Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

A.O.C. Touraine

Gepost op 24/06/2010 om 07:50 door Carl in de rubriek algemeen.

Het gebied waarvan de herkomstbenaming Touraine-wijnen geldt, strekt zich uit over 146 gemeenten, verspreid over twee departementen. In dit gebied vindt men behalve kleiachtige kalk-en kiezelgronden, ook grindgronden en zandgronden op Sologne-klei of kleileem.

Door de grote diversiteit aan grondtypen kunnen hier tal van verschillende soorten wijnen tot stand komen, met elk een zeer uitgesproken karakter.

Samenstelling van de wijngaard

De wijnen met de appellatie Touraine, zowel de cépage- als de assemblagewijnen , zijn hoofdzakelijk vervaardigd uit de druivenrassen Sauvignon, Gamay, Cabernet en Côt.

Witte wijnen zijn droog en hebben bloemige aroma's die nadrukkelijk aanwezig zijn. De wijnen kenmerken zich-al naar gelang het druivenras-door toetsen van zwarte bessen, exotische vruchten, kweeperen, citrusvruchten of bukshout.

Door de zeer expressieve neus van deze wijnen kunnen ze al uiterst jong gedronken worden.

De Touraine-rosé wijnen hebben een schitterende bleekroze kleur en zijn licht en verfrissend.
Verder kenmerken ze zich door een boeket van kleine vruchten, vermengd met peperachtige toetsen indien de assemblage Pineau d' Aunis druiven bevat.

-De rode Touraine-wijnen worden vervaardigd uit Gamay-druiven. Deze wijnen zijn zacht en gemakkelijk te drinken door hun aroma's van kleine vruchten. De eerste wijnen zijn op smaak vanaf de derde donderdag van november. De assemblage van Cabernet , Côt , Gamay en zelf Pinot Noir maakt de wijnen sterker, waardoor ook de natuurlijke kwaliteiten beter tot hun recht komen tijdens het ontwikkelingsproces in de kelder.

-De mousserende Touraine-wijnen 'Fines-Bulles' zijn fruitig, aromatisch en hebben een prachtige , elegante neus. In de mond ontwikkeld zich een aangename frisheid dankzij het subiele, maar complexe boeket van witte bloemen, groene appel , zoete broodjes of honing.

Tips van onze Sommelier

-Schenk Touraine wijnen rond 8 ° C goed bij zeevis gerechten en geitenkazen .
Rosé : voorgerechten van vleeswaren, picnicks en geroosterd vlees.

Rode assemblage-wijnen : wildgerechten en Gamay kan zelf gekoeld worden , streekgerechten , rood vlees en milde kaassoorten .

Schuimers uit Touraine : aperitief of bij een maaltijd . Niet te koel , onze aandacht !copyricht DECA WIJNTON.BE JUNI 2010

WWW.INTERLOIRE.COM

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese