Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Uw feestttafel met Spaanse wijnen ? ******** En nog veel meer !

Gepost op 08/12/2012 om 22:58 door Carl in de rubriek algemeen.

Spanje bezit als 3 de grootste wijnland eveneens een goede keuken. Zowel vlees-en visbereidingen (paëla), maar er zijn ook kazen ! Natuurlijk zijn er ook koeien, schapen -en geiten, en wat dacht je voor een feestelijke kaasschotel met Spaanse wijnen natuurlijk.

Een feesttafel met Spaanse kazen

Ongelofelijk gaan we jullie doen watertanden - niet alleen zijn Spaanse wijnen lekker, ze hebben ook fantastische kazen ! Zowel wit, rood, likoreus zijn goede combinaties - maar ook een beendroge sherry past perfect hierbij. Hiervoor is de bereldbekendheid in Jerez de la Frontera , het zuiden van Spanje. De kazen zijn bij een goede kaashandelaar vrij goed te verkrijgen, liefst op voorhand bestellen (sommige zijn beperkt houdbaar) - én kies voor Spaanse kazen met een 'beschermende (D.O.) herkomstbenaming : hij voldoet aan bepaalde vooropgelegde productieregels. Inderdaad naast wijnen zijn ook kazen beschermde herkomst! Een feesttafel met Spaanse wijnen , kazen, olijfolie, paprikatoetsen, romige kostjes en nog veel meer.. GOUDEN RAAD : kies ook bij de kazen de dichts gelegen wijnregio ! El Viva Espanje ...zonovergoten wijnland !

Aperitief

Het zou nogal gek zijn, vreemd te gaan voor een bubbel ! Een Cava is dan ook een goede start, en hiervoor zorgen de Cathalanen in het koelerige noorden.(Penedès). De dorre streken errond vinden we een geitenkaasje 'MATO' (100 % geitenmelk) - kan zowel vers of in bereidingen gegeten worden... (sla tomaat, komkommer, paprika, olijfolie, ...).

Een zeer goede evenbeeld is de 'CAMERONO' uit Rioja. Honing , gedroogde vruchten, vers fruit passen zeer goed hierbij. Neem ook de wijnen uit dezelfde streek .

Het Spaanse eiland FUERENTEVENTURA leveren geitenkaasjes met wilde kruiden zoals tym en marjolein omdat de voeding van de dieren hierin bestaan. Meestal is de MAJORERO (geitenkaas) veel harder , ze zijn ook langer gerijpt en dus kruidiger. Neem ook de wijnen uit de Spaanse eilanden en de regio's !

Bij de schapen

Gemakkelijk te vinden zijn de kazen : Queso de Cabrales, Idiazabal, Tentilla, Mahon , Manchego. Deze laatste is zeer populair, een D.O.- label met een sterk schapenras gemaakt van gepasteuriseerde melk. Vooral de harde korst met een lichtgele kleur zijn zacht romig en smeurig- slechts na 60 dagen klaar. Oudere gerijpte kazen van 6 maanden zijn bvb de SEMICURADO. Wil men iets pikant , pittig en vooral peperachtig neem dan een 'ANEJO' kaasje - dit kan samen met tapas, sherry of een compotte van kweeperen. Dit heet men Carne de membrillo - het is hier beter voor rode wijnen te gebruiken, maar kan ook voor witte wijnen en liefst van zuiderlijke terroir van Spanje.

De melk van de koe

Spaanse melkkoeien zijn meestal van het zwartbonte ras als thuisbasis Galicië. Nat zeeklimaat met groene weiden leveren hier de bijzondere kazen. Noteer : Tentilla een jong kaasje , mild en romig . Het heeft de vorm van een 'VROUWENBORST' !!!!!! Het is ook veerkrachtig met een lichgele kleur! De korst bevat een witte pâte. Dat dit veel lachbuien zal bezorgen is zekerlijk ! Probeer eens met de witte wijnen uit Rueda - dagenlang zal men hierover praten. De wijnen zijn zeer bloemig, exotisch.

Nog een prezierige lachbui erbij ? Het kaasje SAN SIMON : vervormde peer met lichtbruine korst - is ook rokerig omdat hij boven het berkenhout een uitgesproken rooksmaak krijgt. Rode wijnen en dan iets krachtiger bvb Navarra .


Gemengde melksoorten


Aragon en Valentia bieden bolvormige kazen bvb TRONCHON - is een mengeling van schapen en geiten. Nog een voorbeeld is de IBERICO met zelfs een volledige palet van 3 soorten melk. Mild , romig is het alvast, komt uit de omgeving van Castilla y Léon en La Mancha - natuurlijk de wijnen uit de regio verbruiken en wat een plezier zal men daar aanhebben ? Veel ! Zo lekker !

Blauwgeaderde kazen


De moeite waard en te onthouden : Picon en de Cabrales - zeer pittig van geiten - en koemelk , komt uit de bergstreken van Picos de Europa in Cantabria. Typisch worden ze gemaakt samen met de gewikkelde bladeren van de ahorn en rijpen in kalkgrotten met vochtigheidsgraad van 0 % en temperaturen van 8-10 ° C. De schimmel is gelijkaardig als deze van Roquefort. Dessertwijnen zijn hier noodzakelijk - opgepast plakkerige zoete wijnen niet ! Een wijn moet dus een aciditeit bezitten in de afdronk. Uw wijnhandelaar zal u perfect helpen - vraag naar halfzoete of mollig zoeter dessertwijnen uit Spanje . (Amor Vini uit Meise ) .

Sherry

Populair zijn de beendroge FINO-TYPES als aperitief , maar er zijn ook licht ziltige karakters bvb BARRAMEDA. Nootachtige voor een pittige kaassoort is een Oloroso sherry .

Tapas

Een cultuur van de Spanjaarden, die zijn ontdekking kreeg in het zuiden van Sevilla. Het ritueel van tapas eten weerspiegelt het karakter van de Spanjaarden : lekker eten , sfeer en kletsen. We gaan dit nog nader bekijken met de allerbeste wijnen en namen .

Bijzondere wijnregio's Spanje

Aragon - Castilla-y-Léon - Cataluna - Galicia - Castilla la Mancha - Navarra - Rioja - Penedès - Rueda - Valdeorras - Toro - Jerez de la Frontera .


Eindredactie Wijnton.be - een copyricht recht - December 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese