Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het snelste- en beste nieuws voor de wijnliefhebber

Gepost op 23/10/2013 om 17:18 door Carl in de rubriek algemeen.

A.C. Cahors (Zuid-Frankrijk) een wijngebied met wisselbare oogstjaren en vooral beroemd met hun 'Malbec'-rassen zal hun wijnen een extra tax opleggen ter plaatse. Dit is nieuw in het (politiek) landschap in Frankrijk. De regio zit in financiële problemen en dan moet de wijnbouw meedoen, zeggen de plaatselijke politiekers. Wijnboeren zijn kwaad en steken hun vinger op, met zelfs een dreiging voor een aanvraag van een nieuwe regionaam. Wij volgen dit op.
Autokoffer: Wij raden aan bij het afhalen van Champagnes, of wijnen over de grens uw wagen goed in de gaten te houden. Vooral bvb bij een tussenstop met een restauratie pauze, dieven slaan hun slag bij overvolle wagen en bij het zien van bandendruk en koffers. Er zijn dieven gespecialiseerd om met allerhande sleutels en automatische seinen uw koffer te openen. Kijk alvast terug bij uw vertrek als alles in orde is. De laatste drie maanden zijn er opvallende cijfers van diefstallen in auto's. Goede thuiskomst!

Pinot Noir: Een druivenras die altijd een weldoener is op tafel. Lichtrood doorschijnend maar steeds fruitig met noordkrieken, framboos en aalbes. Bourgogne is het meest aangewezen - het hoeft niet duur te zijn : Monthélie bvb . Een klein wijndorpje in Côte-de-Beaune, trekken zich nieks van aan van de buren en met hun bestaan zijn ze content. Schenk deze wijnen met bospaddenstoelen , kastanjes en alle herfst-groenten . Smakelijk !
Chardonnay: Het beroemste ras ter wereld, groeit overal en bezit allerhande karakters. Groene appeltjes, boter, noten, vettigheid .....maar rijpe banaan zeer zelden. Supermarkt Delhaize promoot een fles uit 'Trivento' (Andesgebergte) in de buurt van de stad Mendoza, waar de Chardonnay's heerlijke banaan vertonen. Ook veel vanilletoetsen maar dit komt door de lagering op Franse eik. Zo fruitig zag, rook en proefde ik het nooit. Gefeliciteerd.


Wild: Een stukje wild kan zo lekker zijn, neem dan ook de gepaste wijnen. Rhône (zuiderlijk), Lanquedoc zijn de grote aanraders, eveneens de Bordeaux's Haut Medoc, Chauteauneufs. Grenache en Syrah altijd voornemen - probeer eens een 'Ventoux' (heeft een Appellation d' Origine Controlée) & is zuiders met zijn aroma's vooral in de 'Provence' zoals garique, den, thym, laurier ....

Bewaarpotentieel: Niet alleen zijn zuren verantwoordelijk voor een lange levensduur van wijnen, ook tannines en ook sommige rassen. Tannat en Cabernet Franc zorgen automatisch in hun assemblages voor een langere lagering. Loire en Bordeaux zijn daar gelukkig mee.

Château : Meestal gebruikt voor een benaming van een 'Bordeau-maison' of eigendomskelder . Maar in de Jura bestaat ook een dorp die Château-Chalon heet en dit dorp is een verzameling van A.C. wijngaarden. Ook in de regio Champagne bestaat dit eveneens.Cava: In 1970 was er al oorlog bij de wijnboeren van Champagne voor de naam Champâna die de Spanjaarden gebruikten. Nu zitten ze dicht bij dezelfde samenstelling : Chardonnay en Pinot Noir die nu ook gebruikt worden als rassen. Traditioneel worden Macabeo, Parellada en Xarel.lo gebruikt.


Nyan nyan Nouveau (NIEUW) We hebben goed nieuws voor uw kat en favouriete huisdier. B&H lifes lanceert een wijn exclusief voor katten. Nyan Nyan en dit betekend: Miauw miauw in het Japans. Het is speciaal gemaakt in feite voor de Japanners die zeer veel houden van katten en zal geexporteerd worden. Het bevat een kattenwijn (zonder alcohol) , maar met druivensap, vitamine C en kattenkruid). Voor 180 ml betaal je 3 euro. Ligt binnenkort in alle rekken van de supermarkt. Nu maar oppassen dat uw kleine puber en /of uw kat er niet teveel van drinkt, zodat zij nu een kater overhouden. Het is niet duidelijk of er wel degelijk maatregelingen zijn getroffen zodat men dit niet in culinaire gerechten zou serveren. Voor uw kat : santé ! Je ziet Wijnton.be zorgt voor iedereen !


© Wijnton.be Oktober Deca eigendomsrechten

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese