Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Le Vignoble de la Côte-Rôtie (Fr) Rhône

Gepost op 04/03/2010 om 20:31 door in de rubriek algemeen.

Côte in de letterlijke zin , een helling, en steeds een prima voordeel voor de druivenstokken, naar de zon gericht. We bevinden ons nu , in één van de mooiste, en meest bourgondische rode Rhône- wijnen, ten zuiden van Vienne, waar het allemaal begint.

Een 30 tal klm. van Lyon, sortie autoroute 'Ampuis -Condrieu' , daarnaast Valence, autoroute 'Vienne' richting Ampuis. Een bezoek aan Condrieu mag men ten zéérste niet vergeten, en de kleine dorpjes St-Cyr sur Rhône, Tupin-Semons , doch dit zijn andere wijnen, die jullie fantastisch zullen ontdekken.

Een goede opeenvolging van prachtige wijnjaren rond de jaren 90 , 91,94,95,97,98, 99, 2000, 01, , 02, 03, 04 en dan is het stil geworden, waar we terug 2009 verwachten voor een schittering van rode wijnen.

Ze ontvingen een appellatie rond de jaren 1940 , met de keizer van de druivenstokken Syrah 80% en de queen (vr)Viognier , alles goed voor 235 ha rond de dorpen d'Ampuis, de Saint-Cyr en Turpin-Semois, met een rendement van 40 hl/ha een productie van 'moyenne' 8000 hl. Rond 1953 was de creatie van de Syndicat Viticole d'Ampuis , en de volgende jaren ervan bewust , prestige wijnen te bezitten. De jonge wijnbouwers namen dan ook activiteiten op, om deze beroemdheid te verwerven, en terecht.

Le Vin Viennois was reeds in geschriften terug te vinden in de VI eeuw. Rusland, Engeland waren er toen al rap bij deze geneugden te ontdekken. Vermelden we ook, de vele tegenslagen van de phylloxéra ziektes, de oorlog 1914-18 waar ook een 150 mensen van deze streek het leven lieten. Veel schapen in deze regio, en de vele mest en geuren, waren niet de ideale gelegenheid om de druivenstokken te verwennen. Rond 1960 is dan uiteindelijk de jonge start herbegonnen.

Deze wijnen, vinden hun heerlijkheid, na een rijping van 2 tot 3 jaar in houten fusten, en het best nog in hun fles. Een goed stukje vlees rôtie (geroosterd) met gibier, en kazen zullen het violette parfum & framboise heerlijk doen opsnuiven.

Het wijnbouwersfeest kan dan ook niet ontbreken , de eerste Zondag van Saint-Vincent in Januari,van ieder jaar, is dan ook een uitstekende gelegenheid het fruit van hun werk van de wijnbouwer te beoordelen op de marktpleintjes.


Beroemde wijnbouwers zoals Guigal, Bonnefond, Charputier , zijn dan ook een streling van snoepen.

DECA Feb 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese