Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Leren proeven met Wijnton.be nu eens PROEVEN !

Gepost op 15/03/2009 om 18:37 door Carl in de rubriek algemeen.

Wij hopen echt, het uitstellen van het proeven samen met onze mini-curcus, niet letterlijk te hebben genomen. We kunnen starten met het proeven. Toch het beste zeker ? Akkoord, doch niet vergeten, zoals de Piet, van PIETS PAN...ten eerste het kijken , ten tweede het ruiken ! Heb je echt gewalst, (ruiken bij de mobiele fase) en géén créme-fraîche wijn, dan kunnen we PROEVEN!

Kan je nu 4 smaken onderscheiden ?

ZUUR - ZOET - ZOUT - BITTER.Deze smaakinvloeden, hebben natuurlijk invloed op het temperatuur van de wijn. Een karaf kan eveneens wonderen verrichten, bij een kleine tijdsduur. Voor rode wijnen, echt belangrijk, bvb Portugese wijnen.

Witte wijnen licht gekoeld, zodat de mineralen goed aan bod komen, rode wijnen op kamertemperatuur. Ben je echt verkouden, dan is het ruiken en proeven nefast. Een truckje kan zijn, de neus toe te knijpen, je gaat nu echt niet geloven, hoe wijn 'smaakt', zelf al ben je niet verkouden. Doe dit niet op restaurant, bij de sommelier van dienst, zou zich echt op zijn ongemak voelen, met de vingers op de neus. Zeg ook niet: geleerd bij wijnton.be!


Neem een klein slokje in de mond, samen met het aanzuigen van zuurstof, en laat het lichtjes kabbelen, schuren, langs uw mondwand. Dit zal Uw tong, de smaakindruk beinvloeden.


Nu gaat het wonder, der wonderen van kracht: zuurtegraad, alcohol, tannienes. (wrangheid)


Het fruitigheid, moet nu echt evenwichtig zijn, d.w.z. fruit/zuren in goede verhouding. Te zuur, niet goed natuurlijk. Te weinig zuren, een korte overleving van de wijn, indien je, meerdere flessen bezit. Alcohol zorgt voor de volheid, of molligheid in wijntaal. De geevolueerde tannienes, voor de zachtheid van het wijntje.

En laat de wijn, zachtjes binnenglippen, ...hoe langer, de genietbaarheid, hoe beter de wijn. Tel de seconden. In wijntaal de afdronk, zo belangrijk! Voila, comme ça, proficiat WIJNTONNER!

Hallo Piet? Ten eerste ....,ten tweede ...., ten derde ..., vul in !


Een wijnschijf, bij Uw handelaar te koop, om smaken, geuren te ontdekken!

Dank U, veel succes!

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese