Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

A.O.C. Touraine (Loire) klaver vier van mogelijkheden

Gepost op 30/08/2010 om 07:50 door Carl in de rubriek algemeen.

Het gebied waarvoor de herkomstbenaming Touraine-wijnen geldt, strekt zich uit over 146 gemeenten, verspreid over twee departementen. In dit gebied vindt men behalve kalk-en kiezelgronden, ook fijne grindgronden en zandgronden op Sologne-klei of kleileem. Door de grote diversiteit aan grondtypen kunnen hier tal van verschillende soorten wijnen tot stand komen, met elk een zeer eigen uitgesproken karakter.

De wijnen met de appellatie Touraine, zowel de cépage-als de assemblagewijnen, zijn hoofdzakelijk vervaardigd uit de druivenrassen Sauvignon, Chenin,Gamay en Côt.

Witte Touraine-wijnen zijn droog en hebben bloemige aroma's die nadrukkelijk aanwezig zijn. De wijnen kenmerken zich-al naar gelang het druivenras-door toetsen van zwarte bessen, exotische vruchten, kweeperen, citrusvruchten of bukshout. Door de zeer expresssieve neus van deze wijnen kunnen ze uiterst jong gedronken worden.De Touraine-roséwijnen hebben een schitterende bleekroze kleur en zijn licht en verfrissend. Verder kenmerken ze zich door een boeket van kleine vruchten , vermengd met peperachtige toetsen indien de assemblage Pineau d'Aunis druiven bevat.

De rode Touraine-wijnen worden vervaardigd uit Gamay-druiven. Deze wijnen zijn zacht en gemakkelijk te drinken door hun aroma's van kleine vruchten. De eerste wijnen zijn op smaak vanaf de derde donderdag van november. De assemblage van Cabernet , Côt, Gamay en zelfs Pinot Noir maakt de wijnen sterker, waardoor ook de natuurlijke kwaliteiten beter tot hun recht komen tijdens het ontwikkelingsproces in de kelder.

De mousserende Touraine -wijnen 'Fines Bulles ' zijn fruitig, aromatisch en hebben een prachtige, elegante neus. In de mond ontwikkeld zich een aangename frisheid dankzij het subtiele, maar complexe boeket van witte bloemen, groene appel, zoete broodjes of honing.Culinair

Witte Touraine-wijnen zijn goed te combineren met zeevisgerechten en geitenkazen.

Rosé : voorgerechten met vleeswaren

Rode assemblagewijnen : wildgerechten . Gamay wijnen kan met rood vlees en milde kaassoorten.

Mousserende Touraine wijnen : Aperitief en /of bij een maaltijd


AOC Touraine : omgeving Saumur-Tours-Blois-Montrichard-Loches-St-Aignan

DECA copyricht Aug 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese