Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

In de keuken : wijnsaus !

Gepost op 07/09/2009 om 20:08 door Carl in de rubriek algemeen.

Wijnton.be reeds de beste fruitige wijnen aangeboden, maar de honger blijft nog steken. Kon je al eerder een fantastisch gerecht 'coq au Riesling' klaarmaken, via onze blog, een dessert is ook al vertrokken, met een goede roomspuit, een prettige 'archief' surf.

Je kan meteen de steelpan, kookpot, sjalot en peterselie reeds bovenhalen, we gaan wijnkoken. Zorg natuurlijk niet droog te staan, een slokje is toegestaan. De muts reeds opgezet ?

Een goede wijn, een goede saus, laat dit al een zekerheid zijn. Een kurkwijn, of geoxideerde wijn, is helaas niet aan de orde, laat dit stilletjes de gootsteen vullen. Rode wijn, zal in contact met hitte, de alcohol snel doen verdampen, uw mals vlees zal er wel bij varen.

Witte wijnen, zijn eerder moeilijker, en gebruik natuurlijk niet al te zure wijnen, zoniet verleng met de helft water. Zure wijn, is en blijft een zure saus, en dat kan de bedoeling niet zijn met uw 'zeeduivel' of visgerechten.

Bouillons: vaak terug te vinden in soepen, al eens een Madeirawijn toegevoegd bij uw tomatensoep met balletjes ? Of risotto-schotels, wildbouillon, ook witte wijnen , in kippen-en visbouillon, het zal bijzonder goed ruiken in de keuken.

Marinade: Een lekker gesmoord stuk vlees uren vooraf met de kruiden uit de Provence, een laurierblad erbij kan wonderen doen. Mag het echt culinair zijn. En bij het afblussen van het gebraden vlees, laat het indikken, en meteen zullen ook alle boter-of olijfoliekorstjes oplossen. Een proeverij met een lepel, is ten zeerste aangeraden.

Wijnstoofschotels : Coq au vin , stoofvlees , vergeet sjalot , en uien niet. Heb je een hond , die graag uw truffels bezorgt, van uw tuin,het zal bijzonder worden.

Dessert: Peren koken in rode wijn, zijn er nog aardbeien , een scheut rode wijn kan wonderen doen.zie archief ons fruitdessert

Mosselen : Het zwarte goud uit Holland , of de baai van Normandië, Bretanië, het hoge noorden , en mag een tip erbij horen: steeds de witte wijn , bijna gerechtsklaar bij te voegen bij uw mosselen . Zin in Italië ? Orvieto, Verdicchio.
Boeuf Bourguignon : goede scheuten, Bourgondië ,tomatenpurée, spek,sjalotten,wortelen, peterselie, peper en zout, het ruikt hier al lekker.


Laat zekerlijk horen, in onze mailbox niet aangebrand ! DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese