket dragen. Domeinen en individuele wijnbouwers mogen de term : 'Gutsabfüllung' gebruiken. Andere grotere wijndomeinen en bottelaars moeten de term 'Abfüller' hanteren. *9. Het kwaliteitscontrolenummer, dat aanduidt dat de wijn de scheikundige en sensoriche tests heeft ondergaan die verplicht zijn voor alle Duitse kwaliteitswijnen. Nog duidelijker ....
Vanaf de jaargang 2000 gebruiken de Duitse wijnbouwers deze term voor wijnen van een hoog niveau en met een evenwichtige droge smaak. Classic - wijnen moeten gemaakt zijn van een klassieke druivenrassen zoals Riesling , Silvaner of Spätburgunder ( pinot noir) . De bedoeling van dit concept is de kwaliteit van deze wijnen te profileren. Classic- wijnen zijn steeds evenwichtige droge wijnen met een volle, brede smaak en een rijk, fruitig aroma. Hun prijs zit in een middengamma. De namen van de wijngaarden werden bewust weggelaten op het etiket om de leesbaarheid en duidelijkheid te bevorderen. De jaargang 2000 betekend de start van een nieuwe reeks Duitse wijnen met een duidelijke en begrijpbare stijl. Zoek je naar een goede wijn om te combineren met gerechten, kijk dan uit naar wijnen met het Classic-logo, dat naast of onder de naam van het druivenrras is vermeld . Selection De benaming Selection duidt op droge wijnen van topkwaliteit die typisch zijn, voor hun jaargang en de wijngaard waaruit ze afkomstig zijn. Al deze gegevens zijn trouwens terug te vinden op het etiket. Selection - wijnen moeten voldoen aan een aantal strenge vereisten : beperkte rendementen in de wijngaarden , selectieve en manuele pluk van de druiven en bijkomende sensoristiche tests. Ze mogen pas vanaf 1 september van het jaar volgend op de oogst verkocht worden. De jaargang 2007 Selection zal dus pas ten vroegste vanaf 1 september 2008 op de markt verkrijgbaar zijn. Selection- wijnen zijn slechts in beperkte hoeveelheden beschikbaar en zijn ook wijnen voor liefhebbers, kenners en verzamelaars.
Met dank aan de Duitse dienst voor promotie van wijnen. DECA Maart 2010 copyright WIJNTON.BE Copyright 2009 Wijnton.Be |