Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

A.O.C. Bourgueil (Loire) De jeugd van zijn generatie

Gepost op 20/04/2010 om 08:46 door Carl in de rubriek algemeen.

Een jonge wijn die zijn persoonlijkheid als kracht gebruikt, daar is talent voor nodig. Zijn streek heeft de Bourgueuil de gave gegeven om al zijn verfijning al op jonge leeftijd tot uitdrukking te brengen. Danzij deze eigenschap is hij zijn hele leven soepel en vol fruitaroma's.

Het wijngebied en terroir

Het wijngebied, gelegen op de zuiderlijke oever van de Loire, strekt zich uit over 1350 hectare. Het ligt op het zuiden, beschermd door de wind uit het noorden en dankbaar gebruik makend van de invloeden van de Atlantische Oceaan, en geniet een zacht en gematigd microklimaat. Op het terras geven de zand- en kiezelgronden ' graviers' wijnen.

De klei- kalkachtige en klei-kiezelsteenachtige gronden die hoger liggen, tegen de flank van de ronde heuvels, waarin talrijke kelders zijn uitgegraven , produceren ' turfkrijtsteen' wijnen.


Het assortement aan wijnstoksoorten

De Cabernet Franc , hier de ' Breton' , koning van de Loire, genoemd en die hier zijn voorkeurterrein heeft ontdekt, ontwikkeld aldaar bijzonder kenmerkende fruitachtige vleugjes.

De wijnen

De rode wijnen van Bourgueil tooien zich met een purperen kleur en geven intense aroma's van rood fruit af, met name de framboos, vermengd met vleugjes van viooltjes die kenmerkend voor de wijnstokvariëteit zijn.

De 'graviers' wijnen, licht en zeer fruitig, zijn zeer soepel, een en al fijnheid en worden reeds gewardeerd wanneer ze jong zijn.

De wijnen van de turfkrijtsteen gronden die meer doorgetimmerd en meer looizuurachtig zijn, bereiken hun volle ontplooiing na enkele jaren in de kelder te hebben gelegen; het zijn uitstekende bewaarwijnen.
De productie van rosé wijnen is vertrouwelijk (nauwelijks 2 % )

Gerechten :

De wijnen kunnen rond 16 ° - 17 ° C geserveerd.

De gravierwijnen vergezellen goed wit- gebraden vlees.

De 'truffeau ' wijnen doen het schitterend bij rood vlees in zijn jus en wild. Eveneens kaas , zowel lichte als de meer pittige soorten .

www.interloire.com

* Vlot verkrijgbaar in bij de detail-groothandelaars - supermarkten.

Met dank : Vins du Val de Loire : le terroir ou le talent n'attend pas.

DECA copyright April 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese