Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wegwijs in Europese oorsprongsbenamingen Italië

Gepost op 19/01/2010 om 19:17 door Carl in de rubriek algemeen.

Bij het aankopen van een flesje wijn, kan je op het etiket , de oorsprong van het terroir ontdekken. Per land heeft Europa gaan bepalen, dit echt op orde te stellen , o.a. bij de wijnbouw , om alle concurentie de vrije hand te geven. Zo kan men ontdekken of het werkelijk gaat, om een tafel- regio-land- Cru - Grand Cru - wijnen .

Mogen ondergaande teksten, uw grijze cellen aan het werk zetten, té belangrijk eens te vermelden- vul alvast een goed glas wijn , en bekommer er deze keer niet in , of het van uw wijnbox of flesje gaat.

Wijnton.be was er bij om de eerste TASTE OF EUROPE campaign financed with aid from European Union and Italy , m.o.m. tasting : Vino Nobile Di Montepulciano we leggen het u voor jullie exclusief uit .
FEDERDOC
Uiterst belangrijk voor Italië , op 9 juli 1979 opgericht bij de Kamer van Koophandel van Bologna , de Nationale Federatie van vrijwillige consortiums tot bescherming van de oorsprongsbenamingen, kortweg FEDERDOC .

Onder de term " benaming " verstaat men alle oorsprongsbenamingen en typische geografische benamingen ( DOP-IGP) van de Italiaanse wijnen die door de Consortiums beschermd worden in toepassing van het Ministrieel Besluit D.M. 256/97.

De vrijwillige Consortiums ter bescherming van de benamingen kunnen zich verenigen in regionale en/of interregionale Federaties, om het behalen van de doelstellingen en objectieven in het betreffende territorium te vergemakkelijken.Federdoc is het enige interprofessioneel organisme in Italië dat een overkoepeling vormt met vertegenwoordigers van de landbouw , de industrie, de coöperatieven en handelsmaatschappijen van de sektor, met de bedoeling om op serene en constructieve manier, de problemen van de benamingen op te lossen en samen naar gemeenschappelijke antwoorden te zoeken die garanties bieden voor de bescherming en het behoud op wettelijke internationale basis.

*Uiteraard komen dan alle doelstellingen in een wettekst, hoe dit moet gebeuren.

TASTE OF EUROPE / OCM WIJN
DE NIEUWE EUROPESE NORMEN VAN DE DO WIJNEN


Vanaf 1 augustus 2009 , met de van kracht wording van het regelment CE n.479/08 , zijn in de regelmentatie van DO wijnen veranderingen aangebracht. Hieronder geven we de essentiele veranderingen aan .
DEFINITIES

DOC
Geografiche naam van een buitengewoon geschikte wijnbouwgebied dat gebruikt wordt om een gerenommeerd kwaliteitsprodukt te bepalen waarvan de kenmerken aan de natuurlijke omgeving en de menselijke factoren verbonden zijn .

IGT ( AOC )
Geografiche benaming van een zone gebruikt om het produkt dat ervan afkomstig is te bepalen.

DOP
Naam van de regio, van een vastgestelde locatie, of, in uitzonderlijke gevallen, van een land dat een produkt bepaalt waarvan de kenmerken en de kwaliteit voornamelijk of exclusief verschuldigd zijn van een bijzondere geografische omgeving en van zijn natuurlijke en menselijke faktoren.

IGT ( BGA )
Naam van een regio, een specifieke locatie, of in uitzonderlijke gevallen, een land dat een produkt bepaalt, waarvan de kwaliteit, de roem, of andere kenmerken toe te kennen zijn aan deze geografiche oorsprong.

HERKOMST DER DRUIVEN

DOC e DOCG WIJNEN
Voor de DOC en DOCG wijnen dienen de druiven geheel afkomstig te zijn uit een begrensde en duidelijk bepaalde zone waarvan deze naam dragen

IGT (AOC) WIJNEN
Voor de IGT (AOC) wijnen dienen de druiven tenminste voor 85% afkomstig te zijn uit een begrensde en bepaalde zone waarvan ze de naam dragen.

DOP WIJNEN
De druiven dienen uitsluitend afkomstig te zijn uit een geografisch begrensde en bepaalde zone waarvan ze de naam dragen en de wijn diend in deze geografische zone geproduceerd worden. Met produktie wordt bedoeld : alle verwerkingen van het proces van vinificatie met uitsluiting van ieder post-produktieproces.

IGP/BA Wijnen
De druiven dienen voor tenminste 85% afkomstig tezijn uit een geografisch gebrensde en bepaalde zone , waar ze de naam van dragen en dewijn moet in deze geografische zone geproduceerd worden. Met produktie wordt bedoeld : alle verwerkingen, van de druivenpluk tot afronding van het proces van vinificatie met uitsluiting van ieder post-produktieproces.

Straks in deel 2 , de veranderingen van de vinificatie , produktieverordening, bescherming van de benaming van oorsprong, verplichte indicaties op het etiket , de controle van de benaming. DECA Jan. 2010

Voorbehouden WIJNTON.BE

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese