Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Stijlvolle rassen op uw feesttafel : NEBBIOLO (It)

Gepost op 20/11/2013 om 17:28 door Carl in de rubriek algemeen.

Een Italiaanse wijn bij uw grote glazen voor de komende feestdagen ? Of kies je voor zijn thuishavens van dit ras die wij zullen beschrijven? Mexico, Australië, Californië, Zuid-Afrika .....ook daar komt hij in de flessen terecht. De rode variëteit heeft alle troeven voor goede stukken vlees, gevogelte, pastas, tomaten-gerechten en -sausen. Een ideaal huwelijk met het ras Barbera en de vlezige bessen zullen goede papieren bezorgen. Nebbiolo als monocépage is al een wonderlijke tasting waard. Het is een ras met de droogste , zwaardste en meest intense wijnen ter wereld. Schuim maar een stoel dichter bij de beeldbuis van uw computer. Enige kennis van de vocabulaire in het Italiaans ? Nebbia is de woordenschat voor nevel en in de maanden die dit teweegbrengen zijn de bessen nog aanwezig bij de stokken.

Zijn thuis (terroir)

Noord Italië zoals Veneto, maar dit is een lange zoektocht om hem te vinden - noordwest Italië met de schitterende regio's : Ghemme , Nebbiolo d' Alba, Valtellina zal hij beter voorhanden zijn. De heuvels van Piemonte, Lombardije is zijn hoofdkwartier en noteer de beroemde wijnen zoals Barolo en Barbaresco.
De druif

Bezit een sterke kleureigenschap zoals Pinot Noir, met dit verschil dat men alle rode kleurpotloden kan vergelijken van dakpannenrood tot het oneindige. Een kleine bes, maar met een dikke pel, waar kleurpigmenten zitten, veel sappen, zuren en tannines schuilen. Het ras is ook een levensgenieter die ver in oktober /november van een lange herfst geniet ...en ja de mist! Druivenrassen in de omgeving zoals 'DOLCETTO' zijn dan wel reeds in de pers en/of in de stalen cuves - toch bezit hij tot het laatste moment kwaliteiten voor de plukking. Terug moet is een zorgzame hint bezorgen voor een kennismaking : snelle opening = oudere jaargangen ! Zoniet zal het tegenvallen! Tip twee : zorg dat er voldoende flessen zijn, want het is een fantast!


De Neus van NEBBIOLO


Zonovergoten Italianen zullen rap parfums van zwart fruit, viooltjes bezorgen, maar ook rozen, pruimen, frambozen, truffels (!), teer, wilde kruiden , zwarte kersen en kwaliteiten van geuren van blonde tabak en chocolade tot een fruitcake. Daarentegen zijn fruitigheid zijn de tannines baas en meestal krijg je nog een ganse resem zuren erbij. (opgepast voor jonge wijnen) Wrangheid en groene peper en dit zal maar afnemen met veroudering. Nogal een alcoholvoorbrenger een lange afdronk en wat moet een mens meer hebben ? Voor ons komt hij op tafel tijdens de feestdagen, indien hij ons bevalt zal hij de revelatie worden 2014 ! Aanrader is natuurlijk een karaf te gebruiken. Kook hem niet op als soep en chambreren, maar eerder koel en fris.


Deca november 2013 eigendomrecht ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese